Zanim zacznie się kolejna kupoburza, cieszę się że określili to w miarę jasno w raporcie i podkreślam chodzi o pierwszy sezon produkcji serialu! Czyli okres do Listopada 2019 :) Wg oceny zarządu za tylko 1 sezon wieśka! Platige zarobi jak czytamy w raporcie nie więcej niż 10 % przychodów z 2018 roku.
Czyli za oddanie praw i produkcje efektów specjalnych wpadnie około 6 000 000 PLN .
Wg mnie spoko, a jeśli Wiesiek okaże się sukcesem, będą kolejne sezony (na dzień dzisiejszy pewne 3), będzie jeszcze więcej kasy, w przyszłych latach :)
No bądźmy szczerzy, 6 mln to nie jest aż tak dużo... Budżet filmu podobno powiększyli do 80mln USD za sezon, a dla Platige nic nowego nie doszło. Trzeba pamiętać że to jest 6 mln PLN(ok. 1,5mln USD) przychodu, a nie zysku... Ile mogą mieć zysku, 1 mln PLN, po odjęciu kosztów? Jeżeli tak to pierwszy sezon nawet nie pokryje poniesionych kosztów przez te wszystkie lata + kasa zapłacona dla Sapkowskiego, loty do USA itd. Jedyny plus to że graficy będą mieli pracę i nie będzie trzeba im płacić za nic.
Druga sprawa:
"W ramach współpracy podpisana została również umowa ramowa z jedną ze spółek z grupy Netflix (tzw. „Master Services Agreement”, na mocy której Platige Image S.A. wykonała sekwencję animacji) oraz umowa dotycząca zaangażowania Platige Image S.A. do zaprojektowania i wyprodukowania określonych cyfrowych efektów specjalnych do pierwszego sezonu „The Witcher” („Digital Visual Effects Agreement”). " Animacje do teasera?
"Na wzrost przychodów ze sprzedaży miały wpływ wyższe przychody z tytułu realizacji usług opraw telewizyjnych w oparciu o technologię VIZRT (dla Telewizji Polsat i TVP) świadczone przez dział Platige Events oraz realizacja umowy z Netflix, dotycząca projektu Platige Image S.A" To znaczy że netflix już zapłacił za coś. Za powyższy teaser czy jakie inne
6mln szału nie to robi... Nie wiadomo ile będzie za kolejne sezony, prawdopodobnie też szału nie będzie. A tak na marginesie to jest pewne że PI będzie pracować przy tych następnych dwóch sezonach ?
w ustaleniach napisano, że kwota za prace przy sezonie nr 1 jest rzędu 10% przychodów pli za rok 2018, czyli jakieś 7,4 mln, a nie 6 mln poza tym, ciągle coś ustalają, zwracam uwagę, że sean daniels, który pomagał pli w negocjacjach i był koproducentem wypadł z gry zyski wizerunkowe są niezaprzeczalne, bo spółka coraz bardziej jest rozpoznawalna na rynku amerykańskim i pozyskuje stamtąd zlecenia bardzo ciekawa jest wypowiedź jednego z właścicieli odnośnie skorzystania z ustawy o zachętach dla tej branży, może platige wpisowe do fabryki snów już zapłaciło i w przyszłości sobie odbije? cyt ''Dziś już nikt nie ma kompleksów, że pochodzi z Polski. Świat przestał być nieosiągalny. – Od dawna wsiadamy w samoloty albo odpalamy Skype’a i realizujemy projekty dla zagranicy. Konkurencją dla nas są firmy z Anglii, z Kanady – wymienia Jarosław Sawko. Międzynarodowy sukces firmy jest tym bardziej znaczący, że Polska przez wiele lat nie była dogodnym miejscem dla zagranicznych inwestorów. Dopiero w listopadzie ubiegłego roku weszła w życie ustawa o finansowym wspieraniu produkcji audiowizualnej, która umożliwia producentom odzyskanie 30 procent poniesionych w Polsce wydatków. – Nowe prawo to dla nas okazja, żeby jeszcze skuteczniej przyciągnąć zagranicznych producentów. Serial „Wiedźmin” nie jest kręcony w Polsce, ale na Węgrzech, między innymi dlatego, że tej ustawy nie było – objaśnia Sawko. – Teraz ze wszystkich stron słyszę, ile różnych projektów może przyjść do Polski, ile już przychodzi. Efekt jest taki, że ekipy zdjęciowe nie mają wolnych terminów na najbliższe dwa lata. Czekają nas ostre szkolenia! '' https://www.vogue.pl/a/platige-image-polskie-studio-podbija-swiat ps> i dobrze, że nie samym wiedźminem spółka żyje, jest to świetna dywersyfikacja przychodów, nie wiadomo, czy bez dealu z netflixem, pli dostało by tak duże zlecnie od amerykańskiego giganta reklamy spółki grey (https://www.grey.com)? https://www.bankier.pl/wiadomosc/PLATIGE-IMAGE-S-A-Zawarcie-umowy-dotyczacej-wykonania-utworu-reklamowego-z-rozbudowanymi-elementami-animacji-3D-7714625.html
Dobrych informacji, a i tych stricte finansowo fundamentalnych jest coraz więcej, trudno nie być optymistą patrząc na wykres, kapitalizację i fundamenty. Jedyne zagrożenie to ogólnoświatowa koniunktura na giełdach i otoczenie geopolityczne.
a, sprzedawaj ile chcesz, chętnie odkupię nie ma co się silić na pokazywanie, że jest się świetnym spekulantem wyłapującym idealnie lokalne dołki i górki w trendzie wzrostowym opartym na fundamentach ( taki obecnie mamy), najlepszą strategią jest kup i trzymaj pewien znajomy mi kiedyś wspominał o giełdowym kacu: kiedyś kupił cdr i zarobił ok 100%, nie wytrzymał i wyszedł ok 30 zeta w 2016, ile miałby do dziś trzymając? 100% piękny wynik godny pochwały, ale...
A ja tam chętnie dokupię nawet jak znowu zleci. Trochę mnie ostatnio poniosło i wciągnąłem kilka set powyżej 25 zł ale średnią póki co mam bardzo ładną. Jak powiedziałem poniżej 80zl nie zamierzam sprzedawać
Hehe giełdowy narybek kupuj kupuj później oddasz trzęsącymi rękoma troszkę niżej no tak nisko będzie kurs i tak długo... wpadłeś do jeziorka duży ryb kolanko:)