• Prawo poboru Autor: ~ok [5.173.228.*]
    Czy ktoś wie kiedy będzie prawo poboru i jak będzie wyglądało? W informacji z Polwax tak naprawdę nie ma nic czy będzie to dla wszystkich, czy tylko dla wybranych, czy będzie to jedna akcja, czy 2....? Tak naprawdę to mam wrażenie zarząd może nas maluczkich spuścić w kanał i samemu dobrać akcje.
  • Re: Prawo poboru Autor: ~laczek [5.226.65.*]
    Brak słów ...

L

• (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [83.29.190.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Prawo poboru Autor: ~Zorro [83.29.190.*]
    Dnia 2019-08-27 o godz. 11:32 ~ok napisał(a):
    > Czy ktoś wie kiedy będzie prawo poboru i jak będzie wyglądało? W informacji z Polwax tak naprawdę nie ma nic czy będzie to dla wszystkich, czy tylko dla wybranych, czy będzie to jedna akcja, czy 2....? Tak naprawdę to mam wrażenie zarząd może nas maluczkich spuścić w kanał i samemu dobrać akcje.

ten ...usunął mój wpis , wiec inaczej z kim zamieniłeś sie na "głowy""
  • Re: Prawo poboru Autor: ~ok [5.173.228.*]
    Zastanów się. W prospekcie nie ma mowy o szczegółach na temat prawa poboru. Jest tylko, że każdy może mieć i będzie 20,6 mln akcji. Żadnych szczegółów
  • Re: Prawo poboru Autor: ~Zorro [83.29.190.*]
    Dnia 2019-08-27 o godz. 17:59 ~ok napisał(a):
    > Zastanów się. W prospekcie nie ma mowy o szczegółach na temat prawa poboru. Jest tylko, że każdy może mieć i będzie 20,6 mln akcji. Żadnych szczegółów

czy to ja jestem winien , ze nie potrafisz czytac, bo juz ze zrozumieniem tekstu to zero. Wszystko o czym piszesz jest w uchwale. Człowieku ogarnij i nie kompromituj siebie i tego forum, zajmij sie wypasaniem owiec w Bieszczadach... jeszcze sobie poużywasz !!!
  • Re: Prawo poboru Autor: ~ewa [78.9.15.*]
    Skoro pyta, to znaczy, że nie wie. Wymądrzacie się jednen po drugim i go obrażacie. Ani jednej mądrej odpowiedzi.
  • Re: Prawo poboru Autor: ~eeeeeeeee [158.75.164.*]
    jak ktoś NIE potrafi sam znaleźć odpowiedniej informacji i to w dobie INTENETU to niech lepiej nie inwestuje na giełdzie.

Wkurzają mnie dzieci NEO co to muszą mieć wszystko podane na tacy.
  • Re: Prawo poboru Autor: ~kamieniec [94.251.189.*]
    "ok" "chopie złoty" spółka podaje komunikaty językiem prawniczym, bo taki ma obowiązek (nie wolno im uprawiać marketingu w komunikatach bo dostaną karę z KNF). Jeśli komunikat przeczytasz spokojnie zrozumiesz tylko skup się i nie siedź w tym czasie na fejsie lub przed tv itp., jeśli mimo to nie kumasz to podaję jaśniej:

