32 centy na akcje w 1 kw 2019 wobec 13 centow w 1 kw 2018 Czyli 6,6 mln euro zysku w 1 kw Jeśli tak dalej pojdzie to ta spolka będzie gwiazda GPW Progres zyskow niebywaly
Wielu cwaniaków tak robi, że sprzedają przed odcięciem dywidendy bo często jest tak że akcje spadają jeszcze przez miesiąc dwa po odcięciu i jest się stratnym. Ciekawe po ile się otworzy w poniedziałek. Przy takim progresie wyników te akcje powinny kosztować nie 11 zł a 50 zł . No ale wiadomo jest zależność od rosyjskiej energii, sytuacja międzynarodowa niepewna. Suma sumarum, aż takie ogromne dyskonto jest zupełnie nieuzasadnione. Ten handel w piątek to moim zdaniem był robiony przez animatorów, po to tylko żeby zrobić jakieś transakcje po 11 zł i w okolicy.
Zgadzam sie spolka ogromnie niedoceniana Gdyby wyniki z 1 kwartalu powtozyli przez 3 nastepne to dywidenda za 19 rok moze grubo przekroczyc 1 euro czyli prawie 40 % dzisiejszej ceny akcji Drugiej takiej spolki na GPW nie ma
Dostępnych akcji jest stosunkowo niewiele ,po ostatnich wynikach sentyment do pozbywania się akcji na pewno jeszcze się zmniejszy .Sam dotychczas pozbywałem się akcji przed dniem dywidendy ,ale w tym roku wszystko wskazywało ,ze trzeba zmienić strategię i się nie pomyliłem . Nie chcę nawet myśleć co się będzie działo ,jeśli wyniki za drugi kwartał będą dobre .W ubiegłym roku doprowadziły do ostrego zjazdu ,w tym mam nadzieję doprowadza do porządnego odreagowania .
Zobaczymy/Przykład ECHA wypłacającego sute dywidendy nie jest ... zachęcający/Kurs Echo w 2016 ~8,3 pln ; teraz 3,6pln Spółka od wejścia na GPW jest w trendzie spadkowym-DLACZEGO?
Dnia 2019-05-12 o godz. 17:10 cbie1 napisał(a): > Echo w 3 lata wyplacilo okolo 7 zl dywidendy na akcje nie tylko z zysku ale sprzedajac aktywa
Brutto Echo wypłaciło znacznie więcej niż 7pln Ale.Wypłata jest wypłatą; zmniejszenie się wartości spółki po wypłacie dywidendy jest faktem/Tym można tłumaczyć już 7 letni trend spadkowy Interaolt. Ale -zapewne się mylę:))
Technicznie to wyszliśmy z trendu spadkowego w styczniu 2019 w maju - czyli w tym miesiącu wybiliśmy się z konsolidacji w obrębie luki spadkowej z listopada 2013 roku i zatrzymaliśmy się na domknięciu luki z września 2013 roku - stare luki ale nadal pracują teraz musimy pokonać 11.37 wtedy mierzymy się ze szczytem na 12.48
IRL spada przez niepewnosc polityczna bo prad z Rosji i nie wiadomo co durni politycy wymysla Estonia i Lotwa maja wprowadzic na jesien cla na prad z Rosji ,dostali juz zgode z UE,dolaczyc do nich ma Litwa
Dnia 2019-05-12 o godz. 20:45 cbie1 napisał(a): > IRL spada przez niepewnosc polityczna bo prad z Rosji i nie wiadomo co durni politycy wymysla Estonia i Lotwa maja wprowadzic na jesien cla na prad z Rosji ,dostali juz zgode z UE,dolaczyc do nich ma Litwa
Dnia 2019-05-12 o godz. 20:45 cbie1 napisał(a): > IRL spada przez niepewnosc polityczna bo prad z Rosji i nie wiadomo co durni politycy wymysla Estonia i Lotwa maja wprowadzic na jesien cla na prad z Rosji ,dostali juz zgode z UE,dolaczyc do nich ma Litwa
Nie bardzo rozumiem/Kupując prąd z Rosji wprowadzamy na ten prąd wyższe cła. 1.Po co?Przecież podrożeje w dystrybucji 2.Jeśli tak, to skąd będą kupowały prąd Litwa , Łotwa i Estonia?Skandynawia?
Moim zdaniem nie ma alternatywy dla rosyjskiego prądu.
