• raport za I półrocze 2019 Autor: ~AL [77.91.0.*]
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/ALUMETAL-S-A-wyniki-finansowe-7724164.html
  • Re: raport za I półrocze 2019 Autor: ~Ja [188.146.48.*]
    Raport fatalny !!
  • Re: raport za I półrocze 2019 Autor: ~eneja [85.128.109.*]
    Fatalny? Prognoza 2 zł dywidendy, co daje niezłą stopę przy takiej cenie,
    co dzieje się przy koszmarnym rynku w UE.
    Przy jakiejkolwiek poprawie to tutaj będzie petarda!
  • Re: raport za I półrocze 2019 Autor: ~kajecznik [188.146.228.*]
    Łoj! Jutro chyba poleci bo jakoś tej poprawy ni widu ni słychu.
    Ciekawe gdzie się zatrzyma ?
  • Re: raport za I półrocze 2019 Autor: ~inwestor [188.146.37.*]
    mz to jest już w cenie
  • Re: raport za I półrocze 2019 Autor: ~ToMike [95.40.138.*]
    Nigdzie nie poleci. Oczywiście mocnych wzrostów też nie będzie. Raczej boczniak tak do listopada. Potem jesli jakiegos krachu nie bedzie powinna pojawic sie 4 z przodu. Tak jak pisał eneja. Jesli w tak fatalnym otoczeniu spółka radzi sobie tak dobrze to przy poprawie na rynku która powinna wystapic pod koniec roku powinno być niexle . Duzych wzrostów moze nie bedzie ale w połączeniu z niezła dywidenda powinno dać niezgorszy wynik jak na GPW
  • Re: raport za I półrocze 2019 Autor: momotaro [37.47.222.*]
    Wyniki dno bez szans na poprawę w najbliższych trzech latach a jeszcze mogą być gorsze. Zakład na Węgrzech odbije się czkawka przy obecnej sytuacji w branży. Kardynalny błąd. Omijać z daleka.
  • Re: raport za I półrocze 2019 Autor: ~-Vic [195.47.201.*]
    Racja. Sprzedawać spółkę dającą 6-8 % dywidendy r/r i przelewać do banku na 0,5 % lokatu. Good deal !!!
  • Re: raport za I półrocze 2019 Autor: momotaro [37.47.222.*]
    Tak, tak kupować teraz pod przyszloroczna dywidendę na poziomie 6% jak oczywiście taką wypłaca z zysków które im spadną rok do roku o ponad 40 %. Pomijam fakt że kurs samej spółki za rok będzie niższy o jakieś 20%. Tak kupujcie pod dywidendę. Hahaha.
    Źle się dzieje!! A kurs najlepszym tego dowodem ...Sam raport zaś to porażka, strach się bać i myśleć co będzie gdy Niemcy wejdą w recesję....
  • Re: raport za I półrocze 2019 Autor: mrcn_ [37.47.41.*]
    Tradycyjnie, jak to na polskiej na polskiej giełdzie, można kupić od spanikowanych po 35 zł i sprzedać za jakiś czas za 60 zł. Bo, znowu tradycyjnie, spanikowani nie widzą okazji kupna tanio dobrej spółki, tylko gorsze w danym kwartale wyniki. Jak to czytam, to naprawdę nie dziwię się, że na polskiej giełdzie zarabia tylko kilka, kilkanaście procent tzw "inwestorów". Po kilku latach na Alumetalu mam za sobą już bodajże trzy takie kółka. Sprzedaję po silnych wzrostach - powyżej 60 zł, kupuję po silnych spadkach - poniżej 45 zł, czasami nawet poniżej 50 zł. Po drodze biorę dywidendę, czyli kapitał cały czas pracuje. Ale, jak widać, niektórzy mają odwrotną receptę na zyski - kupić, gdy jest drogo i sprzedać, gdy jest tanio ; ) Nie wiem, skąd się biorą tacy geniusze, na tej spółce najbardziej ułomny może zarabiać łatwo w prosty sposób. Nie rozumiem, jak można tego nie widzieć. Moja ostatnia transakcja sprzedaży miała miejsce 12 maja 2017 - przy cenie 66 zł. Przy każdym kolejnym kółku kupuję coraz więcej akcji i po drodze biorę coraz większą dywidendę. Chyba nie mam drugiej tak dobrej spółki. I co zabawne, zawsze znajdą się spanikowani, którzy sprzedadzą tanio, a potem optymiści, którzy kupią drogo na górce, bo tak im wyszło z analiz. A przy tym na dołkach mamy zawsze pesymistów i trolii, wołających, że jest źle, tragicznie i w ogóle armagedoon. Muszę przyznać, że jest to komiczne.