1. Jeżeli 31.07.2019r. miałeś na rachunku maklerskim zarejestrowane np. 100 akcji polwaxu to za to przysługuje Ci 100 praw poboru(PP) (po jednym PP na każdą posiadaną akcję).
    2. Mając te sto PP możesz nabyć dwieście akcji nowej emisji (po dwie akcje za każde jedno prawo poboru).
    3. Spółka ma obecnie 10.300.000 akcji i tyle samo praw poboru czyli 10.300.000, z tego będzie dodatkowe 20.600.000akcji bo 10.300.000PP x 2 nowe akcje = 20.600.000 nowych akcji.
    Razem będzie po emisji (oczywiście jeśli wszystkie prawa poboru zostaną wykorzystane) 30.900.000 wszystkich akcji.
    4. Spółka zgodnie z uchwałą walnego oferuje 20.600.000 nowych akcji po 1 zł za sztukę czyli uzyska 20.600.000zł z ich emisji jeśli wszystkie oferowane akcje zostaną nabyte.
    5. Cała realizacja zacznie się po zatwierdzeniu prospektu przez KNF, trzeba czekać i nie marudzić na spółkę i na urząd bo działają w sztywnych przepisach skomplikowanego prawa i wszystko jest po to byście Wy maluczcy byli zabezpieczeni w swoich prawach (w tym w równym dostępie do wiedzy jaką znajdziecie w prospekcie).
    Zrozumiałeś?
  • Re: Prawo poboru Autor: ~Polwax_Red [83.4.83.*]
    Dzień Dobry,
    (…)
    Zgodnie z raportem nr 38/2019 z dnia 31.05.2019 r.: „jedno prawo poboru do objęcia akcji nowej emisji serii E będzie uprawniać do objęcia dwóch akcji zwykłych na okaziciela serii E”. „Spółka zaoferuje łącznie 20.600.000 (dwadzieścia milionów sześćset tysięcy) akcji zwykłych na okaziciela serii E o wartości nominalnej 0,05 zł (pięć groszy), tj. maksymalną liczbę akcji serii E”.
    Akcje Spółki będą oferowane po cenie emisyjnej wynoszącej 1 zł. Akcje będą emitowane z zachowaniem prawa poboru w stosunku do dotychczasowych akcjonariuszy Spółki (tak jak wskazano w uchwale nr 3 podjętej przez NWZ Spółki w dniu 25.03.2019 r.).  

W rezultacie suma o jaką ma być podwyższony kapitał zakładowy Spółki wynosi maksymalnie 1.030.000 zł (milion trzydzieści tysięcy złotych), co wynika z przemnożenia oferowanej liczby akcji zwykłych na okaziciela serii E w liczbie 20.600.000 sztuk przez wartość nominalną jednej akcji wynoszącą 0,05 zł (podwyższenie kapitału zakładowego Spółki o kwotę 1.030.000 zł dotyczy sytuacji jeżeli wszystkie oferowane akcje nowej emisji zostaną objęte przez akcjonariuszy).

Szczegółowe informacje dostępne na stronie internetowej Spółki w zakładce: relacje inwestorskie w raportach nr 13/2019 z dnia 25.03.2019 r. (ww. uchwała nr 3 NWZ Spółki) i nr 38/2019 z dnia 31.05.2019 r.

Zgodnie z obowiązującymi przepisami do uzyskania praw poboru uprawnieni byli akcjonariusze, którzy posiadali  akcje Spółki zarejestrowane na swoich rachunkach maklerskich w dniu 31.07.2019 r.

Informacja ma charakter promocyjny i w żadnym wypadku nie powinna stanowić podstawy do podejmowania decyzji o nabyciu papierów wartościowych Polwax S.A.  Prospekt emisyjny przygotowany w związku z ofertą publiczną akcji Spółki i ich dopuszczeniem i wprowadzeniem do obrotu na rynku regulowanym  będzie jedynym prawnie wiążącym dokumentem zawierającym informacje o Spółce i Ofercie. Prospekt zostanie udostępniony na stronie internetowej Spółki (www.polwax.pl).

https://www.polwax.pl/pl/aktualnosci/wydarzenia/627/wazna-data-dla-akcjonariuszy-polwax-s_a_-
  • Re: Prawo poboru Autor: dorbis [79.189.165.*]
    przyznam szczerze, że dobrze o Polwaxie świadczy fakt, że obserwuje co się dzieje na forum Bankiera i potrafi pokazać to czego niektórzy nie wiedzą gdzie znaleźć, a cała reszta nie chce chce im tego wytłumaczyć.
  • Re: Prawo poboru Autor: ~Zorro [83.29.231.*]
    Dnia 2019-08-28 o godz. 16:58 dorbis napisał(a):
    > przyznam szczerze, że dobrze o Polwaxie świadczy fakt, że obserwuje co się dzieje na forum Bankiera i potrafi pokazać to czego niektórzy nie wiedzą gdzie znaleźć, a cała reszta nie chce chce im tego wytłumaczyć.

