Nie należę do ludzi których perspektywa 3dni do przodu przerasta intelektualnie( nie jestem wyborcą pisowców):))) A niestety perspektywa odłączenia Litwy od sieci rosyjskiej odbije się negatywnie na wynikach spółki Wg. mnie jet to główny obecnie czynnik hamujący wzrost kursu spółki
Tez sie tego obawiam. Nie jestem pewny czy mają plan B czy po prostu na razie doją ile wlezie a po 2025 zwyczajnie zwiną sie z rynku. Gdyby jednak mialo to w ten sposob sie skonczyc to licze na sowitą dywidende koncową bo sądząc po dotychczasowych wypłatach ta spolka jest zwyczajną dojną krową. Z drugiej strony wygląda troche tak, ze weszli na gielde po to, zeby budowac w naszym kraju marke wiec moze jednak jakis dalekosięzny plan jest?
ja akurat jestem wyborcą PiSu, a jednak myślenie mi nie straszne. ;) pamiętajcie, ze spółka ma cały czas farme wiatrową, a samą energię sprzedaje rynkowo na giełdzie. należy pamietać również, ze rynkowo rosyjski prąd jest bezkonkurencyjny jeśli chodzi o cenę. poza tym do 2025 jeszcze długi czas i przy obecnym wzroście zapotrzebowania na energię to w dywidendzie weźmiemy ze 20 zł.
Wyborca pisu jest graczem giełdowym?EWENEMENT! Wyborcy pisu to z reguły wiocha i małomiasteczkowe niewykształciuchy. Ale.Ja nie twierdzę że spółka po 2025r zwinie działalność.To na pewno nie nastąpi/Ale handel energią ze żródeł innych niż rosyjskie (choć pewnie nie do końca zrezygnują z Rosji, jakiś margines zostanie)przynosić będzie mniejsze zyski/Ot co , i tu jest problem!
Wysyłając na Syberię, niczym nie różnisz się od obrażającego i jeszcze dostałeś 6 lików ...to jest problem pisu i ich wyborców....i jak widać nas Polaków, także....
A w temcie zgadzam się wyjątkowo z wyborcą pisu:) 25 zwrot 100% i będę właścicielem wiatraków....brzmi ok!
Co ma system (rozumiem że chodzi o BRELL-Białoruś -Rosja- Estonie-Łotwa-Litwa) z produkcją (elektrownia wiatrowa),dystrrybucją (wszystko i tak muszą kupować na giełdzie ,nawet od siebie) czy importem i handlem? Polska jest teraz połączona z systemem europejskim a i tak zwiększyła zakupy kilkakrotnie rok do roku Zyski i przychody IRL spadały przez 3 lata, będąc w BRELL-u,teraz rosną. Wcześniej straszono przejściem na ceny rynkowe energii z wiatru w 2020 r,a nikt nie zauważył że odpadnie amortyzacja koncesji i odsetki od kredytu bo spłacą do 0 za 3 kwartały. :)
To trochę jak z kolejami żelaznymi-czy inny rozstaw torów po sowieckiej stronie uniemożliwia wymianę handlową pomiędzy UE a Moskowią? Oczywiście ,że nie. Litwa,Łotwa i Estonia używają moskiewskiej szerokości torów kolejowych i teoretycznie też powinny przejść na europejską. UE za parę lat prawdopodobnie okaże się niewydolna w produkcji energii elektrycznej z powodów ideolo(ochrona klimatu,zielona energia itp) . Zostanie zmuszona do importu energii. Na tę chwilę bym się nie martwił.
Zgadza się,koncza splate kredytu w przyszłym roku wiec dojdzie do zysku 400 tys euro kwartalnie Tu trwa straszenie przyszloscia Oby kazda spolka była tak zdrowa i miała taka przyszlosc