• Unimot Technicznie Autor: inwestujemypl [37.47.66.*]
    Wydaje się że obecne spadki maja charakter czysto techniczny i musiały nastąpić jako korekta impulsu wzrostowego .
    Mieliśmy kompletny pięciofalowy impuls wzrostowy Jak widzimy na wykresie po fali 3 oscyltator AD schodzi do 0 mamy koniec fali 4 charakterystyczna dla fali 4 litera W  oscylator ponownie się wychyla i mamy ponowny wzrost fali 5 pomimo osiągania przez kurs max oscylator już tak się nie wychyla pokazując dywergencje brakuje obrotów czyli nowych chętnych do odbierania coraz droższych akcji co potwierdza ze to już ostatnia 5 fala impulsu Długość fali 5 jeśli 3 fala jest wydłużona jest najczęściej równy fali 1 . W ten sposób mamy ukończoną fale pierwszą wyższego rzedu po której widzimy korektę która najczęściej po pierwszym impulsie znosi 0,618 tego wzrostu przypada on w okolicy 10 zł Tu tez zostały zatrzymane spadki i i obrona linii trendu oraz linii poprzedniego oporu która teraz jest wsparciem potwierdzone obrotami jak widzimy wczoraj inwestorzy przystąpili do zakupów i zebrali swoje akcje wyrzucone przy najwyższym wychyleniu oscylatora . Czy ta ilość zebranych akcji wystarczy do zmiany kierunku ruchu i dalszych wzrostów kursu zobaczymy w najbliższym czasie ,
    link
  • Re: Unimot Technicznie Autor: ~Wili [31.0.44.*]
    Dzięki, ale zawsze jest to zobaczymy w najbliższym czasie
  • Re: Unimot Technicznie Autor: dominved [31.175.41.*]
    Jest tez świeża analiza zrobiona godzinę temu na portalu.
    Spółki, których kurs znalazł się dobrym miejscu do odbicia.
    https://gpwatak.pl/analiza-techniczna/analiza-techniczna-spolek-benefit-oraz-unimot/
  • Re: Unimot Technicznie Autor: ghost-man [46.171.121.*]
    obiecałem wiec przesyłam swoje wróżby :) :)
    na moje oko to troszkę za wcześnie sie odbili perfekcyjnie od 61,8% za łatwe i za proste by to było do tego po takiej "sraczce" na takim wolumenie należy się jeszcze jakieś wykończenie - "baczek" .. powinni obrać ulice na lekkim podbiciu i opaść na prawdziwe mocne wsparcie tam gdzie jest równowaga rynku .. drugie zdjęcie na wskaźniku MP fioletowa linia obszar 9,50 - 9,00
    a zatem widziałbym taki ruch jak na pierwszym zdjęciu ... ale jak zawsze to jest tylko moje zdanie i proszę sie nim nie sugerować przy podejmowaniu decyzji inwestycyjnych :) :)

link

link
  • Re: Unimot Technicznie Autor: ~Franek [78.11.245.*]
    Ja też stawiam na dalsze spadki
    Niestety wyniki za 2018 zaważyly
    Nie będzie dywidendy
  • Re: Unimot Technicznie Autor: ~Spokojny [185.25.121.*]
    Na razie scenariusz bazowy wg mnie to zrealizowane zniesienie 61,80 zł praktycznie co do grosza. Ładny dolny knot wskazuje, że poniżej 10 zł nie zejdzie. Więc w przyszłym tygodniu obstawiam raczej wzrosty. Wyniki za 1q 2019 będą ogłoszone 14 maja i będą bardzo dobre. Marża lądowa wciąż jest bardzo wysoka więc jest duża szansa, że w 2q też będzie dobry zarobek. Fundamentalnie spółka wydaje mi się mocno niedowartościowana. Więcej optymizmu. Teraz jest duży strach po tej korekcie, ale nie ma powodów do czarnowidztwa.
  • Re: Unimot Technicznie Autor: ~Spokojny [185.25.121.*]
    Przepraszam za błąd. Zniesienie 61,8%, a nie zł.
  • Re: Unimot Technicznie Autor: dominved [31.175.17.*]
    Zgadzam się Ghost - man ale i taki numer po sraczce z lekkim bączkiem już był w czwartek o godz. 11 zjechano do linii wsparcia 10,35 lekkie podbicie do 11,4 i sru na lewo na 10,05 .Tylko po osiągnięciu tej ceny uaktywnił się popyt i zostały zebrane znaczne pakiety po dwa ,trzy tys . akcji ale tym razem po prawej stronie .Te pakiety stojące wyżej są pod blokadę kursu ktoś jeszcze nie kupił tyle ile chciał bo była mozliwość sprzedaży po 10,8 a nie sprzedał jak się coś złego dzieje w firmie to 5 gr nie ma znaczenia dla sprzedającego . Kurs 10 zł to jest zniesienie 62% wzrostu , średnia SMA 200 wiesz jakie jej przełamanie ma znaczenie poza tym linia trendu i linia wsparcia dlaczego miałoby iść w górę po przełamaniu tych wsparć . Ulica została ubrana po 14,80 i teraz jej odebrano akcje a Ty chcesz żeby po 4 % wzroście ponownie ubierać ulicę a pod co ulica miałaby im póżniej sprzedać po 9 zł pod raport. Wszystkie niejasności i plotki które powodowały spadek kursu zostały wyjaśnione w czwartek , teraz jak nie ma argumentów to ci co sprzedali piszą taki argument wnet się dowiecie dlaczego spada .Trochę słaby ten argument.
    Dnia 2019-05-04 o godz. 10:27 dominved napisał(a):
    Wszystkie niejasności i plotki które powodowały spadek kursu zostały wyjaśnione w czwartek , teraz jak nie ma argumentów to ci co sprzedali piszą taki argument wnet się dowiecie dlaczego spada .Trochę słaby ten argument.

