Szacując średnio trzy pozostałe kwartały tylko po 3mln euro daje nam zysk roczny na poziomie 15mln euro Czyli około 3,2pln na akcję/przy cenie akcji 12pln ; P/E = niecałe 4
Spółka powinna kosztować 20-25pln i to jest ciekawe zjawisko!:))
Ja szacuję na podstawie wyliczeń nawet trochę wyżej od prezesa , na jakiś 4,8 miliona.Największym problemem w obliczeniach są ceny , wprawdzie podają średnie ,ale nie jest to miarodajne.
Ja mam porównawczą , zużycia i mniej więcej ceny .Teoretycznie możną jeszcze sprawdzać eksport z Kaliningradu na Litwę ,ale wszytko to wymaga systematyczności dlatego nie jest to zbyt precyzyjne ,Gdybym wiedział po jakiej cenie IRL sprzedaje pewnie bym się zmobilizował . Ceny są dostępne ,ale ogólne i uśrednione ,wiec niemiarodajne .
https://www.interrao.ru/en/investors/calendar/ w lipcu rosjanie mają przekazać informacje o przychodach za pół roku. z tych danych będzie można wyczytać jak im idzie w biznesie litewskim.
Przy obecnej cenie akcji na GPW i kursu euro, by dostać sowitą dywidendę za 10 miesięcy interaolt powinien zarobić rocznie 2.8 mln euro.(14 eurocentów/akcję=5 % zwrot z kapitału).Po rewelacyjnych wynikach w 1 kw już wiadomo że będzie dużo więcej a jeszcze 3 kwartały zostały.W 2 kw prąd przez LIT-POL płynął też w naszą stronę więc na kontraktach z nami znowu zarobili.Wiatr w tym roku wywiał nawet latem turystów z nad morza i z Mazur (z reguły latem słabo wieje) i pewnie pobiją rekord przychodów z produkcj (zakładam nawet 6 mln euro w 2019 r).Już jest super a czy w 2 kw zarobili kolejne 2 czy 5 mln euro właściwie nie ma znaczenia.:)
jak zrobią 5 mln w 2q to będzie można nieśmiało myśleć o finalnym 1 euro dywidendy. 2 mln w 2q wskazywałoby raczej wynik powtarzalny jak w zeszłym roku - również rewelacyjny, ale dla kursu raczej neutralny. także czy zrobią 5 czy 2 mln nie jest tak do końca bez znaczenia ;)
Tak, zysk mógł tyle wzrosnąć. Spółka jest poniekąd zależnaod cen towaru (energii), skuteczności hedgowania, dopłat, cen zielonych certyfikatów itp., tj. wynik nie zależy wyłącznie od bazy klientów. Spore wahania są w takich firmach jak najbardziej możliwe. Firma też nie jest ograniczana/plądrowana przez rząd, ponieważ nie znajduje się w PL (to tak gdyby kogoś dziwiła różnica wewnątrz sektora). Szczerze mówiąc mi to nawet szkoda, że nasze rodzime tak słabo wyglądają, bieda i wstyd.