Kupiłam akcje przed świętami za 92zł i nagle dzisiaj rano patrzę a tutaj 85zł ? Zero obrotu ? GPW może tak sobie manipulować kursem ? Gdzie dzwonić po pomoc ? Czy zgłaszać to do prokuratury ? Czy kurs wróci do 92 ?
Znaczy, że żeby nabyć prawa do dywidendy musisz kupić akcje najpóźniej dwie sesje przed 24.04. Czyli dzisiaj (1 sesja przed 24.04) jest już na to za późno, stąd też odcięcie wartości dywidendy od kursu.
To znaczy że aby mieć prawo do dywidendy trzeba było kupić w czwartek. Dlatego że formalnie zajmuje 2 dni robocze rejestracja w KDPW. a ci którzy tego nie wiedzą niech lepiej sprzedają akcje i niech się więcej nie ośmieszają na forum. Miałem dzisiaj niesamowitą bekę z osoby która dodała ten temat.
Da się zgłosić, ale to sporo kosztuje, odezwij się na priv to napiszę ile i podam numer konta do wpłaty(nie przejmuj się, że bank na kajmanach - to tak ma być). Jak masz znajomych których oszukali - też im przekaż, niech tez wpłacają, wspólnie będziemy walczyć z kiełbasianymi skrytożercami z GPW! :D:D:D
Dzień dobry, raczkuję na GPW, kupiłem "na próbę" 20 akcji Rokity na początku roku. Zakupu dokonałem przez eMakler w mBank. Dostałem przelew na konto powiązane zatytułowany "przelew z... wolne środki". Rozumiem, że jest to wypłacona dywidenda jednak nie zgadza się kwota - otrzymałem 134,20 zł co daje 6,71 zł na akcje, a nie 8,31. Oczywiście pomniejszymy o "Belkę" i powinno nam zostać 6,73 - brakuje 2 gr na akcji. Pytanie do Państwa - czy wszystko się zgadza, a jeśli tak to dlaczego? Czy może od przelewu dywidendy jest pobierana prowizja (wynosiłaby ~0,3%) na temat której nie mogę znaleźć informacji. Zdaję sobie sprawę z tego, że kwoty o których piszę są śmieszne wręcz pomijalne ale chciałbym zrozumieć dlaczego brakuje mi tych 2 gr na akcji. Drugie pytanie - jeśli "podatek belki" jest mi automatycznie odbierany przy wypłacie dywidendy to przy założeniu zbierania akcji spółek dywidendowych (tylko kupuję i zbieram dywidendy) muszę pamiętać o odpowiedniej deklaracji podatkowej na koniec roku czy w takiej sytuacji nie przejmuję się tym? Z góry dziękuję za wyjaśnienia prawdopodobnie banalnego pytania.
Dnia 2019-05-09 o godz. 09:53 ~Amator napisał(a): > Dzień dobry, > raczkuję na GPW, kupiłem "na próbę" 20 akcji Rokity na początku roku. Zakupu dokonałem przez eMakler w mBank. Dostałem przelew na konto powiązane zatytułowany "przelew z... wolne środki". Rozumiem, że jest to wypłacona dywidenda jednak nie zgadza się kwota - otrzymałem 134,20 zł co daje 6,71 zł na akcje, a nie 8,31. Oczywiście pomniejszymy o "Belkę" i powinno nam zostać 6,73 - brakuje 2 gr na akcji. Pytanie do Państwa - czy wszystko się zgadza, a jeśli tak to dlaczego? Czy może od przelewu dywidendy jest pobierana prowizja (wynosiłaby ~0,3%) na temat której nie mogę znaleźć informacji. Zdaję sobie sprawę z tego, że kwoty o których piszę są śmieszne wręcz pomijalne ale chciałbym zrozumieć dlaczego brakuje mi tych 2 gr na akcji. Drugie pytanie - jeśli "podatek belki" jest mi automatycznie odbierany przy wypłacie dywidendy to przy założeniu zbierania akcji spółek dywidendowych (tylko kupuję i zbieram dywidendy) muszę pamiętać o odpowiedniej deklaracji podatkowej na koniec roku czy w takiej sytuacji nie przejmuję się tym? Z góry dziękuję za wyjaśnienia prawdopodobnie banalnego pytania.
odpowiedź na 1 pytanie: na konto powinna wpłynąć kwota obliczona jn.: 20 x 8,31 x 0,81 = 134,62 zł. przy wypłacie dywidendy nie jest pobierana prowizja, ale potrącają podatek 19% (możesz to sprawdzić w zakładce "operacje" -> historia finansowa . pyt. 2 - dywidendy nie trzeba uwzględniać w deklaracji podatkowej. pozdrawiam i życzę sukcesów na GPW ;)
Rzeczywiście u mnie też się nie zgadza, ale o 0.5 grosza na akcje, a mam niewiele więcej niż Ty. Hm, ciekawe, bo jak zawsze liczyłem wcześniejsze dywidendy to się wszystko zgadzało co do grosza. Też mam eMakler w mbanku.