:) :) zdecydowanie za słaby ..
    ja nie posiadam tych akcji i w sumie nie interesowałem sie ich zakupem poproszono mnie o analizę wiec wkleiłem swoje wizje - opieram sie tylko na technice

wkleję jeszcze cos na co zwracam uwagę na spółkach to jest tak zwany Market Profile .. tłumacząc na język zrozumiały - równowaga rynku czyli wskaźnik który wyznacza obszary w których jest najwięcej chętnych do kupowanie po danej cenie i do sprzedawania po danej cenie (tak bym to określił swoimi słowami) tu jest to na interwale tygodniowym
    ta zielona elipsa (linia fioletowa 11,48 zł) jest zakresem gdzie kurs powinien stoczyć walkę o to czy pójdzie w gorę do poziomu białego pola 13,30 - 14 czy pójdzie w dół do poziomu białego pola 9.60 - 9.00 .. moim zdaniem walka o wybicie w górę niestety polegnie patrząc na wolumen i zakres tej świecy - baru spadkowego myślę że jego siła jest zbyt duża i misie zwyciężą ściągając kurs do bardzo mocnego obszaru równowagi czyli 9,60 - 9,00 gdzie jest bardzo mocne wsparcie również na kreskach

link 

• Re: Unimot Technicznie Autor: inwestujemypl [37.47.66.*]
    link
    Proszę nie tracić wiary W pełni zrealizowana pierwsza fala oraz druga korekcyjna . Można robić zakupy pora na trzecią wzrostową
    :) :) :) .. dalej upierasz się przy falach .. OK to ja obstawiam swoje wróżby :) i taki scenariusz na 2 - 3 sesje najbliższe
    jutro czarna szpulka na małym wolumenie mniejszym niż dziś ( mogą być 2 takie szpulki np. czarna i biała czyli jutro i po jutrze ten wariant też bym brał pod uwagę) i po niej znacznie zwiększony wolumen na opadzie w rejon wsparcia jaki wyznaczyłem

interwał dzienny - szpulkę jutrzejsza dorysowałem :)

link 
  • Re: Unimot Technicznie Autor: dominved [31.175.93.*]
    A może Ghost -Man wystarczy sparawdzić kto te wsparcie robił na 9 -9,50 i dlaczego wtedy tam było wsparcie .
    Przypomnę celowa rekomendacja BOSa na 10 zł i EBITDA na minusie żeby prezes mógł tanio odkupić to co sprzedał po 45 zł
    czy to nie była okazja dla kogoś kto zna sytuację w spółce .Czy teraz uda mu się znowu po tej cenie skupic chyba nie bo ma
    miesięczny okres zawieszenia przed wynikami i nie może robić zakupów wiec jeśli cena spadnie obrotów tam nie będzie .Zatem nie cena jest wsparciem tylko okres w którym prezes może skupować . Poprzednio tez można była zarabiać kupno wtedy kiedy prezes nie może i teraz za tydzień znowu odsprzedaż .
  • Re: Unimot Technicznie Autor: inwestujemypl [37.47.67.*]
    Nie mam pojęcia dlaczego miałoby się cofać do 9 zł wg volumenu obrotu jak to właśnie formacja volumenowa potwierdza nam
    odwrócenia trendu
    DZIEŃ ODWROTU
    Dzień odwrotu jest najkrócej trwającą formacją – najczęściej 1-2 dni. Charakteryzuje się on bardzo wysokim wolumenem obrotów przy dużym skoku cen. Sygnał zostaje wygenerowany, jeśli bardzo wysoki wolumen występuje przy wyznaczeniu nowego minimum cenowego – otrzymujemy sygnał zmiany tendencji, który jednak przed podjęciem decyzji kupna wymaga jeszcze potwierdzenia (linie wsparcia , linia trendu oraz SMA 200 oraz teraz mamy pierwszy pięciofalowy impuls wzrostowy i trójfalową korektę jednak znoszącą dokładnie 62% impulsu który nam pokazał kierunek dalszego ruchu kursu dlatego sygnał zakupu )
  • Re: Unimot Technicznie Autor: ~Jx [83.31.135.*]

