• ccc Autor: ~Kabaret [37.47.73.*]
    Prezesi PGS-u ogłaszają skup akcji po 9.50 po czym odpowiadają, że nie odpowiedzą na wezwanie :))))

Fundusz Presto należy do jednego prezesa a Infinitas do drugiego.

link 

O co tu chodzi :)))) ?
  • ccc Autor: ~Czarodziej [78.131.139.*]
    Szukaja łosia który sprzeda po 9,5 :) Szczególnie że nie dawno było po 15, 13 PLN itd... Oni sprzedali Funduszowi po 15 :) Skupią po 9,5 PLN i wypłaca Dywidendę w następnym roku i mają większą kasę ( mniej akcji , więcej kasy) :)
  • Re: ccc Autor: ~Ktos [188.146.34.*]
    No ciężko się nie zgodzić... Przynajmniej tak to wygląda... Ale trudno zeby zgodzili sie sprzedawac akcje samym sobie po 9,50 - takie cos nie mialoby sensu
  • Re: ccc Autor: ~czarodziej [78.131.139.*]
    wydaje mi się że mali będą sprzedawać po 9,5 PLN nie skupią wszystkiego … Pójdą super wyniki za 2,3,4 kwartal. Przyjdą Fundusze do zakupów i muszą kupić od właścicieli . Zobaczcie , obecnie około 75 % akcji jest u właścicieli , jak skupią te 5 % to tak naprawdę będzie tylko 15 % akcji w obrocie reszta będzie w NN OFE i Właściciele będą mieli . Ruszają te plany kapitało które rząd wprowadził , będą im potrzebne akcje firm co płaca dywidendę a ta spółka za chwilę będzie wstanie płacić po 10 % wartości w rok.
    Od kogo fundusze są wstanie kupić akcji 1 ,2 3, mln papieru . Przecież przy takich obrotach zakup 1 mln akcji to jest roczny obrót około 10 mln . Tylko zostają właściciele :)

Więc Panowie są geniuszami , skupią 5 % akcji umorzą po 9,5 PLN ( kurs akcji jest z 2015 r, obrót mieli 57 mln zysk na działalności 15 mln w 2018r obrót 128 mln zysk 26 mln też na działalności ) i za 1 -2 lata sprzedadzą swoje akcje po 14-15 pln np. 20-30 % , dalej będą wstanie zarządzać w firmie bo będą mieć pakiet większościowy po drugie akcjonariat będzie rozdrobniony :) ( skarb państwa w KGHM ma 29 % i robi co chce :)

Ja na ich miejscu bym skupił większy pakiet jeszcze nawet po 10-11 PLN :)

Zakładam się że będzie jakaś akwizycja dlatego pewnie nie płacą dywidendy zbierają kasę na zakupy...

• Re: ccc Autor: ~Złodziej [37.47.254.*]
    Obecne zaproszenie do sprzedaży po 9.50 trwa do 14 czerwca. Potem pewnie ogloszą ilu bylo chętnych. Wg mnie bedzie niewielu chyba ze jest ustawiony jakis fund, ktory koniecznie musi sprzedac i pod niego ta akcja, zeby nie sypal a rynek bo bysmy na groszowkach bylo. Jesli nie to przypuszczam, że pojawi się nowe zaproszenie do sprzedaży po cenie wyższej. Jakiej to zobaczymy.
  • Re: ccc Autor: ~czarodziej [78.131.139.*]
    Zgadzam się w 100 % , będzie pewnie wezwanie na wyższą kwotę ,albo zostawią kwotę na zakup nowej spółki.
  • Re: ccc Autor: ~ppp [91.244.248.*]
    Lepiej żeby kupili akcje, chociaż wg mnie lepiej żeby ich nie umarzali, ale zatrzymali jako "walutę" do przeprowadzenia akwizycji. Po podciągnięciu cen akcji (co przy tych obrotach nie jest trudne) mogą bezkosztowo zwiększyć efektywność transakcji.
  • Re: ccc Autor: ~Czarodziej [78.131.139.*]
    Nie zgodzę się , bo jak by nie chcieli płacić za firmę pieniędzmi , to by mogli przy połączeniu wyemitować akcje dla właściciela podmiotu który by przejmowali … To jest najtańsza wersja , ale myślę że jak ktoś sprzedaje firmę to chce kasę a nie akcje w połączonych spółkach … Ja bym się zastanowił biorąc pod uwagę koszty umowę o pracę , czy pracownikom premii rocznych prowizji itd.. nie wypłacać w akcjach oczywiście z Dyskontem . 100 tyś brutto na umowę o pracę kosztuje pracodawcę 120 tyś, a pracownik w najlepszym razie dostaje 70 tyś ( do 1 progu , tam pewnie takich niema ) .. a jak by dali akcji za 100 tyś po danej wartości to Firma by zyskała 20 % , pracownik 30 % ( nawet jak by sprzedał szybko to i tak by zyskał te 15-20 % więcej ). Wszyscy byli by zadowoleni prócz ZUS :)
  • Re: ccc Autor: ~sth [217.153.116.*]
    a ja dalej uważam, że idą w kierunku taniego wykupu akcji i zdjęciu spółki z giełdy.
    9,5PLN co to za cena, mam nadzieje że nikt nie odpowie.

• Re: ccc Autor: ~Ppp [89.66.174.*]
    Nasze komentarze tylko udowadniają tezę, ze nie wiemy w co grają G.
    Trochę nie rozumiem ich taktyki. I tej biznesowej i tej prywatnej - jako głównych właścicieli. Nic tez na ten temat nie mówią. Czytaj nie informują o strategii. Może jej poprostu nie mają - przynajmniej dla ogółu.
    Z giełdy nie zdejmą spółki bo by na tym stracili. W tej sytuacji nie pozostaje nic innego AK tylko rosnąć, chociaż przy małych obrotach.
  • Re: ccc Autor: ~Sth [31.1.188.*]
    Dlaczego nie zdejma? Jakie maja z tego korzyści?
  • Re: ccc Autor: ~Ppp [37.47.162.*]
    nie zdejmą ponieważ akcje są forma nagradzania pracowników. Informatycy są dziś w cenie. Płacenie gotówka jest mało opłacalne. Emitowanie co jakiś czas akcjonariuszy zabezpiecza tani bonus dla najbardziej wartościowych pracowników. Po zdjęciu spółki z giełdy akcje przestając mieć walor pieniądza. Mimo małej płynności akcje zawsze można spieniężyć, co w przypadku bycia poza giełda już jest znacznie trudniejsze.
  • Re: ccc Autor: ~Sss [46.169.53.*]
    No tak ale pieniądze będą mieć choćby z faktu ze nie będą sie dzielić zyskiem.
[x]
PGSSOFT 0,00% 17,90 2021-10-25 15:43:29
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.