Tak dla przypomnienie i raczej dla siebie.Trochę dziwne że spółka która za 2017,2018 i I kwartał 19 zarobiła NETTO 93 MILIONY CZYLI PO 2,24 ZŁ ZYSKU NETTO NA AKCJĘ.A za II kwartał wkrótce dodamy.Muszę sobie od czasu do czasu przypomnieć ten wynik jak ogarnia mnie pewne zniechęcenie długtrwałą stagnacją ceny akcji.Ale NIE SPRZEDAM PO 3,5 ZŁ akcji które już zarobiły po 2,24 zł.Cóż trzeba być cierpliwym.Czekam dwa lata poczekam i kolejne dwa.Pewnie jeszcze ze 2 zł. dorzuci do zysku.Ciekawy będzie koniec roku jak zysk zacznie doganiać cene akcji.Pewnie nie tylko ja to odkryję.To najlepszego.
Poczekaj jeszcze moze klepna dywidende, albo przynajmniej projekt.Na razie kiepskie nastroje do wkladanie kasy na Polska gielde. Moze po zmianie rzadu cos ruszy, bo za komuny gdzie byl dobrobyt i wszyscy mieli po rowno, gielda tez nie chodzila.
A to piszesz serio przecież cały świat roluje obligacje widziałeś developera budującego za włąsne pieniądze , przecież wiesz dobrze że devoloper po zmianie przepisów nie dysponuje pieniędzmi kupującego i musi posiłkować się kredytem zewnętrznym na zakup ziemi i zapłaty podwykonawcom nowych projektów bo kupujący niewybudowane mieszkanie od dewelopera przelewa środki na zamknięty rachunek powierniczy (w całości po ukończeniu inwestycji) lub na otwarty rachunek powierniczy (transzami, zgodnie z kolejnymi etapami budowy mieszkania) i najczęściej developer nimi nie dysponuje przed zakończeniem inwestycji więc nie jest tak że to zysk idzie na spłate obligacji . Gdyby nie to że Marvipol z roku na rok zwieksza prawie dwukrotnie liczbę budowanych nowych mieszkań pewno obligacje byłyby już dawno spłącone a nie rolowane pod nowe projekty. Zreszta podawałem raport z 20 maja 2019 roku https://obligacje.pl/pl/a/marvipol-development-raport-kredytowy-dm-michael/strom-2 cytat z raportu Dodatkowo szacujemy, że z projektów magazynowych Marvipol Development wygeneruje w ciągu dwóch lat ok. 208 mln zł (bez uwzględnienia podatku). Po uwzględnieniu potencjału do generowania gotówki części magazynowej, Spółka musiałaby sprzedać ok. 58% niesprzedanych jeszcze mieszkań,aby spłacić swoje wszystkie zobowiązania i pokryć koszty funkcjonowania Spółki w okresie 3 lat. A z prezentacji z maja strona 6 wiemy że już 44% jest sprzedanych https://www.marvipol.pl/relacje/wp-content/uploads/2019/06/Marvipol-Development-Q1-2019-r.-prezentacja-inwestorska.pdf spółka ma 2290LOKALE W BUDOWIE*, (44% Z NICH JEST SPRZEDANYCH )
A to nie lepiej policzyć że zarobił za trzy lata 125 mln 2016 -40 mln ,2017-38 mln ,2018- 47 mln a kapitalizacja 145 mln https://www.biznesradar.pl/raporty-finansowe-rachunek-zyskow-i-strat/MVP dlatego C/Z 3 czyli spółka za 3 lata zarobiła tyle ile kosztuje obecnie na giełdzie a kapitalizacja 145 mln podczas gdy wartośc ksiegowa spółki 421 mln czyli majątek po odjęciu długu wynosi uwaga 421 mln dlatego C/Wk 0,3 czyli wyceniana Marvipol na 1/3 warosci swojego majatku . Ale wiadomo że giełda dyskontuje przyszłośc a nie przeszłośc i tu Marvipol wyglada jeszcze lepiej bo zanosi sie na rekordowe zyski w tym roku bo nastapi oddanie do urzytku rekordowa ilośc 6 magazynów 4 w 2 q 1 w3q i 1w 4q .co powinno dać na 2019 rok33 mln netto z segmentu magazynowego plus 80 mln brutto z rekordowej ilości przekazanych lokali https://www.bankier.pl/forum/pokaz-tresc?thread_id=7018619&strona=1 Ja to nie czekam z zakupem tylko jesli cena jest dla mnie odpowiednia to kupuję oczwiście musi byc zakończony trend spadkowy , po nim impuls wzrostowy i korekta tak jak tu .Ten kto czeka że bedzie taniej nigdy nie kupi bo bedzie myślał że bedzie jeszcze taniej a jak wzrośnie to juz nie kupi bo bedzie dla niego za drogo .
O jaka TY mądra jesteś ze swoja kolezanką Elken , szkoda że nie umiecie razem czytać raportów .Ja też tylko liczę kasę zarobiona przez Marvipol Dev bo Marvipol za 2016 podawał przychody i zyski osobno z część motoryzacyjnej i osobno z częsci developerskiej a dywidendę wypłacił z zysków z częsci motoryzacyjnej nie uszczuplając developerskiej. Zysk Marvipolu przed podziałem na część developerska i motorzacyjna wynosił razem za 2016 - 69 mln a samej developerskiej 40 mln Wieć dlaczego powołując się na pannę Elken sugerujesz że te 40 mln to część wspólna chyba że cie żle zrozumiałem Dlatego zastanówcie się razem dziwczyny nad tym co napisaliście i dajcie odpowiedż .
Już tylko kilka sesji do ogłoszenia wyników rocznych.Ciekawe ile jeszcze MARVIPOL dorzuci do tych 93 milionów netto zarobionych do tej pory.I ciekawe jak zareaguje kurs.To najlepszego.
Akuratnie tą liczbą wystawionych akcji na sprzedaż bym się nie sugerował bo nie ma znaczenia bo sypacz może dokładać bo gdyby popatrzył w drugą stronę to jest jeszcze mniej Myślałem że sypnie po 3,4 ale jak widać sypacz trochę zluzował stanowisko i nie sypał w tym tygodniu .
Moze jakis stary fund sie wysypal do konca lub stwierdzil ze teraz nie ma sensu wychodzic ? Faktycznie zluzowali z podaza, ale popytu wiekszego brak. To co sie dzieje na wigach w zadnym wypadku nie przypomina to co sie dzialo w 2008 (szybka bessa), caly czas powolne spadki granie na krotko w dlugich okresach. Z reszta z czego ma spadac? Wig20 spadnie max do 1850pkt i od tego momentu powinny byc juz kupowane akcje pod wieksze wzrosty. Trzeba poczekac na minima na kghm i spolkach energetycznych. Ludzie i tak beda musieli doplacic do energi i wydobycia, taryfy ulgowej juz nie bedzie, sakiewka od kaczora jest juz pusta.