Dziękuję za wątek analityczny dotyczący tej Spółki. Pozwolę sobie dodać moje 3 grosze....
    Sytuacja techniczna na Spółce jest dość złożona. Z całym szacunkiem dla autora wątku, nie uważam, abyśmy mieli aktualnie sekwencję 5-falową, którą korygujemy. Ale od początku.
    Mój sposób patrzenia na price action wyróżnia się tym, iż próbujemy przede wszystkim znaleźć jego właściwą strukturę. Inaczej mówiąc - w jakim środowisku znajduje się walor ; czy jest w trendzie, czy też jest w strukturze Range. To jest ważne.
    Opiszę kilka kwestii bez wgłębiania się w szczegóły.
    1. Unimot od sierpnia ubiegłego roku pozostawał w Range, który opisany jest na wykresie poprzez AB; są to obwiednie środowiska. Oznaczało to, iż NIE pozostawał już w obszarze trendowym (trendu spadkowego). Oczywiście mówimy tutaj o time frame dziennym ( o wyższych ramach opiszę niżej);
    2. Papier wybija low of the range (C) z dość silnym momentum, jednak wybicie poniżej low Range (pivot B) znajduje natychmiast reakcję i powrotne wejście powyżej tego extremum; oznaczało to definitywną zmianę środowiska, jak i to, iż fałszywe wybicie jednej krawędzi, będzie skutkować ruchem do jego przeciwnego extremum - tutaj poziom A. Taki ruch może przekształcić się w wybicie nowego trendu ( w tym przypadku wzrostowego); AKTUALNIE nie mamy trendu wzrostowego (choć mam świadomość, iż wielu się z tym nie zgodzi).
    3. wybicie ponad poziom A - High od the Range jest - wbrew pozorom - słabe. Nie będę szczegółowo opisywał dlaczego, ale mówiąc najkrócej - charakterystyka tego wybicia wskazywała na duże prawdopodobieństwo testu tego poziomu, co aktualnie następuje. Wybicie było w pośpiechu. Konsekwencją takiego zachowania rynku była forma "ugrzęźniecia ceny" poprzez utworzenie nowego Range EF//. Aby wybić trend - rynek w tym miejscu winien wykazać wyższą dynamikę i inny charakter swingów; Na tych poziomach (obszar 15 zł) funkcjonuje generalnie sell limit.
    4. Te osoby, które oczekiwały wybicia z domniemanej flagi (faktycznie Range EF) zawiodły się, bowiem cena nie uzyskała akceptacji powyżej poziomu E/ i po prostu została odrzucana. Dlaczego? o tym niżej.
    5. Ruch z pivota G/ wybija poziom F - przy czym nie mamy jeszcze specyfikacji ruchu, co oznacza, iż nie wiemy jaki BIAS ( kierunkowość rynku) ruch idący z G/ ustanowi. Inaczej mówiąc: czy BIAS będzie dla setupu short - czy też dla long - ponieważ warto zauwazyć, iż to, co teraz się dzieje na Spółce jest w obszarze jednej świecy (zaznaczony szary prostokąt) i wydżwięk tej świecy może być różnorodny. Dopiero jej uformowanie da charakter gry (BIAS) dla Daily. Póki co, mamy kolejną sesję gry jako seria inside bars; dopiero wyjście poza extremum świecy i charakter tego wyjścia podpowiedzą , co dalej.
    6. Na wykresie dziennym cena ugrzęzła pomiędzy S/R 10.80 a 12.20 zł. Obszar linii zielona/czerwona.

Pytanie brzmi: dlaczego otrzymaliśmy taki silny ruch spadkowy z poziomu ok 15zł. i czy był oczekiwany?
    Oczekiwany był w 90%, albowiem, aby to wyjaśnić warto spojrzeć na wyższy przedział czasowy. Tam jest odpowiedź.

