Zaczynam pracę i przede mną wybór OFE. Co powinienem wybrać? Któregoś z gigantów jak ING czy Commercial Union, które ostatnio mają nieco gorsze wyniki, czy może np. Polsat OFE, który ma teraz najlepsze wyniki, mimo, że ma dużo mniejszy kapitał?
witaj! mam dla ciebie dobra wiadomosc, jesli bedziesz wybierac findusz, to powiem ci ze od poczatku reformy emerytalnej najstabilniejszym funduszem w pollsce jest GENERALI. i nie mowie tego jak jakis akwizytor bo nim nie jestem, ale mowie to jako osoba pracujaca ktora dzieki temu OFE ma ju duzo na koncie emerytalnym. a w takie giganty jak ING czy CU to ja nie wierze. mozna mnie krytykowc za przekonania, ale powiem otwarcie zbyt duze aktywa za bardzo ograniczaja tych gigantow w inwestowaniu. wiec zyskow z tego tez duzych NAPEWNO nie bedzi. POZDRAWIAM
W ostatnim miesiącu najlepiej wypadły Pekao, Polsat, PZU Złota Jesień, Skarbiec i AIG. Czołówka wyników kwartalnych to Pekao, Polsat, AXA, PZU Złota Jesień oraz AIG. W ciągu roku najlepiej zarabiały Polsat, Pekao, Generali, PZU Złota Jesien i AIG.
najlepszy fundusz wg mnie to GENERALI jest stabilny od początku nie spadł poniżej piątego miejsca zawsze w czołówce, włascicielem jest światowy specjalista /ze 150letnią tradycją/
od pomnażania pieniędzy .Ma nie za duże aktywa i nie inwestuje agresywnie.
Witam.
Nie będę oryginalny mówiąc, że polecam OFE Generali, ale rzeczywiście się przyłaczę do tego grona. Jeśli chodzi o notowania funduszy to w 100% wiarygodne są na stronie Komisji Nadzoru Finansowego
www.knf.gov.pl.
Nie należy patrzeć na stopę 3 miesięczną czy pół roczną, ponieważ oszczędności na emeryturę to jest inwestycja długoterminowa.
Należy także pamiętać, że można zmienić OFE co dwa lata bez ponoszenia opłat, a więc nie jest to Twoja decyzja na całe życie.
W celu rozwiania wątpliwość lub chęci podpisania umowy :) zapraszam do kontaktu.
Twój doradca finansowo - ubezpieczeniowy
Przemysław Kozakiewicz (przedstawiciel Poznań)
tel: 604 265 224
gg: 3718932
skpye: pkozakiewicz
pkozakiewicz@blacom.pl
Multiagencja KBS Sp. z o.o.
www.kbs.pl
Naszymi partenrami są m.in. AEGON, AXA(Winterthur), Warta, MTU, Gerling, Skandia, GENERALI,
Dnia 2007-03-24 o godz. 16:09 pk84 napisał(a):
> Zaczynam pracę i przede mną wybór OFE. Co powinienem
> wybrać? Któregoś z gigantów jak ING czy Commercial Union,
> które ostatnio mają nieco gorsze wyniki, czy może np.
> Polsat OFE, który ma teraz najlepsze wyniki, mimo, że ma
> dużo mniejszy kapitał?
Co wybrać?
Dnia 2007-03-24 o godz. 16:09 pk84 napisał(a):
> Zaczynam pracę i przede mną wybór OFE. Co powinienem
> wybrać? Któregoś z gigantów jak ING czy Commercial Union,
> które ostatnio mają nieco gorsze wyniki, czy może np.
> Polsat OFE, który ma teraz najlepsze wyniki, mimo, że ma
> dużo mniejszy kapitał?
Co wybrać?
Nigdy nie wybieraj gigantów..to najgorsze fundusze one są zbyt duże na naszą malutką giełde..proponuje Ci średnie fundusze...pekao.generali i Axa!! pozdrawiam
czy zaduze. Male znaczy szybkie a to nieraz daje efekty w duzych masz pieniadze rozlozone w razie kryzysu bardziej stabilnie. Maly moze tez wycofac wiec to mowiac szczerze jest zakret. Ale to ze jest maly nie znaczy ze dobrze zarzadzany pozatym czesto polega to natym zrobic fundusz anpchac klientow i sprzedac za jak najwieksza kase
Zgadzam się z opinią kolegi, że najlepiej unikać giganów. Generali jest OK, bo jak już wspomniano jest stabilny. Polsat i Pekao ostatnio górą, ale jak długo? Pod względem opłaty do składki wygrywa natomiast Allianz. A więc zarabiają więcej dla klienta, mniej dla siebie. Zwróć uwagę na koszty, bo pomniejszają one Twoją emeryturę.
