• Zagranica 122mln zł Autor: ~Emitent [89.64.30.*]
    "Nasz biznes zagraniczny odnotował istotną poprawę efektywności, czego dowodem jest zaraportowany łączny wynik netto z Białorusi, Rosji, Rumunii i Ukrainy, na poziomie 122,1 mln PLN vs 57,0 mln PLN za rok 2017."

I to jest duży pozytyw w tym wszytkim. Choćby polski biznes był warty 0zł, zagraniczny zarabia...
  • PIS chciał udrzyć w LC zaszkodził tylko ulicy Autor: ~nemo [95.40.163.*]
    Myślę że Pan LC zmienił strategię obrony przed Pisuarem, i wychodzi biznesem z cebulandii. Kto na tym traci? tylko gLuptaki z pisuaru bo zostają z problemem który stworzyli oraz drobni akcjonariusze niestety.
  • Re: PIS chciał udrzyć w LC zaszkodził tylko ulicy Autor: ~Alina [37.47.71.*]
    PiS zrobił gigantyczną stratę ok 2mld??.To doktor doi Polaków już z 10 lat.Szkoda,że instytucje państwa są żałośnie beznadziejnie słabe.
  • Re: PIS chciał udrzyć w LC zaszkodził tylko ulicy Autor: ~nowy [37.47.69.*]
    Kiedy wyniki
  • Re: PIS chciał udrzyć w LC zaszkodził tylko ulicy Autor: yoggi [31.0.23.*]
    Kolejna nabita we franki czy akcjonariuszka GetBack?
  • 122 mln zysku zagranicy.Realna kasa. Odpisy papierowa... Autor: ~Rossso [188.146.56.*]
    Bank zarabia w Rosji, Rumunii, Białorusi i Ukrainie...
    W Polsce odpisał papierowe straty swych firm, w których posiada udziały.
    Odpis jednorazowy , jednocześnie jest to bufor dla podatków od zyskownych firm...
  • Re: 122 mln zysku zagranicy.Realna kasa. Odpisy papierowa... Autor: ~Rossso [188.146.56.*]
    Wzrost zysku zagranicy , to wzrost ponad 100%... Z 57 mln na 122 mln zł...
  • Re: 122 mln zysku zagranicy.Realna kasa. Odpisy papierowa... Autor: ~01 [155.133.49.*]
    a 1 kw znów będzie z 600 mln na minusie i znów z powodu odpisów (( to byłoby śmieszne gdyby nie było tragiczne Idea będzie mieć ujemne kapitały własne
  • Re: 122 mln zysku zagranicy.Realna kasa. Odpisy papierowa... Autor: ~bbb [37.47.220.*]
    Dnia 2019-05-01 o godz. 10:26 ~01 napisał(a):
    > a 1 kw znów będzie z 600 mln na minusie i znów z powodu odpisów (( to byłoby śmieszne gdyby nie było tragiczne Idea będzie mieć ujemne kapitały własne

Właśnie ujemne - czyli to wszystko jest tylko na papierze, bo gdyby akcje Idea GTN wyrzucił do kosza, to by miał hipotetycznie zero do konsolidacji, a nie ujemne wartości :)
  • Re: PIS chciał udrzyć w LC zaszkodził tylko ulicy Autor: ~śmieć [87.205.85.*]
    Alina jak twoje ofe i 15% które jarek zabierze ahahahahah
    wyprany mozg
  • Re: PIS chciał udrzyć w LC zaszkodził tylko ulicy Autor: ~śmieć [87.205.85.*]
    chociaż bardziej kosmiczne jest że pisior siedzi na spółce Czarneckiego jakieś zaburzenia świadomości ?
  • Re: Zagranica 122mln zł Autor: ~bbb [37.47.220.*]
    Wynik kwartałami. Średnia za ostatnie 3 kwartały = 35,6 mln zł. Jeśli mniej więcej tyle podadzą za 1Q2019 to za 4 kwartały będzie 142,4 mln zł. Wycena GTN przy kursie 1,38 zł to circa 260 mln zł. Nie liczymy wartości Idea PL, pakietu GNB i
    MW Trade. Jeśli w panice kurs jeszcze zejdzie niżej, to znów będzie super okazja do szybkiego zarobku min. 100% w krótkim czasie.
    link

Sztuczne odpisy na Idea mnie nie interesują. Wg. mnie czyszczenie bilansu pod przyszłego inwestora - fundusz, który za kilka lat będzie chciał sprzedać i musi pochwalić się dynamika zysków.