W Europe mocno drożeją emisje CO2 więc nawet z cłami prąd z Rosji nadal będzie konkurencyjny. Poza tym sa niedobory prądu gospodarki krajów nabałtyckich się rozwijają Polska również się i potrzeba go coraz więcej. A budowa nowych bloków energetycznych to nie taki prosty temat ( emisje, niechęć banków do kredytowania takich inwestycji itd itd.) .
To jest prawda. Ich energetyka nie ma szans z rosyjskim prądem bez certyfikatów. Ale sami i tak nie są w stanie naprodukować tyle tego prądu ile potrzebują, więc i tak muszą importować. Tak samo jak Polska musi importować węgiel i nie tylko. Mogą jedynie równoważyć rynek cłami.
O czym Wy piszecie? Używacie prądu mniej więcej co 30 dni ze Szwecji ( 3 %), i co 50 dni z Litwy, która sprowadza ponad 80 % energii z zagranicy .Najwięcej sprowadzamy prądu z Niemiec a pewnie z Danii via Niemcy.:), energii el. którą częściowo exportujemy na południe do Czech i na Słowację i pewnie dalej na stoki narciarskie do Austrii.:)
szkoda, że geopolityka zatrzęsła dzisiaj giełdą. mieliśmy szansę dzisiaj zrobić solidny wzrost z przełamaniem ostatniego oporu. teraz mamy do wymalowania tygodniową świecę, pod ten opór. powiem szczerze, że po tych wynikach z zachowaniem wskaźników to my tu powinniśmy dobić do 21 - 23 zł. zakładając oczywiście, ze te wyniki to element powtarzalny. patrząc na wolumen sprzedaży to pozyskali nowych klientów, więc jest szansa na kontynuację.
Dnia 2019-05-13 o godz. 17:32 ~Krzysiek napisał(a): > szkoda, że geopolityka zatrzęsła dzisiaj giełdą. mieliśmy szansę dzisiaj zrobić solidny wzrost z przełamaniem ostatniego oporu. teraz mamy do wymalowania tygodniową świecę, pod ten opór. powiem szczerze, że po tych wynikach z zachowaniem wskaźników to my tu powinniśmy dobić do 21 - 23 zł. zakładając oczywiście, ze te wyniki to element powtarzalny. patrząc na wolumen sprzedaży to pozyskali nowych klientów, więc jest szansa na kontynuację.
Jakiego oporu? Nie jestem fanem kresek tylko rentowności,, bardziej fal czy międzyrynkowej analizy technicznej jeśli już, ale biorę pod uwagę. Nie wiem z jakich wykresów piszesz? Dzisiaj mamy na IRL przełamanie najwyższych notowań w historii (stooq.pl, -wykres z dywidendami czy splitami).Zostaje sky is the limit. Fundamentalnie średnio długoterminowo bez hossy-bessy co najmniej 10 euro za akcję (historycznie 0.56 euro / średnia 5 -letnia dywidenda ), a będzie więcej przez następnych kilka lat. Utylities bardziej trzeba porównywać z obligacjami.
Dnia 2019-05-13 o godz. 18:41 ~Krzysiek napisał(a): > fun > rentowność to jedno a psychologia to drugie. > na obecnym rynku strachu grają raczej kreski
Krzysiek ,to była moja 5-ta dywidenda, znaczy będzie w piątek Dwóch pierwszych nie wziąłem, jak z Silvano FG.i za 15-20 % wartości nigdy nie sprzedam bo co zrobię ze złotówkami na 2% rocznie max?
gratuluję fun moja pierwsza dywidenda na tej spółce Ty w zasadzie masz tę spółkę za darmo ja tu jestem od przełamania trendu spadkowego mam zamiar tu posiedzieć na długi czas - chyba, że nastąpi światowy armagedon giełdowy martwią mnie trochę te cła na energię z rosji - dziwne to z punktu widzenia ekonomicznego rozumiałbym gdyby litwa była eksporterem energii, ale importer, kóry sam sobie podnosi ceny to absurd
Dnia 2019-05-13 o godz. 19:09 ~Krzysiek napisał(a): > gratuluję fun > moja pierwsza dywidenda na tej spółce > Ty w zasadzie masz tę spółkę za darmo > ja tu jestem od przełamania trendu spadkowego > mam zamiar tu posiedzieć na długi czas - chyba, że nastąpi światowy armagedon giełdowy > martwią mnie trochę te cła na energię z rosji - dziwne to z punktu widzenia ekonomicznego > rozumiałbym gdyby litwa była eksporterem energii, ale importer, kóry sam sobie podnosi ceny to absurd
Też problem ceł poruszyłem w jednym z moich poprzednich wpisów na tym wątku-sami sobie podnoszą ceny poprzez podniesienie cła na prąd z Rosji/TO JEST JAKIŚ ABSURD PIRAMIDALNY!