  • Re: raport za I półrocze 2019 Autor: ~wer [87.105.133.*]
    wielki znawco alumetalu jak w listopadzie 2018 przestrzegalem to wyzywales od troli ipisales jak bedzie 40 poln to kupisz bo to jest okazja kupuj wiec napewno nie zabraknie
  • Re: raport za I półrocze 2019 Autor: mrcn_ [37.47.37.*]
    Kupowałem po 40 (przed dywidendą), kupowałem po 36, nawet po 35, chociaż w tej cenie to prawie niemożliwe. Gdybym miał więcej wolnej gotówki, kupowałbym jeszcze więcej. I nie sprzedam taniej niż za 60 zł. Mam pieniądze i mam czas. Co Ty masz?
  • Re: raport za I półrocze 2019 Autor: momotaro [89.228.76.*]
    Ja mam czas i pieniądze i coś czego ty nie masz czyli rozum. Może dlatego moje pięniądze teraz pracują na mniew na obligacjach i złocie a twoje są zamrożone w akcjach i są coraz mniejsze.
  • Re: raport za I półrocze 2019 Autor: mrcn_ [37.47.38.*]
    Obligacje są dobre dla emerytów. Moje pieniądze są mniejsze? Chyba nie rozumiesz, jak działa rynek akcji. Takich samych geniuszy widziałem na wielu walorach, choćby na PZU przy 26 zł. Akcje kupuje się, gdy są tanie, a nie gdy są drogie. Gdy sa drogie, to sie je sprzedaje. Ta prosta prawda do Ciebie najwyraźniej nie przemawia, dlatego to ja jestem wśród tych nielicznych procentów inwestorów, którzy zarabiają na polskiej giełdzie.
  • Re: raport za I półrocze 2019 Autor: momotaro [37.47.211.*]
    Tanie ? Ja obstawiam że za rok będą jeszcze tańsze i zapewniam cie że na rynek obligacji korporacyjnych nie jest dla emerytów a na GPW siedzę od 1995 roku śmieszny geniuszu finansów. Ignore dla ciebie dzieciakiu.
  • Re: raport za I półrocze 2019 Autor: mrcn_ [83.4.160.*]
    Siedzisz od 1995, czyli masz jakieś 60 lat i dlatego inwestujesz obecnie w obligacje dla emerytów. Spoko, nie krytykuję, nie każdy ma nerwy i opanowanie, żeby inwestowac na giełdzie. Obligacje i lokaty to też sposób na życie...
  • Re: raport za I półrocze 2019 Autor: momotaro [92.253.251.*]
    Na GPW pojawilem się w 1996 mając lat 20 więc do 60 trochę mi brakuje to raz a dwa ja już nie muszę bo już mam.
    znawco tematu ktory oprocz obrazania nic nie potrafisz, odpowiadam ci ze mam akcje spolek ktore zarabiaja , przelknalem strate na alumetalu i jade dalej ciebie szlag trafia ze tracisz lub w najlepszym razie nie zarabiasz i dlatego plujesz jadem , zal mi ciebie
    to bylo do znawcy o niku mrcn
  • Re: raport za I półrocze 2019 Autor: mrcn_ [95.91.204.*]
    Drogi kolego, najwyraźniej dokonujesz projekcji i sugerujesz mi sączenie jadu, podczas gdy to Ty go sączysz. Przełknąłeś stratę, twoja sprawa, ja nie wnikam w sensowność inwestycji innych. Natomiast moja strategia jest prosta: kupowanie dobrych spółek wtedy, gdy są tanie. Alumetal jest bajecznie tani, dlatego go kupuję, po to, by sprzedać z zyskiem rzędu 80%. I uznaję to za inwestycję bezpieczną, bo inwestując w bardziej ryzykowne spółki (np Action) oczekuję zwrotu rzędu 100-300% jako minimum. Obligacje, gdzie realna stopa zwrotu ledwo przebija inflację, to nie jest instrument dla mnie. Na tym się nie zarabia, jedynie chroni kapitał.

