Wciąż nie mam dywidendy. Dawne DM Deutsche. Dzwoniłem i proces przewalutowania zajmuje im 2 dni robocze. Dziadostwo ten bank, inne biura załatwiły to już w piątek.
W Santander w piątek nie było,dziś sprawdziłem o 10.30 i jest. Kurs wyszedł 4,15 za Euro,co uważam za dobry. Litwini coś pewnie skubnęli za przelew,Santander chapnął prowizję. Nie będę bankowi żałował,niech se zarobią.
No to pozostaje za rok ( na wiosnę 2020 ) zapłacić naszemu US 4%. ( obowiązuje nas tzw. nieograniczony obowiązek podatkowy,czyli u nas zawsze 19%).Niezorientowanym wyjaśniam na przykładzie - za 1000 akcji dostaliśmy z Litwy 580 Euro. Kurs w dniu poprzedzającym ( czwartek 16 V) wynosił 4,3 zł./Euro. Zatem mamy 2494 zł. na koncie. Litwa pobrała 15% = 374,10 zł. Polski US żąda 19% = 473,86 zł. Różnicę 99,76 zł. musimy dopłacić w PIT 38. (wpisać na 2 stronie). Uwaga!: US nie interesuje rzeczywista kwota,która wpłynęła na nasz rachunek maklerski. Do celów podatkowych obowiązuje reguła - dywidenda w Euro / kurs Euro dzień przed wypłatą / różnica w podatku litewskim (15%) i naszym (19%). Kwotę w PIT 38 wyliczoną do zapłaty zaokrąglamy do pełnych zł. Tako rzecze Winnetou. Howg!
Dnia 2019-05-22 o godz. 12:08 ~macko napisał(a): > Są już pieniądze. Jak rozumiem przewalutowali po 4,3 więc super. 15% tylko zostało zabrane na podatek Litewski. > U was podobnie?
Zależy kto po ile kupił i jakie płaci podatki i kiedy wymieni na złotówki i czy wymieni.. .Brutto przy dzisiejszym kursie to ok.20%.Przy średnim rocznym kursie z ubiegłego roku duuuzo więcej.