Chyba że chronią własnych wytwórców prądu(bo wiadomo że Rosja nie musi kupować uprawnień do CO2 ; w związku z tym ma ceny niższe niż ci w UE) >
Kontynując/Wprowadzenie ceł na prąd z Rosji/ My sprowadzamy węgiel z Rosji; nakładamy na ten węgiel cła ; sprzedajemy drogo do elektrowni ; elektrownia produkuje w związku z tym drogi prąd! Czy to jest racjonalne; gdyby TAK BYŁO?OCZYWIŚCIE NIE!
Nie wiem o czym mówicie. Litwa jest w BRELL-u (Białoruś,Rosja,Estonia,Łotwa,Litwa) do 2025 roku. Chodzi o system energetyczny Nic to nie ma wspólnego z importem bo najwięcej prądu imporują ze Szwecji przez podmorskie połączenie..Ewentualne cła w Estonii i na Łotwie co mogą mieć do IRL skoro na Łotwie mają tylko dystrybucję (kupują i sprzedają tyle samo prądu, ,a od Estonii kupują prąd netto (kupuję więcej niż sprzedają)?
Dnia 2019-05-13 o godz. 21:15 ~fun napisał(a): > Nie wiem o czym mówicie. Litwa jest w BRELL-u (Białoruś,Rosja,Estonia,Łotwa,Litwa) do 2025 roku. Chodzi o system energetyczny Nic to nie ma wspólnego z importem bo najwięcej prądu imporują ze Szwecji przez podmorskie połączenie..Ewentualne cła w Estonii i na Łotwie co mogą mieć do IRL skoro na Łotwie mają tylko dystrybucję (kupują i sprzedają tyle samo prądu, ,a od Estonii kupują prąd netto (kupuję więcej niż sprzedają)?
Wydaje się patrząc na opracowania że jednak najwięcej prądu kupują w Rosji a nie w Szwecji/Masz jakieś dane na ten temat? Jeśli Litwa zbuduje druga nitkę szwedzką to jak piszą" spadną marże" Inter Rao na prąd sprzedawany. To samo z marżami za prąd produkowany z wiatraków(małe ilości w stos. do wol. sprzedaży)/Stała cena tylko do 2020r(powyżej rynkowej zresztą)
Dnia 2019-05-14 o godz. 09:32 ~Axaa napisał(a): > Dnia 2019-05-13 o godz. 21:15 ~fun napisał(a): > > Nie wiem o czym mówicie. Litwa jest w BRELL-u (Białoruś,Rosja,Estonia,Łotwa,Litwa) do 2025 roku. Chodzi o system energetyczny Nic to nie ma wspólnego z importem bo najwięcej prądu imporują ze Szwecji przez podmorskie połączenie..Ewentualne cła w Estonii i na Łotwie co mogą mieć do IRL skoro na Łotwie mają tylko dystrybucję (kupują i sprzedają tyle samo prądu, ,a od Estonii kupują prąd netto (kupuję więcej niż sprzedają)? > > Wydaje się patrząc na opracowania że jednak najwięcej prądu kupują w Rosji a nie w Szwecji/Masz jakieś dane na ten temat? > Jeśli Litwa zbuduje druga nitkę szwedzką to jak piszą" spadną marże" Inter Rao na prąd sprzedawany. To samo z marżami za prąd produkowany z wiatraków(małe ilości w stos. do wol. sprzedaży)/Stała cena tylko do 2020r(powyżej rynkowej zresztą)
Jaką drugą nitkę ze Szwecją? . Będą podpięci do nas ,to już postanowione. Nawet kasa z Unii jest już uruchomiona. Do 2025 wyjdą z BRELLa, a połączenie będzie przez LIT-POL i kabel podmorski chyba z Władysławowa ,co nie znaczy że nie będą kupować gdzie taniej.. Prąd np. w tej chwili biorą 700 MW ze Szwecji, 244 MW z Kaliningradu,175 MW z Białorusi i kilkadziesiąt MW z Łotwy Masz aktualne przepływy na stronie Litgrid.