Powyżej wykres tygodniowy.
    Pytanie brzmi: czy rynek znajduje się aktualnie w trendzie wzrostowym, czy też nie? Moim zdaniem nie jesteśmy w trendzie wzrostowym dla tego przedziału czasowego, choć mamy bullish BIAS. Oznacza to generalnie , iż lepiej kupować ( na odpowiednich poziomach) niż sprzedawać.
    Cena wybija spadkową linię trendu z duzym momentum. Jednak to jest DOPIERO wybicie, pierwszy ruch, który musi byc skontrowany, albowiem warto zapomnieć przy podejmowaniu decyzji inwestycyjnych o czymś takim jak V top/bottom ( dobra rada). Rynek wybił sie powyżej linii trendu , dając jedynie bullish Bias. Teraz oczekujemy retestu extremum ; sprawdzenia na ile rynek pozostaje silny aby przejąc podaż. Ponieważ mamy komunikat odnośnie bardzo dobrego wyniku za I kw. br - jest to okoliczność, która nie tylko fundamentalnie, ale i technicznie trzyma rynek. Bez tego, sądzę, że już bylibyśmy na poziomie poniżej 10 zł. Czy ruch spadkowy jest prawdopodobny? Jak najbardziej, Czy rynek moze się zatrzymać i oprzeć na 10,80. jak nabardziej. Na wyzszym przedziale mamy aktualnie formułę, która odwraca rynek, stąd gra sellers - ale jeszcze nie odwróciła. Przez analogię, warto popatrzeć powyżej - jak rynek odwracał w trend spadkowy przy poziomie 90 zł. /powyżej/ ( i jak w ogóle odwraca). Stąd konkluzja w kilku krótkich punktach
    a) oczekiwanie na silny ruch sell było pewne, albowiem można było oczekiwać ruchu wznawiającego kierunek spadkowy po to, aby zweryfikowac jakość popytu ( mówiąc lapidarnie). Przy tej sile wybicia oczekiwałbym testu Lowest Low na poziomie Higher low.
    b) warto zauważyć zachowanie ceny po dojściu do poziomu 15 zł. 10 tygodni walki. Sell limit;
    c) całą strukturę potencjalnego odwracania rynku mamy jeszcze nie zakończoną. Mamy zaledwie jedno pchniecie w góre upswingiem. To za mało, aby powiedzieć o zmianie trendu; Ale są duże przesłanki na tę okoliczność; to wymaga czasu. Warto popatrzeć - także w aspekcie czasowym - ile trwał trend spadkowy/;
    d) sądzę, iż - gdyby nie było tak dobrych przesłanek fundamentalnych w bieżącym roku - testowalibyśmy poziom ok 8.50 i to byłoby w pełni OK, dla domknięcia struktury odwrócenia. Jednak oczekiwanie na dobry wynik powstrzymuje inwestorów przed wyprzedażą, choć to niewiele znaczy dla grubych rąk dogrywających poziomy.
    e) fundamentalnie istotna będzie reakcja po ogłoszeniu wyników za I kw. Sądzę, że reakcja będzie niewielka. A to może sklonić do kończenia struktury.

pozdrawiam serdecznie

Jeszcze raz żeby było wiadomo o co chodzi
    Dnia 2019-05-08 o godz. 10:51 ~Jx napisał(a):

> Sytuacja techniczna na Spółce jest dość złożona. Z całym szacunkiem dla autora wątku, nie uważam, abyśmy mieli aktualnie sekwencję 5-falową, którą korygujemy. Ale od początku.
    > Mój sposób patrzenia na price action wyróżnia się tym, iż próbujemy przede wszystkim znaleźć jego właściwą strukturę. Inaczej mówiąc - w jakim środowisku znajduje się walor ; czy jest w trendzie, czy też jest w strukturze Range. To jest ważne.
    > Opiszę kilka kwestii bez wgłębiania się w szczegóły.
    > 1. Unimot od sierpnia ubiegłego roku pozostawał w Range, który opisany jest na wykresie poprzez AB; są to obwiednie środowiska. Oznaczało to, iż NIE pozostawał już w obszarze trendowym (trendu spadkowego). Oczywiście mówimy tutaj o time frame dziennym ( o wyższych ramach opiszę niżej);
    > 2. Papier wybija low of the range (C) z dość silnym momentum, jednak wybicie poniżej low Range (pivot B) znajduje natychmiast reakcję i powrotne wejście powyżej tego extremum; oznaczało to definitywną zmianę środowiska, jak i to, iż fałszywe wybicie jednej krawędzi, będzie skutkować ruchem do jego przeciwnego extremum - tutaj poziom A. Taki ruch może przekształcić się w wybicie nowego trendu ( w tym przypadku wzrostowego); AKTUALNIE nie mamy trendu wzrostowego (choć mam świadomość, iż wielu się z tym nie zgodzi).
    > 3. wybicie ponad poziom A - High od the Range jest - wbrew pozorom - słabe. Nie będę szczegółowo opisywał dlaczego, ale mówiąc najkrócej - charakterystyka tego wybicia wskazywała na duże prawdopodobieństwo testu tego poziomu, co aktualnie następuje. Wybicie było w pośpiechu. Konsekwencją takiego zachowania rynku była forma "ugrzęźniecia ceny" poprzez utworzenie nowego Range EF//. Aby wybić trend - rynek w tym miejscu winien wykazać wyższą dynamikę i inny charakter swingów; Na tych poziomach (obszar 15 zł) funkcjonuje generalnie sell limit.
    > 4. Te osoby, które oczekiwały wybicia z domniemanej flagi (faktycznie Range EF) zawiodły się, bowiem cena nie uzyskała akceptacji powyżej poziomu E/ i po prostu została odrzucana. Dlaczego? o tym niżej.
    > 5. Ruch z pivota G/ wybija poziom F - przy czym nie mamy jeszcze specyfikacji ruchu, co oznacza, iż nie wiemy jaki BIAS ( kierunkowość rynku) ruch idący z G/ ustanowi. Inaczej mówiąc: czy BIAS będzie dla setupu short - czy też dla long - ponieważ warto zauwazyć, iż to, co teraz się dzieje na Spółce jest w obszarze jednej świecy (zaznaczony szary prostokąt) i wydżwięk tej świecy może być różnorodny. Dopiero jej uformowanie da charakter gry (BIAS) dla Daily. Póki co, mamy kolejną sesję gry jako seria inside bars; dopiero wyjście poza extremum świecy i charakter tego wyjścia podpowiedzą , co dalej.
    > 6. Na wykresie dziennym cena ugrzęzła pomiędzy S/R 10.80 a 12.20 zł. Obszar linii zielona/czerwona.

link
    >
    > Pytanie brzmi: dlaczego otrzymaliśmy taki silny ruch spadkowy z poziomu ok 15zł. i czy był oczekiwany?
    > Oczekiwany był w 90%, albowiem, aby to wyjaśnić warto spojrzeć na wyższy przedział czasowy sccrenshot poniżej .
    Tam jest odpowiedź.

