Po takim walnieciu OFEki nie maja wyjscia jak dokup[ic, dzis spodziewam sie takze uspokojajacego infa Zarzadu, ochłoniecie 1wszego...i 2giego odkupowanie w promocji, bo cała zmiana to ZASADY KSIĘGOWOŚCI dotyczące WSZYSTKICH spółek, a nie zmiana jej wartości.
czegos moze nie kumam, ale jesli zysk brutto (przychody - koszty?) spadl o 40 % to jak EBIT moze spasc tylko o 10 %?
Jesli przychody rosna, liczba uzytkownikow tez, to czym jest glownie spowodowany ten spadek zysku brutto? Gdzie w rachunku sa ujmowane koszty inwestycyjne?
sluchajcie to co się dzisiaj tutaj stało to było jakieś nieporozumienie , po którym za kilka miesięcy nie będzie sladu. Ci co rozumieją ten biznes sa swiadomi, ze ta prognoza nie dotyczy zysku operacyjnego, czyli tego po ktorym ocenia sie kondycje finansowa głownej dzialanosci spolki - czyli kart sportowych, na ktorym maja super wielkie marze i biznes rosnie rok do roku nieprzestanie o 12-15% . Owszem mala zmiana będzie z tytulu nowej zasady ujmowania leasingu ale reszta to wynik nakladow inwestycyjnych na rynek fitness, które owszem znacznie zmniejsza zysk brutto w tym roku, ale po to się je robi, aby w przyszlosci generowaly wolne przeplywy pieniezne i to wlasnie po tychże przeplywach operacyjnych z dzialalności operacyjnej kondycję spółki się powinno oceniać w dłuższej perspektywnie. Ja osobiście się cieszę, że mogę te papiery za frajer zestakować, bo w dłuższej perspektywie tam tylko i wyłącznie dobrze się dziać powinno o ile zarzad jakiejś manian y nie odjebie - a to tak prosty biznes , ze naprawdę tzreba być super nie ułomnych aby go spieprzeyć. A jak leszcze skaczacy z liscia na lisc uciekaja, no cóż są ludzie mniej i bardziej kumaci. spotkamy się za kwartal na poziomach 900
nie wiem nie udzielam rekomendacji inwestycyjnych bo to nielegalne:-) jedyne co mogę powiedzieć, to to że w mojej ocenie przed spółką wiele lat wzrostu nie tylko na rynku krajowym , ale przede wszystkim na rynkach zagranicznych.
mam 50 społek gpw w portfelu, wiec jestem w pelni zdywersyfikiwany i nie czytam sprawozdan. natomiast jestem wkurzony na gpw takie cos jak teraz spotkalo mnie na forte, ferro, kruku etc
wiec od ponad roku laduje tylko w 2 etfy: ishares EM vanguard all world
s[pki gpw traktuje jako "legacy", i trzymam do upadlego bo ufam (uf uf) ze >10 lat bedzie lepiej niz teraz po zaoraniu gpw po tzw refoemie ofe....
nie czytam sprawozdan finansowych, ale jak jest njus na bankierze ze spka dnia to spka ktora walnela -25% to patrze dlaczego,
zarzad podal jedna z przyczyn tendencji spadkowej w przychodach generowanych przez kluby fitness oraz przeprowadzonych w 2018 roku jednorazowych transakcji nabycia aktywów, szacowany zysk na działalności operacyjnej
wiec jak kluby fitness maja tendencje spadkowa to sie sypie biznes chyba
Tyle że ich biznes to nie kluby fitnes tylko karty ... więc może lepiej że sypią im się kluby, bo skupią się na tym na czym się znają i co dobrze im do tej pory wychodziło