• Re: Zagranica 122mln zł Autor: ~01 [155.133.49.*]
    niestety to nie sa sztuczne odpisy , księgowość to niestety nie tylko bilans zysk/strata tylko bardzo skomplikowany układ, windykacja w rosji została zamknięta w 100% i ujęta jest w odpisie 19,8mln jako odpis nie jako strata, a przecież te pieniadze zostały fizycznie włożone na załozenie tej działalności. To nie sa wirtualne pięniądze. Chciałbym się mylić ( mam akcje ) ale dla mnie sytuacja wygląda bardzo nieciekawie , jedynym promykiem nadziei jak zaóważyłeś jest zagranica - pytanie tylko czy wystarczy. Te odpisy wyskakują jak z kapelusza w kwotach dla mnie kosmicznych ( 2018 -1,8 mld, 2019-0,6 mld ) a co jeszcze wymyślą ?
  • Re: Zagranica 122mln zł Autor: ~OK [89.77.4.*]
    niema co się pocieszać jutro zaś -30%  od poniedziałku może cos się to uspokoi wyniki nie klamia
  • Re: Zagranica 122mln zł Autor: ~4545 [91.232.164.*]
    2019 - 0,6 mld?? co to jest?
  • Re: Zagranica 122mln zł Autor: ~01 [155.133.49.*]
    cytat z raportu :
    Największym z dokonanych odpisów są dokonane przez Emitenta odpisy związane z inwestycją w Idea Bank (Polska) oraz podmioty od niego zależnie. I tak, po dacie bilansowej, w dniu 25.04.2019 r. w wyniku przeprowadzonych testów na utratę wartości Zarząd Emitenta podjął decyzję o ujęciu odpisu z tytułu utraty wartości inwestycji w Idea Bank (Polska), co obciążało wynik jednostkowy Emitenta kwotą 688,7 mln zł brutto.

ja to rozumiem ze bedzie to odpis w 1kw 2019 , ale księgowym nie jestem,
  • Re: Zagranica 122mln zł Autor: ~nie [80.68.224.*]
    Getin  Holding  za  rok  finansowy  zakończony  dnia  31.12.2018  r.  wykazał  stratę  na  poziomie 
    jednostkowym  w  wysokości  687,7  mln  zł  oraz  1.809,1  mln  zł  na  poziomie  skonsolidowanym. 
    Wystąpienie straty w ww. sprawozdaniach finansowych ma przyczynę w zdarzeniach jednorazowych. 
    Spółka  w  jednostkowym  sprawozdaniu  finansowym  za  rok  2018  odnotowała  ww.  stratę,  niemniej 
    należy  zauważyć,  że    pozytywny  wynik  z  działalności  operacyjnej  został  pomniejszony  w  głównej 
    mierze  dokonaniem  przez  Spółkę  odpisu  z  tytułu  utraty  wartości  inwestycji  w  spółkę  zależną,  Idea 
    Bank  S.A.  z  siedzibą  w  Warszawie,  obciążającego  wynik  jednostkowy  Spółki  łączną  kwotą  
    688,7 mln zł
  • Re: Zagranica 122mln zł Autor: ~miszcz [37.248.215.*]
    To chyba dotyczy rocznego wyniku jednostkowego za 2018? Fakt, dość niejasno napisane.
[x]
GETIN -5,83% 0,40 2026-06-23 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.