> Pytanie brzmi: czy rynek znajduje się aktualnie w trendzie wzrostowym, czy też nie? Moim zdaniem nie jesteśmy w trendzie wzrostowym dla tego przedziału czasowego, choć mamy bullish BIAS. Oznacza to generalnie , iż lepiej kupować ( na odpowiednich poziomach) niż sprzedawać.
    > Cena wybija spadkową linię trendu z duzym momentum. Jednak to jest DOPIERO wybicie, pierwszy ruch, który musi byc skontrowany, albowiem warto zapomnieć przy podejmowaniu decyzji inwestycyjnych o czymś takim jak V top/bottom ( dobra rada). Rynek wybił sie powyżej linii trendu , dając jedynie bullish Bias. Teraz oczekujemy retestu extremum ; sprawdzenia na ile rynek pozostaje silny aby przejąc podaż. Ponieważ mamy komunikat odnośnie bardzo dobrego wyniku za I kw. br - jest to okoliczność, która nie tylko fundamentalnie, ale i technicznie trzyma rynek. Bez tego, sądzę, że już bylibyśmy na poziomie poniżej 10 zł. Czy ruch spadkowy jest prawdopodobny? Jak najbardziej, Czy rynek moze się zatrzymać i oprzeć na 10,80. jak nabardziej. Na wyzszym przedziale mamy aktualnie formułę, która odwraca rynek, stąd gra sellers - ale jeszcze nie odwróciła. Przez analogię, warto popatrzeć powyżej - jak rynek odwracał w trend spadkowy przy poziomie 90 zł. /powyżej/ ( i jak w ogóle odwraca). Stąd konkluzja w kilku krótkich punktach
    > a) oczekiwanie na silny ruch sell było pewne, albowiem można było oczekiwać ruchu wznawiającego kierunek spadkowy po to, aby zweryfikowac jakość popytu ( mówiąc lapidarnie). Przy tej sile wybicia oczekiwałbym testu Lowest Low na poziomie Higher low.
    > b) warto zauważyć zachowanie ceny po dojściu do poziomu 15 zł. 10 tygodni walki. Sell limit;
    > c) całą strukturę potencjalnego odwracania rynku mamy jeszcze nie zakończoną. Mamy zaledwie jedno pchniecie w góre upswingiem. To za mało, aby powiedzieć o zmianie trendu; Ale są duże przesłanki na tę okoliczność; to wymaga czasu. Warto popatrzeć - także w aspekcie czasowym - ile trwał trend spadkowy/;
    > d) sądzę, iż - gdyby nie było tak dobrych przesłanek fundamentalnych w bieżącym roku - testowalibyśmy poziom ok 8.50 i to byłoby w pełni OK, dla domknięcia struktury odwrócenia. Jednak oczekiwanie na dobry wynik powstrzymuje inwestorów przed wyprzedażą, choć to niewiele znaczy dla grubych rąk dogrywających poziomy.
    > e) fundamentalnie istotna będzie reakcja po ogłoszeniu wyników za I kw. Sądzę, że reakcja będzie niewielka. A to może sklonić do kończenia struktury.
    >
    link
    > pozdrawiam serdecznie JX
    > dołaczam pozdrawienia inwestujemypl
    >
    >

cd

Nie wiem czemu ja nic nie widzę z twoich wykresów mogę odpowiedzieć tylko falowo .
    Pisząc o zakupach i zmianie trendu oczywiście nie mam na myśli głównego trendu tylko trend krótkookresowy .
    Dlaczego piszę o sygnale kupna bo jeśli przyjmiemy nawet negatywny obrót kursu to
    jeśli rynek powiedział A pięciofalowy impuls spadkowy musi powiedzieć najpierw B trzy fale ( mamy obecnie dwie (impuls i korekta zatem powinien być kolejny impuls )i dopiero wtedy po wynikach może powiedzieć spadamy C jeśli kurs zejdzie wtedy poniżej 11. ,75 to to potwierdzi i mamy spadki ale przecież musimy brać pod uwagę że prezes będzie mógł już kupować i zacznie skup przy 9,5 .wiec możliwości spadku niewielkie .
    Jeśli chodzi o długoterminowy trend to jeśli przyjmiemy że poprzedni pięciofalowy zaznaczony przeze mnie na pierwszym wykresie impuls wzrostowy to tylko pieciofalowa korekta A poprzedniego spadku i teraz mielibyśmy mieć trzy falową B opisywaną powyżej to i tak przed dalszym jakimkolwiek ruchem w dół powinna wg mnie nastąpić również pieciofalowa C w kierunku 20 zl . . Po tej fali jeśli korekta zejdzie poniżej 15 zł możemy przyjąć że ciągle panuje trend spadkowy .Zatem wszystko pokaże kurs w najbliższym czasie , Jednak poprawa wskaźników zadłużenia oraz c/z po raporcie skłania mnie do przypuszczenia że rynek będzie chciał najpierw podążyć w kierunku 20 zł .
    inwestujemy.pl
    Dzięki za komentarz. Nie umiem wkleić wykresów. Podeślij jakiś adres to prześlę do Ciebie i wkleisz za mnie

