Prof nikt tu nie nagania bo popatrz :Jeśli do formuły teraz wstawisz zamiast 1,44 zł ps za 20 18, na podstawie dzisiejszych szacunków na przykład 3,50 zł ps za 20 19 to wtedy kurs graniczny wyskakuje ci 49 zł I tak trzymać !!Przelicz sam
Moim zdaniem dzisiaj to tylko optymizm po I kw. Ten optymizm potwierdzi się najwcześniej po III kwartale. Do tego czasu pewnie będzie wiadomo jakie inne, nowe zyski firma będzie miała z fabryki płyty Tanne i z Indii. Jeśli utrzyma się tendencja z I kw i spełnią się moje przewidywania co do tych parametrów Tanne i Indii uzyskamy nie 49 tylko 75,50. Ale dowiemy się tego na koniec 2019. A teraz zbyt wiele jest zmiennych, które mogą nie wyjść lub mogą pojawić się inne negatywne zmienne. PS @Dami dzięki za "hipotezę prawa kursu granicznego". Całkiem logiczna i w sumie wiarygodna, bo biznesowo spójna i umiarkowana.
PPP, nie miałbym nic przeciwko tym 75 zł bo i tak zgodnie z główną myślą hipotezy niedoszacowania kursów jednych podmiotów w stosunku do modelu znoszą się z przeszacowaniami drugich - dzięki za wsparcie dla teorii. Póki co otacza ją "martwa cisza" bez specjalnej a nawet jakiejkolwiek krytyki /może niesłusznie/ choć wiem, że trochę osób ją czytało, co jednak mimo to w aktualnej rzeczywistości tętniącego hejtu nie jest prognostykiem złym. Mam nadzieję, że będzie w miarę użyteczna, szczególnie tam gdzie poziom kursu spółki nie jest "owczo- pędny" a raczej bazuje na podstawach fundamentalnych.