Natomiast absurdalna byłaby dla mnie strategia odwrotna, czyli kupowanie spółek wtedy, gdy są drogie. W przypadku Alumetalu kupowanie powyżej 60 zł było absurdem i nigdy tego nie robiłem. Prędzej czy później wycena spółki wróci na takie poziomy, ale wtedy będzie czas sprzedaży akcji, które kupuje się teraz.

A tak nawiasem mówiąc, Alumetal w ostatnich 4 latach wypłacił ponad 12 zł dywidendy. nie wiem, co trzeba robić, żeby stracić na tej spółce. Nie mieści mi się to w głowie.
  • Re: raport za I półrocze 2019 Autor: ~Lubos [178.40.221.*]
    Autor: mrcn_ [95.91.204.*]2019-09-10 16:59 Drogi kolego, najwyraźniej dokonujesz projekcji i sugerujesz mi sączenie jadu, podczas gdy to Ty go sączysz. Przełknąłeś stratę, twoja sprawa, ja nie wnikam w sensowność inwestycji innych. Natomiast moja strategia jest prosta: kupowanie dobrych spółek wtedy, gdy są tanie.........

Zdravim Vas mrcn_ , ja suhlasim s tebou, kupovat treba vtedy ked je lacne. Mohol by si prosim povedat este dalsie spolky ktore su kvalitne a lacne alebo dalsie dobre su uz drahe a je ich dobre sledovat? Dakujem Ti.. Lubos
  • Re: raport za I półrocze 2019 Autor: mrcn_ [37.47.47.*]
    Autor: momotaro[37.47.222.*] 2019-08-20 08:24
    Opublikowano przy kursie:  35,50 zł ,
    zmiana od tamtej pory: 20,56%

Wyniki dno bez szans na poprawę w najbliższych trzech latach a jeszcze mogą być gorsze. Zakład na Węgrzech odbije się czkawka przy obecnej sytuacji w branży. Kardynalny błąd. Omijać z daleka.

Czy wizjoner motomaro jeszcze jest na forum czy już znikł? I kto miał rację a propos Alumetalu? 22% w ciągu 4 miesięcy, duża wtopa z przewidywaniem z twojej strony.

Tym niemniej mnie te wzrosty jakoś bardzo nie ekscytują. Plan jest cały czas bez zmian - sprzedać Alumetal powyżej 60 zł.
  • Re: raport za I półrocze 2019 Autor: ~eneja [85.128.109.*]
    Ale czemu to rośnie przy takiej recesji na świecie i takiej sytuacji geopolitycznej?
    Naciągane, żeby rozprowadzić potężną dystrybucję.
  • Re: raport za I półrocze 2019 Autor: mrcn_ [37.47.47.*]
    Tak, to na pewno SPISEQ : )

Prawda jest taka, że 43 zł za Alumetal to nadal tanio. Wycena prędzej czy później wraca do rzeczywistości. Spółka z taką pozycją, sensowną polityką, ustabilizowana sprzedażą i korzystną polityka dywidendową powinna kosztować co najmniej WK x 2. To daje obecnie 60 zł. Taka wycena była ostatnio 2,5 roku temu i prędzej czy później wróci. Dlatego, kto mądry, kupował przy promocji 35 zł. Od tego momentu jest już + 25%. Natomiast analytycy od wróżb z kresek mogą jedynie płakać nad straconą okazją. Ja tego nie rozumiem i wielokrotnie pisałem, że nie wiem, jak można tracić na takiej spółce jak Alumetal. Gdy jest tanio, należy kupic, gdy jest drogo, rozważyć sprzedaż. Banalne, ale nadal nieosiągalne dla sporej części inwestorów. A potem mamy zdziwienie: "jak to, rośnie? Dlaczego?"