pzdr
    Jx
    inwestujemypl@o2.pl
    Jeśli wykres masz na stronie internetowej to powyżej okna w którym piszesz jest napis jak wstawić obrazek a po lewo od niego ikonę obrazka klikasz na nią wpisujesz adres i klikasz wklej i gotowe .
    I wykres Unimot dzienny do postu kolegi ~JX
    link
    Dzieki `JX Serdecznie Pozdrawiam
    Ja to widzę tak linię trendu średnioterminowego mogliśmy wyznaczyć wcześniej bo już pół roku temu mieliśmy przecież już dwa najniższe punkty dwa dołki zanim doszedło do obronny tej lini trendu tydzień temu żółta linia .Co więcej mając dolną linię trendu mogliśmy poprowadzić równoległą linię po poprzednich szczytach oporu i otrzymaliśmy zasięg wzrostu fali 1 i cały kanał średnioterminowego trendu wzrostowego . Teraz po odbiciu od dolnego ograniczenia kurs powinien zmierzać do górnego ograniczenia tego kanału 20 zł mamy wtedy zsieg długość fali 3 równą fali 1 wzrostowej ciagle jesteśmy w naszym kanale . Najczęsciej jednak fala 3 jest dłuższa i przebicie tej czerwonej lini to podwojenie wzrostu i zasieg do 40 zł . Oczywiście potrzebny jest czas a zasięgi fali zwiazane sa z dobrymi wynikami spółki Oczywiście potzrbna też jest nasza cierpliwość i sprawdzania co dzieje się w spółce . link

fiuu fiuu fiuuuu .. że tak zagwazdam :) :) bardzo złożona analiza nie wiem czy nie zbyt złożona jak na forum bankiera .. ale na pewno parę osób zrozumie i wyciągnie wnioski ..kupa roboty ..lubię jeśli ktoś się wypowiada merytorycznie ..długi opis ale wart przeczytania dobrze poznać różne spojrzenia na rynek
    mi dis GCN dotarło do poziomu mojego wsparcia wiec coś tam skubnąłem zobaczymy czy sie sprawdzi :) :)
    Adres podany powyzej jest jakby coś tez dla Ciebie Ghost .
    Pozdrawiam ,
    Kolega w poście Unimot jak JSW napisał o analogii do JSW i możliwym zasięgu . Sprawdziłem to
    i rzeczywiście nasuwa się analogia . Unimot powinien zaliczyć takie samo zniesienie spadków jak na JSW . Tak jak na Unimocie również tu JSW 1 fala zaliczyła 100% wzrost z 10 do 20 zł nastąpiło zniesienie 0.612 tego wzrostu (kurs Unimotu jest teraz w miejscu fali oznaczonej cyferką 2 )i teraz powinna nastapić najbardziej lubiana przez inwestorów trzecia fala oznaczona na JSW literą 3 ( powinno nastąpić na Unimocie tak jak na JSW przerwanie czerwonej lini zaznaczonej dla Unimotu w poprzednim poście i podwojenie lub potrojenie wzrostu ).Na szczycie fali 3 sprzedają rekiny najwyższe obroty .Potem charakterystyczna dla 4 fali litera W. Nastepnie 5 fala dywergencja na obrotach co oznaczało koniec wzrostów.
    Tak korekta spadków na Unimocie powinna sięgnąć przynajmniej 60 zł to jest dokładnie zniesienie 0,612 poprzedzających ją spadków .Potrzeba cierpliwości i czasu.
    link

• Re: Unimot Technicznie Autor: ~franz [31.6.184.*]
    mostek plock będzie hitem na 2 miechy
    Mostek Płock mamy wciąż 4 falę AO nie zeszło jeszcze do zera wciąz brakuje pełnego W na wykresie .Zasięg 5 fali słaby .
    Po fali 5 czekają mocne spadki dopiero wtedy można cos rozważyć .
    Dnia 2019-05-08 o godz. 19:16 inwestujemypl napisał(a):
    > Adres podany powyzej jest jakby coś tez dla Ciebie Ghost .
    > Pozdrawiam ,