Dnia 2019-05-14 o godz. 09:53 ~fun napisał(a): > Dnia 2019-05-14 o godz. 09:32 ~Axaa napisał(a): > > Dnia 2019-05-13 o godz. 21:15 ~fun napisał(a): > > > Nie wiem o czym mówicie. Litwa jest w BRELL-u (Białoruś,Rosja,Estonia,Łotwa,Litwa) do 2025 roku. Chodzi o system energetyczny Nic to nie ma wspólnego z importem bo najwięcej prądu imporują ze Szwecji przez podmorskie połączenie..Ewentualne cła w Estonii i na Łotwie co mogą mieć do IRL skoro na Łotwie mają tylko dystrybucję (kupują i sprzedają tyle samo prądu, ,a od Estonii kupują prąd netto (kupuję więcej niż sprzedają)? > > > > Wydaje się patrząc na opracowania że jednak najwięcej prądu kupują w Rosji a nie w Szwecji/Masz jakieś dane na ten temat? > > Jeśli Litwa zbuduje druga nitkę szwedzką to jak piszą" spadną marże" Inter Rao na prąd sprzedawany. To samo z marżami za prąd produkowany z wiatraków(małe ilości w stos. do wol. sprzedaży)/Stała cena tylko do 2020r(powyżej rynkowej zresztą) > > Jaką drugą nitkę ze Szwecją? . Będą podpięci do nas ,to już postanowione. Nawet kasa z Unii jest już uruchomiona. Do 2025 wyjdą z BRELLa, a połączenie będzie przez LIT-POL i kabel podmorski chyba z Władysławowa ,co nie znaczy że nie będą kupować gdzie taniej.. Prąd np. w tej chwili biorą 700 MW ze Szwecji, 244 MW z Kaliningradu,175 MW z Białorusi i kilkadziesiąt MW z Łotwy Masz aktualne przepływy na stronie Litgrid.
Sz.Panie /Druga nitka ze Szwecji jest zatwierdzona przez rząd Litwy do budowy(StockWatch- raport analityczny kodowany)
Dnia 2019-05-14 o godz. 10:39 ~Axaa napisał(a): > Dnia 2019-05-14 o godz. 09:53 ~fun napisał(a): > > Dnia 2019-05-14 o godz. 09:32 ~Axaa napisał(a): > > > Dnia 2019-05-13 o godz. 21:15 ~fun napisał(a): > > > > Nie wiem o czym mówicie. Litwa jest w BRELL-u (Białoruś,Rosja,Estonia,Łotwa,Litwa) do 2025 roku. Chodzi o system energetyczny Nic to nie ma wspólnego z importem bo najwięcej prądu imporują ze Szwecji przez podmorskie połączenie..Ewentualne cła w Estonii i na Łotwie co mogą mieć do IRL skoro na Łotwie mają tylko dystrybucję (kupują i sprzedają tyle samo prądu, ,a od Estonii kupują prąd netto (kupuję więcej niż sprzedają)? > > > > > > Wydaje się patrząc na opracowania że jednak najwięcej prądu kupują w Rosji a nie w Szwecji/Masz jakieś dane na ten temat? > > > Jeśli Litwa zbuduje druga nitkę szwedzką to jak piszą" spadną marże" Inter Rao na prąd sprzedawany. To samo z marżami za prąd produkowany z wiatraków(małe ilości w stos. do wol. sprzedaży)/Stała cena tylko do 2020r(powyżej rynkowej zresztą) > > > > Jaką drugą nitkę ze Szwecją? . Będą podpięci do nas ,to już postanowione. Nawet kasa z Unii jest już uruchomiona. Do 2025 wyjdą z BRELLa, a połączenie będzie przez LIT-POL i kabel podmorski chyba z Władysławowa ,co nie znaczy że nie będą kupować gdzie taniej.. Prąd np. w tej chwili biorą 700 MW ze Szwecji, 244 MW z Kaliningradu,175 MW z Białorusi i kilkadziesiąt MW z Łotwy Masz aktualne przepływy na stronie Litgrid. > > Sz.Panie /Druga nitka ze Szwecji jest zatwierdzona przez rząd Litwy do budowy(StockWatch- raport analityczny kodowany)