Przepraszam, kto z redakcji bankiera wstawia błędne wiadomości? Mam na myśli to: https://www.bankier.pl/wiadomosc/4FUN-MEDIA-S-A-wyniki-finansowe-7658353.html Przecież to można pod manipulację podciągnąć. Ja rozumiem, że w 2018 4fm miał ponad 23 745 000 zł przychodów netto ze sprzedaży ale trzeba do tego dodać słowo: z segmentu "nadawanie i produkcja telewizyjna". A to tylko jeden z segmentów. W 2018 zresztą wygaszający powoli w ramach przebranżawiania się stopniowego na rynek reklamy. Proszę przeczytać sprawozdanie, str. 77: https://4funmedia.pl/assets/raporty/2019.04.25_grupa-4-fun-media_skonsolidowany_publikacja.pdf
A co do oceny sprawozdania to względem szacunkowego nie ma dużych różnic oprócz przychodów netto ze sprzedaży - w dzisiejszym sprawozdaniu są o ponad 3 miliony wyższe (przy jednak nie zmienionym za bardzo zysku).
Zysk zgodny z szacunkami spólki. Wiec tu bez zaskoczenia. Jednak co innego zwrocilo moja uwage. Mianowicie wynik bylby prawie 2 mln wyzszy gdyby nie nowe spolki internetowe. Mamy wiec powtorke z screen network ktory na poczatku też ciążył a pozniej stal sie kurą znoszącą zlote jajka. Chwilowo spolki te beda zanizac wynik a pozniej jak wskoczą na oczekiwany przez zarzad rozwój to zacznie sie odcinanie kuponów tak jak teraz ze screen network i agencji reklamowej. Czekam teraz na info o dywidendzie.
jak spółki e-commerce zrobią wg. planu 15 mln sprzedaży w 2019 r. to myślę, że realne jest zrobienie w 2019 r EBITDA na poziomie 16 mln a cel na 2020 r. to może być już z 2 z przodu
nie wiem jak można się przyczepiać do tych wyników - są bardzo dobre. tak się zastanawiam czy to zaniżanie kursu nie wynika z realizacji opcji menadżerskich (ktoś wychodzi), ale taka sprzedaż powinna być ujawniona w emitencie.
Chyba że Rafał Baran, w trakcie zmiany swojej roli przekazał akcje komuś innemu (nie będąc w spółce nie musiał tego raportować) i te akcje są rzucane na rynek - ciekawe czy to jest możliwe.
co do 18 zł to kto napisał, że będzie dzisiaj ? albo w ciągu następnego miesiąca?
Będzie prędzej czy później.
Rafał Baran ma 101 tys opcji menadżerskich do objęcia 101 tys. akcji - to zostało zrealizowane czy trzyma te opcjie?
bo
W dniu 19 marca 2019 roku Zarząd 4fun Media S.A. poinformował o otrzymaniu powiadomienia dotyczącego zakupu 2 376 akcji 4fun Media S.A. złożonego przez Rafała Barana jako osobę zarządzającą w Spółce. Zgodnie z powiadomieniem przed transakcją Rafał Baran posiadał 50.000 akcji Spółki. Po transakcji, o której mowa w powiadomieniu, Rafał Baran posiada 52.376 akcji Spółki co stanowi 1,27% kapitału zakładowego i daje 1,27% głosów na Walnym Zgromadzeniu Akcjonariuszy Spółki.
wyniki super, perspektywy wydają się dobre ale jeśli ta kiszonka kursu świadczy o realizacji opcji to już gorsza wiadomość, bo przy takim kursie nie sprzedaje się akcji, poza tym mieliby kasę z ewentualnej dywidendy tempo skupu akcji to też chyba jakiś żart, duży minus dla zarządu w temacie budowania wartości firmy, chyba że jest coś o czym nie wiedzą drobni
Przecież zarząd chyba nie może sprzedawać/kupować w okresie "ochronnym" (przed wynikami), więc to nie oni, a po drugie jakby nawet oni, to maja obowiązek informować o kazdej transakcji, to ktoś inny
zobacz, że rok do roku ilość akcji wzrosła o ok 120 tys. czyli tyle ile wynika z opcji menadżerskich.
czyli Rafał Baran powienien posiadać conajmniej 101k akcji.
a jednak „W dniu 19 marca 2019 roku Zarząd 4fun Media S.A. poinformował o otrzymaniu powiadomienia dotyczącego zakupu 2 376 akcji 4fun Media S.A. złożonego przez Rafała Barana jako osobę zarządzającą w Spółce. Zgodnie z powiadomieniem przed transakcją Rafał Baran posiadał 50.000 akcji Spółki. Po transakcji, o której mowa w powiadomieniu, Rafał Baran posiada 52.376 akcji Spółki co stanowi 1,27% kapitału zakładowego i daje 1,27% głosów na Walnym Zgromadzeniu Akcjonariuszy Spółki.”
czyli w jakiś magiczny sposób pozbył się co najmniej 51k akcji i to powinno zostać zaraportowane przez spółkę
"1. W dniu 19 marca 2019 roku Zarząd 4fun Media S.A. poinformował o otrzymaniu powiadomienia dotyczącego zakupu 2 376 akcji 4fun Media S.A. złożonego przez Rafała Barana jako osobę zarządzającą w Spółce. Zgodnie z powiadomieniem przed transakcją Rafał Baran posiadał 50.000 akcji Spółki. Po transakcji, o której mowa w powiadomieniu, Rafał Baran posiada 52.376 akcji Spółki co stanowi 1,27% kapitału zakładowego i daje 1,27% głosów na Walnym Zgromadzeniu Akcjonariuszy Spółki."
także popchnął między 31.12.2018 a 19.03.2019 101 tysięcy akcji? bez raportowania?
Albo oni się walnęli i czegoś nie podali, albo ma jakieś akcje uprzywilejowane, ale one też powinny być w powyższej wiadomości uwzględnione, albo jakiś wałek, który powinien być zgłoszony, bo pozbycie się 100k akcji przez wiceprezesa powinno być zaraportowane.
"w opublikowanym wczoraj raporcie rocznym na stronie 52 (raport skonsolidowany) stan akcji posiadanych przez Rafała Barana wynosi 151 588 sztuk akcji. Według mojej wiedzy prezes Baran nawet gdyby chciał, nie ma możliwości sprzedaży akcji pochodzących z programu (długoterminowy lock up), a z tego co wiem myśli raczej o tym aby jeszcze dokupić.
Wydaje mi się, że różna liczba akcji w rękach Pana Barana podana w raportach jest związana z faktem rejestracji akcji w sądzie i ich przyszłym dopuszczeniem do notowań na GPW. Wyjaśnię tę różnicę, nie ma natomiast mowy o zbyciu akcji."
chyba nie prędko te wzrosty, ktoś ma większą wiedzę i upłynnia papier, będzie dobrze jak się zatrzyma na 11 zł., dywidenda nic nie da jeśli co roku będą uruchamiane opcje bo firma nie cieszy się zaufaniem inwestorów, nie ma zainteresowania, z czegoś to wynika, bo przy takich wynikach nie tak powinien wyglądać kurs