Żeby poznać szczegóły polecam www.e-insurance.pl
A przy wyborze bierz pod uwagę nie te OFE, które kiedyś miały dobre wyniki, ale te, które dziś dobrze rokują. Nie jest to łatwe zadanie, ale to jedyne właściwe podejście do sprawy.
P.S.
Moje gg: 3770547
Zgadzam się z przedmówcą. Unikać gigantów. Na naszej małej giełdzie nie radzą sobie. Za granicą mają ograniczone ustawowo możliwości . Generali jest OK. Dobry i przede wszystkim stabilny od dłuższego czasu. Ponadto bezpiecznie inwestuje. Liczą się przede wszystkim wyniki inwestycyjne czyli stopy zwrotu. Prowizje od składek to już mniejsze znaczenie.
W razie czego służę swoją wiedzą.
Też myślę, że trzeba unikać gigantów. Generali jest OK. Dobry i przede wszystkim stabilny od dłuższego czasu. Ponadto bezpiecznie inwestuje. Liczą się przede wszystkim wyniki inwestycyjne czyli stopy zwrotu. Prowizje od składek to już mniejsze znaczenie.
----
http://www.wygodnie.pl
poniżej przesyłam link do niezależnej porównywarki, gdzie można samodzielnie, obiektywnie porównać wszystkie fundusze
http://www.marketmaster.pl/linkform/generate/partner/1000013/product/22
Moim zdaniem trzeba patrzec na to co jest w rankingach. A tu jak widac Generali - jedne z OFE wypada naprawde wysoko. Wiec chyba to jest tez taki priorytet jesli chodzi o właściwy wybór.
Jeśli założymy, że OFE to klasyczna piramida to nie ma absolutnie żadnego znaczenia, który OFE wybierzemy skoro i tak wszystko ma trafić szlag.
Czy warto zatem dyskutować?
Ja mam generali i jestem zadowolona. W rankingach stoją stabilnie, może nie są na pierwszym miejscu, ale wolę fundusz, który jest na 2-3 miejscu niz taki, który raz jest numerem jeden, a raz spada o 10 pozycji.
wybór OFE to zawsze jest kwestia indywidualna ja od samego początku należę do PZU, wybór padł na ten fundusz, ponieważ jest on znany i z dużym doświadczeniem, mają obsługę internetową, a to chyba ważne dla młodych ludzi, poza tym jak mam pytania to zawsze mogę zadzwonić i rozwiać swoje wątpliwości.
Nigdy OFE ING zakupili akcje spółki 5 750 000 po 11 zł za ponad 63 mln. sprzedają po 1zł wiec prawdopodobnie strata tylko na jednej spólce wyniesie około 55 mln.
gdzieś czytałam fajne stwierdzenie ;) "PZU to relikt PRL-u".
Nie zagłębiam się w to, a dopóki nic mi w generali nie przeszkadza, to zostaję tu gdzie jestem :)
Nie wazne który wybierzesz i tak donald bąk dobierze się do tych pieniędzy. Najlepsze OFE to uciec z tego 'państwa prawa' gdzie banda przy korycie może dowolnie dewaluować emerytury a trybunał udaje że deszcz pada.
Do OFE w Generali można spokojnie przystąpić przez internet. tutaj masz na ten temat - Przystąp On line
https://www.generalidirect.pl/ofe/przystap-do-generali-ofe?__utma=117817375.512576807208610900.1351187470.1351187470.1351193171.2&__utmb=117817375.1.10.1351193171&__utmc=117817375&__utmx=-&__utmz=117817375.1351187470.1.1.utmcsr=%28direct%29|utmccn=%28direct%29|utmcmd=%28none%29&__utmv=-&__utmk=71774547&r,main,afterRedirect=true
Na stronie Bankowy jest gotowy formularz do wysłania. Fundusz po otrzymaniu danych drukuje dwa egzemplarze umowy i wysyła do nas, podpisujemy obydwa egzemplarze i wysyłamy w kopercie zwrotnej. bardzo prosto jest się przystąpić, a także się przenieść.