Ja osobiście na Alumetalu nigdy nie straciłem. A poniżej 40 zł kupowałem, ile tylko mogłem. Uważam tę spółkę za top 5 na GPW.

• Re: raport za I półrocze 2019 Autor: ~Moneta [188.146.98.*]
    Podasz tak z ciekawości jeszcze 4 firmy godne uwagi i polecenia jak oczywiście możesz.Schęcio wymienię się swoją wiedzą.
  • Re: raport za I półrocze 2019 Autor: mrcn_ [37.47.33.*]
    Mogę napisać, co skupowałem przez ostatni rok i co trzymam: CLN Pharma, Alumetal, Lena, Action. W tym Lena i Alumetal jako aktywa bezpieczne i dywidendowe, CLN i Action z dużym potencjałem wzrostowym.

A co do dyskusji wyżej - motomaro znikł i już się nie pojawia, to dość typowe dla tego typu dyskutantów.
  • Re: raport za I półrocze 2019 Autor: ~ToMike [46.215.146.*]
    Bo to zwykły naganiacz był. Swoja drogą takie wpisy powodują u mnie zawsze uśmiech politowania.Inwestorzy indywidualni odpowiadają za obrót poniżej 12%. Ile z tych osób czyta forum bankiera?Ile kieruje się wpisami na forum? każdy myslący wie że takie forumowe naganianie nie ma sensu...ale jak widać naganiacze sa i chyba niestety bedą ;). Co do wyniku za IV q to może byc miłym zaskoczeniem. Zwiekszył sie spread między cena aluminium a cena złomu aluminiowego a to mega korzystne dla spółki. Pojawiaja sie tez pierwsze symptomy poprawy na rynku automotive. Pozdrawiam
  • Re: raport za I półrocze 2019 Autor: mrcn_ [37.47.34.*]
    Wracam do starego wątku. Alumetal zachował się typowo, po spadku na 35 zł odbił powyżej 60 zł. Ciekawy jestem, gdzie te trolle z tamtych lat. Ja dzisiaj wyszedłem z tej inwestycji zgodnie z planem i zyskiem 60%. Zacytuję swój pierwszy post z tego wątku:

"Tradycyjnie, jak to na polskiej na polskiej giełdzie, można kupić od spanikowanych po 35 zł i sprzedać za jakiś czas za 60 zł. Bo, znowu tradycyjnie, spanikowani nie widzą okazji kupna tanio dobrej spółki, tylko gorsze w danym kwartale wyniki. Jak to czytam, to naprawdę nie dziwię się, że na polskiej giełdzie zarabia tylko kilka, kilkanaście procent tzw "inwestorów". Po kilku latach na Alumetalu mam za sobą już bodajże trzy takie kółka. Sprzedaję po silnych wzrostach - powyżej 60 zł, kupuję po silnych spadkach - poniżej 45 zł, czasami nawet poniżej 50 zł. Po drodze biorę dywidendę, czyli kapitał cały czas pracuje."

Trzymam kciuki za tych, którzy trzymają nadal, ja swój cel zrealizowałem i czekam na kolejne spadki poniżej 50 zł, żeby wrócić : )
  • Re: raport za I półrocze 2019 Autor: ~666 [195.136.48.*]
    zapomnij, tu będzie trzycyfrowa wycena za niedługo :)
[x]
ALUMETAL -0,04% 81,30 2023-08-02 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.