Wysypuje się albo wymienia akcjami fund lub któryś z głównych właścicieli. Automat wciska po bodajże 219 czy 213 sztuk. Moment zdjęcia podaży i od razu robi się gorąco , technicznie są szanse na co najmniej solidną korektę do okolic 15 Zet.
Odpis 41 mln zniweluje zyski i dywidendę za 2019 , do tego covid 19 , ale przypomnę tylko licząc od 2008 spolka wypłaciła 13,7zl dywidend na 1 akcje kosztującą dziś 9,22zl. Motoryzacja jest zdrowo lupnięta przez wirusa ale samochody są i będą dalej produkowane podobnie jak reszta asortymentu. Do tego licznew
inwestycje , zakłady w kilku kluczowych lokalizacjach . Trzeba brać póki tanio,. choć pewnie i w 2020 dywidendy nie będzie ( chyba że epidemia zakończy się przedwcześnie). Dla umoczonych - zła passa się odwróci ale może to potrwać.
ale też się chyba zgodzimy, że za 19r dywidendy i tak by nie płacili - w obecnych warunkach a odpis - nie to żebym się z niego cieszył, ale gotówkowo spółkę wzmacnia (podatek), co pomoże przetrwać ciężkie czasy
Zgadza się, nie robiłbym tragedii z wyników , chyba wszystko w cenie i to ze sporym naddatkiem za co choć odbicie się należy a długoterminowo , zwłaszcza gdyby dalej przeginali z promocją - towar jak najbardziej do rekomendacji. Ja czekam z kasą większą bo nie wiadomo czy jeszcze nie zrobią załamka w dół.
Część strat uda Ci się odrobić. Ostatni wzrost obrotów oznacza zwiększone zainteresowanie spółką i zmianę trendu. Wyniki za 2019 będą bardzo dobre - trzeba poczekać do 28.04.
Dokładnie, od stycznia spadek mv o 300 mln. Fabryka w Meksyku kosztowała ok 160 mln ( nówka ), nowa hala w Sanoku dla erbudu poszło 50mln. Tu fundamentalnie jest po prostu tanio. Brać a dla wszystkich umoczonych trzymać
Spokojnie - odrobimy wszystkie straty. W październiku został uruchomiony nowy zakład, który kosztował 40 mln. Teraz przyszedł czas na efekty tych inwestycji czyli znaczący wzrost przychodów i zysku netto. Bardzo jestem ciekawy wyników za IV kwartał i za cały 2019 rok.
Na razie nie wiadomo czy nie będzie jeszcze większej promocji. Tu powrót na 20 zł zajmie 2-3 sesje ale póki co , zwłaszcza jak będą dalsze negatywne informacje z otoczenia ( wirus ) i samej spółki ( słabsza dynamika zysków, itp ) może być cenowo jeszcze ciekawiej . Obniżka stóp powinna tu skutkować reakcja taka jak dxziś widzimy na bankach tyle że w druga stronę ( obsługa odsetek spadnie znacząco) .
Rynek jest bardzo wyprzedaży i nie sądzę żeby jeszcze większa promocja była. Ostatni odpis to tylko korekta wartości aktywów w bilansie związana ze spadkiem wartości dwóch spółek, których Sanok jest udziałowcem. Zakłady spółki pracują bez przestojów pomimo obecnej sytuacji.
Jak będą płacić normalną dywidende to wszystko będzie dobrze, fundy siedzą więc pewnie coś będą chcieli mieć z udziałów. 200 mln wydali na inwestycje w nowe fabryki, a wycena na bananie 250 mln. W końcu odbije i bedzie normalnie wyceniana a może i lepiej jak wielkie fabryki zamiast zamawiać w chinach będą bardziej zamawiać lokalnie choćby ci z europy. Takie sytuacje tj. zjazd z 60 zł na 9 zł to jednak dziwna i nietypowa sytuacja, no chyba że będzie bankrut, ale bankrut nie płaci dywidend i nie buduje fabryk. No i reputacja i tradycja. Mnie to wygląda na ciekawą propozycje. Wszedłem na ich strone internetową i wszystko ładnie i pięknie jak w Niemcach.
Też uważam, że obecna cena to okazja. Dlatego wczoraj kupiłem spory pakiet akcji na dłuższy okres. To dobrze, że spółką interesuje się niewielu inwestorów. Po publikacji wyników za 2019 rok zainteresowanie spółką wzrośnie ale cena będzie już zdecydowanie wyższa.
Zgadza się, 40% produkcji sprzedawana jest do innych sektorów niż motoryzacja. Nie można Sanoka porównywać z Groclinem, który w 2017 i 2018 miał olbrzymie straty.
Tu będzie ładna poprawa przy ścięciu stóp - z jednej strony luz ze spłata zxadłużenia a zdrugiej strony większośc towaru rozlicza się w EUR - nawet dotychcasowe umocnienie Euro powinno być już widoczne zwłaszcza w 1Q20
Może to OFE wywalają akcje przed likwidacją. 15% posiadanych aktywów muszą przekazać do US. Może po Świętach spółka poda komunikat w tej sprawie. Pod koniec sesji sprawdziłem, że na 9,18 ktoś ustawił duże ukryte zlecenie.
Nowa hala to nie tylko nowy budynek ale i wejście w strefę ekonomiczną co oprócz spodziewanego osłabienia złotego powinno poprawić rentowność i zapewnić powrót do dywidend