Artykuł w Parkiecie potwierdza, że warto trzymać akcje PEPEES. Jak by to była nierentowna firma Krzak to by nie było "ostrego sporu" w akcjonariacie :)
Akcje trzeba kupić najpóźniej 04.07.19 aby mieć prawo do dywidendy, albowiem przeniesienie własności z uwagi na sobotę i niedzielę nastąpi dopiero w poniedziałek 08.07.19. Od piątku 05.07.19 cena odniesienia z 04.98. zostanie już pomniejszona o 12 gr.
do końca września pewnie nic się nie wydarzy, ciekawe co zrobi akcjonariat jak dostaną kasę 27.09, jeśli przystąpią do zakupów to zniknie reszta papierów w wolnym obrocie, co wtedy z kursem....
Na ostatnim WZA akcjonariusze zarejestrowali 78561769 akcji tj.82,7% wszystkich akcji, a na NWZA 15.01.19 77821394 akcji tj.81,92%, czyli akcjonariat żywotnie zainteresowany spółką i biorący udział w walnych zgromadzeniach powoli ale systematycznie rośnie. Nie wiemy, czy pozostałe akcje to rzeczywiście "drobni", czy też są jeszcze jakieś słupy, ale mimo wzrostu ceny nie widać jakoś chętnych do sprzedaży i chyba sprzedają już z tylko ci co muszą, co wydają się potwierdzać wolumeny transakcji na kolejnych sesjach. W I kwartale tego roku obrót wyniósł 471097 akcji przy średniej cenie 1,35, a w II kw. 535436 przy średniej cenie 1,64 tj.ponad 21% więcej, czyli znacząco wyższe ceny też nie zachęciły do pozbywania się akcji, a batony - straszaki po prawej stronie były bardzo pokaźne i w miarę wzrostu ceny akcji przesuwały się w górę, aż ostatecznie zostały wycofane. Jeśli akcjonariusze walczący o wpływy w spółce chcą w miarę szybko umocnić swoją pozycję to muszą zaproponować istotnie wyższą cenę, a nie liczyć tylko na utratę cierpliwości przez mniejszych akcjonariuszy, bo tutaj pozostali głównie "tytanowcy". A ilu ich jest i czy mogliby zawiązać porozumienie na poziomie co najmniej 5%-owego akcjonariatu (tak jak to uczynili akcjonariusze Elektrimu) można by zbadać wystawiając swoje akcje na S po np.10 zł.
Na miejscu Epsilona złożyłbym doniesienie do KNF na zarząd i Skotnickich, dotyczące niezgodnego z prawem zmniejszenia ilości głosów na ostatnim walnym. Chyba, że czekają do 08.07 aż zostanie przypisane dla ich akcji prawo do dywidendy.
Nie sądzę, że jutro spadnie. Kurs wzrósł do 1,8x gdy jeszcze nie było informacji o dywidendzie. Według mnie od jutra zaczną się wzrosty. Zobaczymy jak będzie.
Ktoś kto nie może czekać na dywidendę do września bo mu kasa wcześniej potrzebna (1,81 - 0,12 = 1,69). Jutro po takiej cenie będzie handel. Oczywiście może zdarzyć się, że pojawi się niewtajemniczony inwestor, który sprzeda trochę akcji taniej. Będzie to okazja do zakupu.
..., jak dla mnie nie widać tu nic dobrego..., od kilku lat mielenie kursu to w jedną to w drugą stronę do określonego górnego poziomu..., tym razem górny poziom to 1,81zł...i ani wyżej..., lipa...
z moich obserwacji.., znowu będą mielić kursem na poziomie 1,52zł - 1,81zł. Ciekawe ile czasu tym razem to będzie się tak mielić...? do następnego roku...? czy jeszcze dalej...? Gdyby kurs miał być wyżej zaraz po WZW by tak było..., ale niestety tak się nie stało..., do dnia nabycia jego wartość była by dużo wyższa a nie odwrotnie.... Może się mylę...?, zobaczymy jak będzie tym razem...? ? Pozdrawiam
Kurs w ciągu kilku miesięcy wzrósł z 1,2 do 1,8. Spółka w ostatnich kwartałach znacząco poprawiła rentowność sprzedaży i generowane zyski. Doczekaliśmy się dywidendy 0,12 na akcje. Ponieważ nie widzę wielu spółek na GPW o podobnej rentowności i potencjale wzrostu, będę trzymał moje akcje przez kilka następnych lat. Pozdrawiam
..., pierwsze lepsze odbicie kursu nastąpiło dopiero teraz w tym roku..., no i skoro trzymam je od 2008r. dam sobie i im czas do 2022 / 2024.., pozdrawiam... ;)
Dnia 2019-07-04 o godz. 09:22 ~a999 napisał(a): > ..., pierwsze lepsze odbicie kursu nastąpiło dopiero teraz w tym roku..., no i skoro trzymam je od 2008r. dam sobie i im czas do 2022 / 2024.., pozdrawiam... ;)
...podobnie jest ze mną.Myślę ,że takie podejście do tematu pozwoli na zrealizowaniu zysku...
Jak dla mnie to jeśli mają płacić 0,12 dywidendy to mogą mielić "na poziomie 1,52zł - 1,81zł". Czy akcje kupione dziś załapują się do dywidendy? Bo chyba coś sobie wczoraj źle policzyłem.... i myślałem że dziś odcięcie?