znaczace obnizenie rentowności i podstawowych KPI jak C/I oraz pod dwukrotnie wieksze zadłużenie (wczesniej były minimalne) w pozycji BORRROWINGS....nie wiadomo szczerze na co.. tez robią wrażenie... podobnie jak skopiowane czesci raportu jak np ZATRUDNIENIE, które nie drgnęlo w szczycie sezonu...a także ze wzgl na rozkrecanie nowego biznesu... no i ZERO komentarza Zarzadu Zysk podkrecony umacniajaca sie Hrywną i mniejszymi obciazeniami na róznice...
Przeanalizuj sobie sprawozdania finansowe, nikt tu za darmo ci wiedzy nie da. Jedyne co dostaniesz to manipulacje i bzdury wypisywane we wlasnym interesie.
przeanalizowałem i dochodzę do podobnego wniosku jak kolega powyżej. Marża siadła. Koszty wzrosły. Pojawiło się parę plusów. Sytuacja jednak bajecznie różowa nie jest.. Rynek póki co odbiera podobnie. Jeżeli masz jakieś argumenty, to nadal czekam. Bo póki niezbyt merytorycznie,
Ja mogę wejść w polemikę z tym delikwentem. Po pierwsze od otworzenia zakładu zatrudnienie wzrosło o 39 osoby. Można sprawdzić w raportach. Po drugie trzeba tym ludziom zapłacić więc nie dziwota, że koszty wzrosły. Po trzecie większość towaru idzie na eksport. Głównie na bliski wschód, więc umocnienie hrywny nie ma aż takiego znaczenia. Po czwarte po wybudowaniu zakładu do przeróbki słonecznika mieli zacząć budowę elektrowni na biomasę, więc może stąd obciążenia. Po piąte właśnie podali na stronie, że zebrali 15500 ton pszenicy i 3700 ton jęczmienia. Wartość tego towaru na Polskim rynku oscylowałaby w okolicach 12,5 miliona złotych. Ich cen nie znam. A to tylko pszenica i jęczmień. Czekam na info o zbiorach słonecznika.
Dnia 2019-08-19 o godz. 21:03 ~Jerzy napisał(a): > Ja mogę wejść w polemikę z tym delikwentem. > Po pierwsze od otworzenia zakładu zatrudnienie wzrosło o 39 osoby. Można sprawdzić w raportach. > Po drugie trzeba tym ludziom zapłacić więc nie dziwota, że koszty wzrosły. > Po trzecie większość towaru idzie na eksport. Głównie na bliski wschód, więc umocnienie hrywny nie ma aż takiego znaczenia. > Po czwarte po wybudowaniu zakładu do przeróbki słonecznika mieli zacząć budowę elektrowni na biomasę, więc może stąd obciążenia. > Po piąte właśnie podali na stronie, że zebrali 15500 ton pszenicy i 3700 ton jęczmienia. Wartość tego towaru na Polskim rynku oscylowałaby w okolicach 12,5 miliona złotych. Ich cen nie znam. A to tylko pszenica i jęczmień. Czekam na info o zbiorach słonecznika.
JERZY odpowiadam... a) b) 39 osób a koszty taaakie? poza tym sprawdz zatrudnienie Q2/Q3... brak zmian - w rapocie kopia liczb.. c) czyli na bliski wschód sprzedają za Hrywnę ? gratuluję... bo mnie wydawało się za ze dewizy... d) ...horrendalny wzrost pożyczek jest tłumaczony przez Ciebie lakonicznym " być może na elektrownię"... również szacun za konkret, tym bardziej, że na zdjęciach z dzisiaj widać ledwie zarys konstrukcji, a jej budowa uruchomi dodatkowo amortyzację (koszt) e) w raportach podają także o obniżkach cen kukurydzy, pszenicy itd....
dodatkowo wcale nie ma itotnego ruchu na zapasach więc nie widać przyszłych zmian zasypujących dziurę na kosztach finansowych. najistotniejsze jednak, że bilans zmienia się gwałtownie na niekorzyść w poszczególnych pozycjach, ale bez komentarza Zarządu.. to wymusza refleksje (u niebezrefleksyjnych)
Wszystko się zmieni przy dywidendzie. A przynajmniej wiemy w co inwestują. Plusem jest to, że robią to co mówią. Przynajmniej nie opowiadają o bajkach, z których nic nie wynika.
Dnia 2019-09-16 o godz. 13:55 ~ha napisał(a): > Dnia 2019-08-19 o godz. 21:03 ~Jerzy napisał(a): > > Ja mogę wejść w polemikę z tym delikwentem. > > Po pierwsze od otworzenia zakładu zatrudnienie wzrosło o 39 osoby. Można sprawdzić w raportach. > > Po drugie trzeba tym ludziom zapłacić więc nie dziwota, że koszty wzrosły. > > Po trzecie większość towaru idzie na eksport. Głównie na bliski wschód, więc umocnienie hrywny nie ma aż takiego znaczenia. > > Po czwarte po wybudowaniu zakładu do przeróbki słonecznika mieli zacząć budowę elektrowni na biomasę, więc może stąd obciążenia. > > Po piąte właśnie podali na stronie, że zebrali 15500 ton pszenicy i 3700 ton jęczmienia. Wartość tego towaru na Polskim rynku oscylowałaby w okolicach 12,5 miliona złotych. Ich cen nie znam. A to tylko pszenica i jęczmień. Czekam na info o zbiorach słonecznika. > > JERZY > odpowiadam... > a) b) 39 osób a koszty taaakie? poza tym sprawdz zatrudnienie Q2/Q3... brak zmian - w rapocie kopia liczb.. > c) czyli na bliski wschód sprzedają za Hrywnę ? gratuluję... bo mnie wydawało się za ze dewizy... > d) ...horrendalny wzrost pożyczek jest tłumaczony przez Ciebie lakonicznym " być może na elektrownię"... również szacun za konkret, tym bardziej, że na zdjęciach z dzisiaj widać ledwie zarys konstrukcji, a jej budowa uruchomi dodatkowo amortyzację (koszt) > e) w raportach podają także o obniżkach cen kukurydzy, pszenicy itd.... > > dodatkowo wcale nie ma itotnego ruchu na zapasach więc nie widać przyszłych zmian zasypujących dziurę na kosztach finansowych. > najistotniejsze jednak, że bilans zmienia się gwałtownie na niekorzyść w poszczególnych pozycjach, ale bez komentarza Zarządu.. > to wymusza refleksje (u niebezrefleksyjnych)
c) A raport to ty masz w Hrywnie, czy w Euro?? Bo chyba tego nie obczajasz.