Teraz zmiana jest dużo łatwiejsza, nie trzeba już czekać dwóch lat żeby zmienić, ani płacić za zmianę. Wszystkie formalności można załatwić przez internet co jest dużo łatwiejsze. Trzeba tylko pamiętać, żeby wyrobić się w terminach transferów.
Po rozpoczęciu pracy masz 7 dni na wybranie OFE. Jeśli tego nie zrobisz przyjdzie do Ciebie pismo z ZUS że jeżeli nie wybierzesz samodzielnie OFE do 10 lipca, bądź 10 stycznia – zostaniesz przydzielona do emerytalnego funduszu w drodze losowania. Wiadomo im szybciej się to zrobi tym lepiej. Następnie trzeba wypełnić formularz i wysłać przez internet, tradycyjną pocztą lub telefonicznie.
Bardzo dobrze zrobiłaś. W losowaniu nie biorą udziału cztery najlepsze fundusze. Im szybciej wybierzemy dobre i satysfakcjonujące nas OFE tym więcej środków uzbieramy.
Ja tak swojego czasu trafiłam do nie pamiętak już jakiego, ale podrzędnego OFE i szybko się przepisałam do Generali. wiele osób z mojej rodziny mają u nich właśnie swoje umowy funduszowe.
lepiej nie dać się wylosować i wybrać samemu OFE. Zdecydowanie dobrze jest postawić na fundusz o stabilnej pozycji, który plasuje się w czołówce rankingów.
Na stronie OFE dostępny jest formularz który wypełniasz i wysyłasz do funduszu. Fundusz po otrzymaniu danych drukuje dwa egzemplarze umowy i wysyła do ciebie, podpisujesz obydwa egzemplarze i wysyłasz podpisany w kopercie zwrotnej. I tyle.
Jeżeli podpisujesz umowę to musisz być pewna na 100 % czy Ci odpowiada, więc zanim to zrobisz prześledź rankingi ofe. Niemnie jednak, zawsze możesz zmienić na inny. Zmiana jest bezpłatna :)
Masz rację trzeba ufać najlepszym :) Jak ktoś nie zdecydował się jeszcze do tej pory na jakikolwiek fundusz to ma czas do 25 stycznia. Lepiej się pospieszyć i samemu zadecydować gdzie chcemy należeć.
Ja słyszałam, że PKO PTE przynależy do grupy kapitałowej PKO BP, który od pokoleń jest obecny na rynku. Świadczy to o doświadczeniu oraz dużym kapitale.
PKO PTE ma stabilną pozycję i przez ostatnie lata plasował się w czołówce rankingu funduszy emerytalnych, publikowanego przez KNF. Osiem razy znajdował się tam na pierwszym miejscu. Posiada również najwyższy kapitał zakładowy wśród wszystkich PTE.
Naganiacze z PKO troszkę ściemniają. W rankingach KNF w ostatnich 5 latach na pierwszych miejscach były:
we wrześniu 2012 - Nordea
w marcu 2012 - ING
we wrześniu 2011 - PKO
w marcu 2011 - Allianz
we wrześniu 2010 - Generali
w marcu 2010 - Generali
we wrześniu 2009 - Generali
w marcu 2009 - Allianz
we wrześniu 2008 - Pekao (z żubrem)
w marcu 2008 - Pekao
Pisząc w czołówce nie miałam na myśli zajmowania pierwszego miejsca w każdym poprzednim roku. Chodziło o zajmowanie przez PKO jednego z wyższych miejsc w rankingach.
W PKO były już książeczki mieszkaniowe. Można sobie za wkład z nich (pełny) kupić mieszkanie? Kilkudziesięcioletnie oszczędzanie w PKO, jak widać na tym przykładzie, się nie sprawdziło.
Tak właśnie PKO PTE przez cały czas plasuje się w czołówce OFE. Nie zawsze przecież przez dziesięć lat z rzędu będzie zajmował tylko i wyłącznie pierwsze miejsce.