Panie i Panowie mozecie mi napisać jak to jest w koncu z tym podatkiem z dywidendy? trzeba dopłacić w picie te 4% czy to juz jest uwzględnione? a jeśli juz trzeba dopłacić to sumuje sie to w Picie z dochodami z polskiej giełdy czy to zupełnie inna sprawa..z góry dzięki za sensowne odpowiedzi
Dnia 2019-05-14 o godz. 20:18 ~realista napisał(a): > nie ma tu nikogo kumatego?? czy moze nikt podatku nie płaci?:)
Płacisz za rok do końca kwietnia po dywidendzie. Obliczasz podatek 19 % ,odejmujesz zapłacony 15 % płacisz różnicę 4 % .Obliczasz po kursie srednim NBP z dnia poprzedzającego wypłatę dywidendy .Nie łączysz z obrotami (stratami zyskami na giełdzie) 3 minuty roboty za rok, Pozycje w picie 34-37 czy 35- 38 już nie pamiętam, ale coś koło tego.
Dnia 2019-05-14 o godz. 20:40 ~fun napisał(a): > Dnia 2019-05-14 o godz. 20:18 ~realista napisał(a): > > nie ma tu nikogo kumatego?? czy moze nikt podatku nie płaci?:) > > Płacisz za rok do końca kwietnia po dywidendzie. Obliczasz podatek 19 % ,odejmujesz zapłacony 15 % płacisz różnicę 4 % .Obliczasz po kursie srednim NBP z dnia poprzedzającego wypłatę dywidendy .Nie łączysz z obrotami (stratami zyskami na giełdzie) 3 minuty roboty za rok, Pozycje w picie 34-37 czy 35- 38 już nie pamiętam, ale coś koło tego.
Oczywiście można nie płacić ale przez 5 lat żyjesz w stresie. :) Jak masz kupione na konto IKE czy IKZE nie płacisz i występujesz do Litwinów o zwrot podatku. IRL co roku przy dywidendzie informuje o możliwościach.
Temat podatek 15% czy 19% na bankierze przy okazji dywidendy IRL pojawia się co roku. Podatek (z grubsza rzecz biorąc około 4% = 19%-15%, różnica pomiędzy podatkiem od zysków kapitałowych Polska i Litwa) będzie płatny przy rozliczeniu podatku w przyszłym roku. Znajdź, doczytaj - masz czas. Pozdrawiam
W us dostalem informacje że płatnik ma obowiązek rozliczenia podatku. W tym przypadku bank który prowadzi konto maklerskie. Weryfikowal to ktoś jeszcze?
A czy trzeba składać do spółki jakieś oświadczenie o rezydencji podatkowej? Pytam bo miałem kiedyś - jakieś 3 lata temu - CEZ (czeska spółka energetyczna notowana na GPW) i przy dywidendzie pobrali mi 38 procent podatku i jak próbowałem to wyjaśnić to dostałem odpowiedź, że stało się tak ponieważ ani spółka ani czeski US nie wiedzieli jaka jest moja rezydencja, a ponieważ kwota niebyła astronomiczna to odpuściłem. Skutecznie mnie to jednak zniechęciło do dywidend ze spółek spoza RP. Pytam bo chciałem wiedzieć czy IRL i litewski US robią podobnie.
Dnia 2019-05-15 o godz. 09:56 ~hugo napisał(a): > A czy trzeba składać do spółki jakieś oświadczenie o rezydencji podatkowej? Pytam bo miałem kiedyś - jakieś 3 lata temu - CEZ (czeska spółka energetyczna notowana na GPW) i przy dywidendzie pobrali mi 38 procent podatku i jak próbowałem to wyjaśnić to dostałem odpowiedź, że stało się tak ponieważ ani spółka ani czeski US nie wiedzieli jaka jest moja rezydencja, a ponieważ kwota niebyła astronomiczna to odpuściłem. Skutecznie mnie to jednak zniechęciło do dywidend ze spółek spoza RP. Pytam bo chciałem wiedzieć czy IRL i litewski US robią podobnie.