Nie bardzo kiepskie tylko pierwszy kwartał 2018 był anomalią spowodowaną wyprzedażą mieszkań. Fakt że spodziewałem się więcej ale kolejne kwartały będą lepsze, z raportu wynika że pod koniec roku będzie dużo mieszkań do sprzedaży a poza tym będą wchodziły lepsze kontrakty infrastrukturalne. Przemkneło mi przez myśl żeby sprzedać ale chcę mieć te akcje za rok, mam nadzieję że będzie się działo bo sufit jest wysoko
Zysk to jedno, bardziej mnie niepokoją spadające od ponad roku marże (poza anomalią z IQ'18). Poza tym znacznie wzrosły kroczące koszty zarządu. W porównaniu do IQ'18 są wyższe o 8 mln w ujęciu rocznym.
Było do przewidzenia. Firma ma sporo gotówki a cena nie jest jeszcze wysoka. Ciekawe dlaczego nie umażają skupionych wcześniej akcji. Ja swoje potrzymam. Mam nadzieję że pomimo skupu wypłacą większą dywidendę niż śmieszne 20 groszy bo zysk to prawie złotówka na akcje
Re: Skup akcji Autor: ~Inwestor_dywidendowy [77.255.94.*]
Może nie umarzają bo chcą w przyszłości akcjami rozliczyć, np. zakup gruntów, etc. Skup ma sens w sensie jeśli wskaźnik p/bv jest poniżej 1 lub w jego okolicach, więc faktycznie jeszcze warto. Jako alternatywa do wypłaty dywidendy buy back ma sens wtedy, jeśli spółka umarza akcje. Pozdrawiam. Dywidendowy.
Po pierwsze budowlance sprzyja pogoda, po drugie:
https://www.money.pl/gielda/prezes-unibepu-czekamy-na-duze-przetargi-drogowe-w-polsce-polnocno-wschodniej-6477469796993153a.html Jak ktoś sprzeda to tylko dlatego że potrzebuje gotówki.