Czas pokaże:)) Ale nie sądzę by poniżej 11pln/Natomiast jeśli wyniki po drugim kwartale będą w granicach 10-11mln euro w sumie ; to ja dokupuję , bo dywidenda za 19 r może być w okolicach 1 euro
Ja chyba też. Najlepsza energetyczna spółka na rynku pewnie dlatego że ni nasza. Przy 11.50 mnie interesuje. Choć to może miesiąc potrwać. W tym roku przy dywidendzie cięcie było na 30 groszy. Wyjątkowo stabilny papier.
Szkoda, że litewscy inwestorzy niewiele wiedzą o tym bardzo niedocenianym akcie, wiedzą, że milczą i po cichu zwiększają swoje portfele, zwiększam też liczbę akcji w portfelu, a według wyników pierwszego kwartału udział powinien wynosić co najmniej 25 zł
Spółka jest pilnowana w okolicach 12 zł i raczej poza sporadycznymi ruchami nie spadnie poniżej tego poziomu . Maj ,czerwiec gorący więc drugi kwartał powinien być dobry .
Dnia 2019-06-18 o godz. 13:19 ~dario napisał(a): > jw
Jakiś matoł próbuje straszyć podażą na spółce, szukając głupszego od siebie.Coś słabo mu idzie .Niech zrobi taką jazdę jak w ubiegłym roku , to mu zabawki zabiorę.:) Na razie euraski czekają. Zamierzałem kupować od października ale mogę wymienić wcześniej.
Wyniki będą dobre , jest trochę info na litewskich stronach o dużym zużyciu energii elektrycznej w krajach bałtyckich i Skandynawii ,podobnie jak u nas ze względu na upały . Elektrownie wodne w Skandynawii tak jak w roku ubiegłym ,będą miały niski stan wody i też musza dokupić prąd z zewnętrznych źródeł . Jedyny minus ,niezbyt mocno wieje . Biorąc wyższą pod uwagę wyższą cenę i większe zużycie to nawet gorsze marzże dadzą dobre zyski .
Dnia 2019-06-18 o godz. 21:10 ~Aa napisał(a): > Wyniki będą dobre , jest trochę info na litewskich stronach o dużym zużyciu energii elektrycznej w krajach bałtyckich i Skandynawii ,podobnie jak u nas ze względu na upały . > Elektrownie wodne w Skandynawii tak jak w roku ubiegłym ,będą miały niski stan wody i też musza dokupić prąd z zewnętrznych źródeł . > Jedyny minus ,niezbyt mocno wieje . > Biorąc wyższą pod uwagę wyższą cenę i większe zużycie to nawet gorsze marzże dadzą dobre zyski .
Prawdę mówiąc po rewelacyjnych wynikach za 1 kw. (zysk większy niż powinien być za cały rok przy tej cenie akcji) ,nie ma o czym dywagować.) W drugim kwartale powinny być piękne zyski, ale nie takie jak w 1 szym. Wieje akurat chyba na rekord, Zakładam że po półroczu mają ponad 3 mln euro przychodu z wiatru. Cały czas eksportują do Polski. W ubiegłym roku w 2 kw mieli pierwszą stratę od 2013 roku i teraz będzie wyglądać superwzrostowo .Nawet licząc na minimum 11.2 euro za akcję(rentownoś 5 % ze średnią 5-cio letnią ).Niech się buja przy 2.xx euro ,,przy wzroście i tak nie sprzedam poniżej 10 euro ,to lepiej niech spada.
jeżeli w drugim kwartale zarobią 2.5 mln euro (przyjąłem takie założenie) to przy kursie 12 zł za akcje i kursie euro 4.25 to c/z=3.1 jeżeli w 2,3,i 4q zarobią po 2.5 mln euro to dywidenda wyniesie 0.7 euro czyli 3 zł na akcję czyli 25% osobiście liczę na lepsze wyniki
Dnia 2019-06-19 o godz. 08:38 ~Krzysiek napisał(a): > jeżeli w drugim kwartale zarobią 2.5 mln euro (przyjąłem takie założenie) to przy kursie 12 zł za akcje i kursie euro 4.25 to c/z=3.1 > jeżeli w 2,3,i 4q zarobią po 2.5 mln euro to dywidenda wyniesie 0.7 euro czyli 3 zł na akcję czyli 25% > osobiście liczę na lepsze wyniki
Pytanie w związku z tymi dywagacjami o wynikach rocznych jest proste: DLACZEGO SPÓŁKA KOSZTUJE 12PLN A NIE 24PLN? Jeśli GPW dyskontuje dobre przyszłe wyniki spółki to spółka powinna kosztować 24pln już teraz lub po wynikach półrocznych. A jak widzę na to się nie zanosi!Pewnym tłumaczeniem może być sytuacja na rynkach światowych i dość słaba polityka informacyjna spółki
ja tu widzę rękę animatora, oraz brak zainteresowania spółkę. jakby irl zapowiedział, ze oprócz sprzedaży energii za dziesiątki milionów euro, wypuści grę komputerową, na którą będzie trzeba czekać 5 lat i nie wiadomo czy coś zarobi, to pewnie kurs wystrzeliłby na 200 zł.
Dnia 2019-06-19 o godz. 10:28 ~Krzysiek napisał(a): > ja tu widzę rękę animatora, oraz brak zainteresowania spółkę. jakby irl zapowiedział, ze oprócz sprzedaży energii za dziesiątki milionów euro, wypuści grę komputerową, na którą będzie trzeba czekać 5 lat i nie wiadomo czy coś zarobi, to pewnie kurs wystrzeliłby na 200 zł.
GPW rządzi się modami , plotkami i innymi bzdetami Przykład CD projekt- napompowana do granic/Wartość spółki wg. mnie ~20-30pln/szt
Dnia 2019-06-26 o godz. 16:19 ~Krzysiek napisał(a): > to spółka dywidendowa, pod portfel dywidendowy. tu trzeba cierpliwie czekać i nie ekscytować się kursem.
Powiedz to tym którzy sprzedają... zamykając oczy:))
na giełdzie każdy jest kowalem swojego losu. jak się nie wie w jaką się spółkę inwestuje to niech potem nie jęczy. irl to spółka z dynamiką spółki dywidendowej i z taką strategią inwestowania. wzrosty zaczną się po kolejnych wynikach i im bliżej dywidendy. po dywidendzie znowu będzie marazm....do następnych wyników i kolejnej dywidendy.
Dnia 2019-06-26 o godz. 16:46 ~leszcz napisał(a): > A kto wie ,że za rok będzie dywidenda? Może jakiś jasnowidz coś wie? Przecież mogą zysk przeznaczyć na inwestycje,lub kapitał zapasowy...
Pesymista się zgłosił- hej jak tam ,po ile kupił ?Po ile sprzedał? :)))