gdyby wszystkie wątki były na takim poziomie nie trzeba by było sie wymieniać adresami prywatnymi .. przynajmniej więcej osób by skorzystało poznając rożne spojrzenia techniczne na rynek .. ale jest jak jest trafi sie taki japan jak na TBL i po dyskusji merytorycznej :) :) .. zapisałem w kontaktach jak by coś ..:) u mnie nadal na dziennym jest to chorągiewka wybicie ponad 11,70 ja zaneguje ..weszli w nią z góry wiec wedle schematów wyjść powinni dołem trzymam sie swojej wersji nadal do momentu zanegowania ..wolumen za mały na razie aby potwierdzić chęć wybicia w gorę
    ghost
    inwestujemy.pl
    witajcie
    ghost
    3 grosze odnośnie flagi, o której mówisz, jak i poziomu 11,70.
    Warto zauważyć, iż nie jest to typowa flaga w rozumieniu AT. Mamy dzisiaj czwartą świecę jako inside bars w ramach świecy z 02.05.2019 ( w przedziale 12,10 - 10,05) jako Master candle. Warto zwrócić uwagę, iż cała ta sekwencja inside bars buduje tzw. Świecę dodatkową (candle Addition), która będzie miała duzy wpływ na postrzeganie rynku. Jeśli bowiem np. sekwencje inside bars zbudują close na poziomie (rzeczywiście ) powyżej 11.70 - przed wybiciem z Master candle - wówczas będziemy mieli silny long. I odwrotnie - zamknięcie poniżej 10,80 przed wyjściem z obrębu Master candle ( w tym poniżej hihg Range) da nam silny sell. Wiem, że zamotałem, ale zrozumiesz.

mniej więcej kumam .. :) :)
    ale ja mówię o chorągiewce nie fladze ..

Chorągiewki

link
    Chorągiewki należą do grupy formacji kontynuacji trendu. Okres ich kształtowania jest stosunkowo krótki, od kilku sesji do trzech, czterech tygodni. Kształt formacji wyznaczają dwie zbieżne linie przypominające kształtem formacje trójkątów równoramiennych. Utrzymujący się pierwotnie na wysokim poziomie wolumen obrotów, zazwyczaj maleje od momentu wejścia w formację. Ponownie silny wzrost aktywności powinien towarzyszyć wybiciu. Chorągiewki zazwyczaj pojawiają się w połowie silnych ruchów cenowych, stąd zasięg wzrostu wyznacza wysokość poprzedzającej fali (masztu) mierzona od punktu wybicia z formacji.

a na wykresie dziennym tego waloru mówię o tej formacji dokładnie .. czyli zgodnie z teorią zakres spadku byłby dokładnie na moim wsparciu ..

link

kluczem jest wolumen - wskaźnik na dole obecnie średnia to jak widać około 19 700 szt .. jeśli świeca spadkowa dzienna osiągnie taki wolumen lub wyższy to mamy wybicie w dół .. jeśli świeca wzrostowa osiągnie taki wolumen lub wyższy to mamy zanegowanie formacji i wybicie w górę .. tak bym to widział moim zdaniem

• Re: Unimot Technicznie Autor: dominved [31.175.247.*]
    Z całym szacunkiem Ghost ale tak w obie strony to nawet moja babka potrafi wróżyć . Wczoraj przepowiadała dzisiejsza pogodę albo bedzie padało albo nie bedzie .Tak to widziała i chociaż już starsza i mozna by powiedzieć że nawet nie dowidzi jednak wyobraż sobie że sie jej sprawdziło .
    niestety ale na tym polega AT kurs rysuje pewną formacje która zapowiada pewny ruch zgodnie z założeniem tej formacji....formacja może zostać zanegowana jeśli kurs ją wybija w górę w tym wypadku to jest granica 11,70 .. wtedy zostanie wyrysowana juz inna formacja na przykład flaga albo klin zwyżkujący albo jeszcze cos innego ... nigdy nie kopie się z rynkiem przyjmuje to co rysuje .. na tę chwile bez zmian ..jeśli świeca dzienna zamknie sie ponad 11,70 można analizę wywalić i tyle - to jest również możliwe
  • Re: Unimot Technicznie Autor: ~rosek [37.47.56.*]
    Tak sobie poczytałem te wasze przypuszczenia: flagi, kliny, chorągiewki, zgłupieć można. I się śmieję do rozpuku. Jeden przegania drugiego w zawiłości analizy. Inwestowanie jest proste, kupujemy akcje spółki która się rozwija, z kwartały na kwartał więcej zarabia, i my również zarabiamy. Proste jak budowa cepa.
    no nie bardzo ... mi sie wydaje ze my zarabiamy na kursie akcji, a nie na rozwoju spółki, jedno z drugim może ale wcale nie musi być powiązane .. spółka może się super rozwijać a jej kurs może spokojnie sobie opadać ... chyba że się mylę :) :) taki najbliższy przykład który doświadczyłem to ABC DATA ..spółka pięknie się rozwijała przynosiła zyski co roku, a kurs sobie opadał ..opadał ..opadał do poziomu na którym główny akcjonariusz go nie zastopował MCI i utrzymał po czym ogłosił wezwanie i sprzedał spółkę inwestorowi zagranicznemu ..ile zarobili akcjonariusze na rozwoju spółki ..?? tyle ile wynosił jej kurs w wezwaniu .. czyli ci którzy kupili w 2014 roku po 4,30 sprzedali po 1,40 .. czysty zysk na rozwoju spółki .. :) :)
  • Re: Unimot Technicznie Autor: ~kris [85.221.140.*]
    Dlatego trzeba patrzeć i na AF i na AT. Dobre fundamenty + inwestowanie z trendem wzrostowym to podstawa
    Dnia 2019-05-10 o godz. 13:19 dominved napisał(a):
    > Z całym szacunkiem Ghost ale tak w obie strony to nawet moja babka potrafi wróżyć . Wczoraj przepowiadała dzisiejsza pogodę albo bedzie padało albo nie bedzie .Tak to widziała i chociaż już starsza i mozna by powiedzieć że nawet nie dowidzi jednak wyobraż sobie że sie jej sprawdziło .