za tłumaczenie to się radcy lub innemu prawnikowi płaci, a jak sie nie wie , to trzeba się uczyc !!!! uczyć i jeszcze raz uczyć, giełda to nie żłobek lub przedszkole, to gra zero jedynkowa !!! I dopóty dopóki będa tacy inwestorzy, to bedzie możan robic z nimi co sie chce !!!!
  • Re: Prawo poboru Autor: ~Jack [79.37.231.*]
    Te! ZORROOOO! Uwazaj bo cie sie peleryna wkreci w szprychy rowerka. Lepiej zdejmij te maske. Bedziesz lepiej widzial co sie dzieje na drodze.
  • Re: Prawo poboru Autor: ~ok [5.173.232.*]
    Przyznam się, że te uchwały nie są dla mnie zrozumiałe. Mam wyższe wykształcenie techniczne i wolę inny język. Dziękuję za odpowiedź rzeczową. Faktycznie nie znam się na giełdzie, kupuję akcje tylko dlatego, że rzuciłem palenie i jest to czynnik motywujący (czyli kupowanie akcji, zamiast fajek:)), który pozwalał mi przetrwać najgorsze miesiące. Pewnie kiedyś moje dzieci wezmą wszystkie akcje jakie kupuję od 2 lat i sprzedadzą:) Akcje kupuję za 300 miesięcznie i zastanawiam się co kupić teraz? Może orlen? Ma ktoś propozycję? Kupuję akcje danej firmy przez rok, odkładam i później przerzucam się na inne:) Nie jestem inwestorem, ale próbuję zrozumieć jakieś mechanizmy tym rządzące.
  • Re: Prawo poboru Autor: ~Zorro [83.29.172.*]
    No cos podobnego masz wyższe techniczne, to może powinieneś skończyć polonistyke lub filozofie, żeby zrozumiec to czego nie można nie zrozumieć !!!. Z wyższym wykształceniem .... !!!!!!??????
  • Re: Prawo poboru Autor: ~ok [5.173.232.*]
    Widzisz zorro nie jestem ograniczony jak ty do wąskiej dziedziny życia jakim jest zrozumienie pism wysyłanych przez zarząd spółki. Uważaj bo kiedyś ta twoja żółć się wyleje na klawiaturę i ci ręce poparzy. Może w końcu przestaniesz chrzanić głupoty, bo od ciebie nic nowego się nie dowiedziałem, tylko zamkniesz ryj bo i tak nic nowego nie wnosisz na forum. Właśnie szukam możliwości wrzucania ignorowania niektórych forumowiczów bo i tak nic mądrego nie piszesz głąbie
  • Re: Prawo poboru Autor: ~Squiky [158.233.246.*]
    Nie ma czegoś takiego jak "prawo poboru dla wybranych" - prawa poboru są na rachunkach od końca lipca, w pewnym momencie za 1 prawo poboru będziesz mógł albo "objąć 2 nowe akcje", każdą po 1 złoty albo prawo poboru sprzedać (prawdopodobnie 1 prawo będzie warte 180%*obecna cena akcji-2 złote lub coś około.
  • Re: Prawo poboru Autor: ~donker [84.17.48.*]
    Trzeba czekać, w Santanderze JPP (jednostki prawa poboru) figurują na rachunku, każda po 5gr, za każde prawo poboru przysługuje 2 akcje po 1zł, można sprzedać prawa poboru albo z nich skorzystać, najgorsze co można zrobić to przegapić dlatego wszyscy akcjonariusze muszą pilnie śledzić. Można zadzwonić do swojego biura maklerskiego i poprosić o alerta i wypytać się o szczegóły, zazwyczaj obsługa jest pomocna bo nikt przecież świńskiego janusza na takim stanowisku nie zatrudni, więc można liczyć na kulturalną pomoc bez chamskiej mowy jak co niektórzy na tym forum. Pozdro
[x]
POLWAX -1,19% 1,00 2026-05-07 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.