Po pierwszym impulsie wzrostowym pełne pięć fal zaznaczone w pierwszym poście mieliśmy pełną trójfalową korektę ABC potwierdzoną formacją dzień odwrotu sygnał ten wystepuje jeśli przy bardzo wysokim wolumenie wyznaczane jest nowe minimum cenowe potwierdzone (linie wsparcia , linia trendu oraz SMA 200 co oznaczało koniec spadków ale nie koniecznie od razu wzrosty bo rynek jeszcze nie może sie otrząsnąć z tak ostrej korekty i podaża bokiem rysując trójkąt początkowy lub jak ktoś woli trójkąt końcowy.
    Oscylator AO z którego ja tylko korzystam do zakupów i pomijam pozostałe nie wróży na dwoje tak Twoja babka czy kolega Ghost bo po miesiecznym sygnale sprzedaży czerwony kolor dał wczoraj zielone światło do zakupów .link

• Re: Unimot Technicznie Autor: inwestujemypl [37.47.76.*]
    Dla niecierpliwych którzy napisali do mnie ze coś nie tak z tym wybiciem to proszę się nie denerwować bo sygnał syganł zakupu jest od piątku ale trójkąt początkowy musi wyglądac jednak tak i nie da sie tego przyśpieszyć ,ale brakuje już tylko
    kilka kresek

link
    link
    nie obawiasz się takiego układu ?? idealne ABCD wychodzi w bardzo ważnym punkcie .. czwórka jako korekta złożona

link 
    O tym pisałem już koledze JX .Nie bo mieliśmy jako główny trend spadkowy i linia trendu została przerwana a to oznaczało że zaczeła sie korekta tego spadku a korekta musi być trójfalowa ABC korekta regularna jest w ukałdzie fal 5 3 5 ( nie regularna rzadko wystepuje ma 3,3,5 )a ponieważ mieliśmy pierwszy impuls pieciofalowy pokazany w pierwszym poście oscylator AO trafnie go zinterpretował to zawsze następny przeciwny impuls ma tylko 3 fale przeciwne nie może być już czwartej fali w tym kierunku Nie istnieje taka korekta 5,5 zawsze B ma 3 fale i jesli rynek zrobił impuls po 2 letnich spadkach powiedział A potem powiedziedział B (mogą byc tylko trzy fale przeciwne do impulsu ) to po tym musi powiedzieć C w pieciofalowym impulsie .
    Jak ktoś się nudzi i chce trochę zakosztować day tradingu może sobie robić taki czerwony ślaczeklink
  • Re: Unimot Technicznie Autor: inwestujemypl [37.47.98.*]
    Rynek porusza się już w poprzedniej spadkowej fali A i juz nie może się cofnąć poniżej tej fali . Kierunek jest tylko jeden .link
  • Re: Unimot Technicznie Autor: inwestujemypl [37.47.98.*]
    Korekty w 3 fali są płytkie .Nic się oczywiście nie dzieje korekta siega 12,75 bo tu jest koniec fali A. rynek robi formację odwrócony RGR dlatego dobija do ramienia ale wyjście z takiej formacji to już 17 zł potrzeba cierpliwości wskażniki trochę muszą ochłonąć .link
  • Re: Unimot Technicznie Autor: inwestujemypl [80.110.134.*]
  • Re: Unimot Technicznie Autor: h3rlitz [37.47.6.*]
    Panowie, gdzie korekta?

Już by się przydała, a nie tak ciągle w górę i w górę ;)
  • Re: Unimot Technicznie Autor: ~Uni [188.146.225.*]
    Już trochę się kisi na poziomie 17.XX
  • Re: Unimot Technicznie Autor: ~zubrzyk100 [108.171.129.*]
    Kurs czeka na info aby wybić powyżej 18.
  • Re: Unimot Technicznie Autor: inwestujemypl [80.110.134.*]
    link
    Nie wygląda tak dobrze jak dwa tygodnie temu kurs nie wyrobi się w czasie bo od dwóch tygodni znajduje sie wciąż w kanale a na tygodniowym wykres zaznaczył koniec kolejnej fali i jesli miałaby być głebsza korekta do srodkowej zielonej lini to jedynie teraz i obowiązwałby wciąż wykres poniżej wynika to z teorii ciągu 1,1,2,3 ,5 pierwsza 1(wzrost kursu 7,9zł korekta ),teraz kolejna 1 (wzrost o7,9zł korekta ) nastepnie 2 (wzrost o 14,8 zł korekta ) i tak dalej
    link
[x]
UNIMOT 0,58% 138,60 2025-09-29 16:30:44
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.