• Celon a likwidacja OFE ? Autor: ~Avox [195.191.162.*]
    Czy widzicie zagrożenia dla naszej perły ?
  • Re: Celon a likwidacja OFE ? Autor: ~Askier [188.147.109.*]
    OFE mają niespełna 20% akcji. Dużo to i mało jednocześnie. Może być niewielkie tąpnięcie, ale pamiętać trzeba, że PPK też będą inwestować nawet 80% wpływów środków na mocy ustawy. Na dłuższą metę nie obawiałbym się o kurs Celonu.
  • Re: Celon a likwidacja OFE ? Autor: tobik69 [78.9.188.*]
    OFE Generali  10.26%
    OFE MetLife  3.28%
    OFE Nationale-Nederlanden 3.26%
    OFE PZU Złota Jesień 1.29%
    OFE Aviva Santander 0.78%
    OFE AXA 0.28%
    OFE Aegon 0.17%

razem 19,32%

ale Kuczyński kręci nosem i rzeczywiście przy prowizji 15% do wejścia w IKE wszyscy przerzucą na ZUS
    link

Jak pan więc odczytuje ten ruch rządu?
    Jako bardzo cwany. Dla emeryta jest to rozwiązanie neutralne. Dla budżetu doskonałe. Dla giełdy dramatyczne. Całe szczęście, że zmiany mają wejść w życie od stycznia 2020 r. Jeszcze dużo się może zmienić. Mam nadzieję, że przez ten czas pojawią się nowe propozycje, znacznie bardziej prorynkowe. 

• Re: Celon a likwidacja OFE ? Autor: ~Solejuk [217.70.49.*]
    Środki w IKE są dziedziczone a w ZUS-e nie.
    W IKE płaci się 15 % opłaty , ale przy wybieraniu kasy z IKE nie ma podatku
    a w ZUS-e jest 18 % podatku.

Ja tam w ZUS-e nie zostawił bym ani 0,5 zł.
    W razie złej sytuacji budżetu zarąbią kase z ZUS tak jak zrobiła to PO z OFE
    Zgadzam się. Sądzę, że na to właśnie rząd liczy, że większość przerzuci się na ZUS i tak zapewne się stanie. Ruch bardzo sprytny, probudżetowy i antyrynkowy. Do stycznia dużo czasu, zmienić może się wiele, bardzo wiele. Pozdrawiam
  • Re: Celon a likwidacja OFE ? Autor: ~Koks [37.47.26.*]
    Witam, nie pisz głupot tobik69kto odda swoją kasy do dziury bez dna jakim jest ZUS ja na pewno nie. A tak na serio to jest pod publiczkę dla ludu bo od jesieni ta władza odejdzie w zapomnienie.
    Koks

Nie piszę głupot tylko wklejam link do wywiadu z Kuczyńskim.
    Z tego co piszą to jakby przerzucać do IKE to Ci rąbną 15% podatek a jak do ZUS to nie.
    Nie wiemy co wybierze tłum, zresztą jeszcze mogą to zmienić 5 razy.

A z tymi wyborami to nie byłbym taki pewien.
    Ja jestem akurat bardzo nie za partią bezprawia i niesprawiedliwości, ale oni cały czas wygrywają w sondażach...
    bo rozdają same świnie + i 500+ i inne + i suweren to kupuje bo mu lepiej i grubiej w portfelu za nic nie robienie.

Ja liczę, że dostanę jakieś marne pieniądze z ZUS, nie nastawiam się na żaden wariant optymistyczny.
    Sam zamierzam kupować akcje i trzymać na longterma i może obniżą belkę z 19% i z tego będę miał emeryturę mam nadzieję, że sytą.

pozdrawiam
  • Re: Celon a likwidacja OFE ? Autor: ~anba [89.76.6.*]
    calkowicie zgadzam sie. Smutne to ze po sobie PiS albo zostawi pustynie, albo dalej bedzie rozpierniczal gospodarke jezeli wygra wybory.
  • Re: Celon a likwidacja OFE ? Autor: ~as [109.196.88.*]
    kto by Tu nie był to i tak dobrze nie będzie.No ale póki co warto by się kursem zainteresować bo wygląda na to że siły brak
    Miałem nie odpisywać ale jednak krótko napiszę. Kolego Koksu, to że kolega rozumie, że ZUS jest dziurą bez dna nie zmienia faktu, że WIEKSZOŚĆ społeczeństwa myśli, że działa to jak bank
  • Re: Celon a likwidacja OFE ? Autor: ~as [109.196.88.*]
    powiem więcej- większość nawet o tym nie myśli
  • Re: Celon a likwidacja OFE ? Autor: ~anba [89.76.6.*]
    skoro OFE maja cisnienie zeby sprzedac, stawiajmy zlecenia kupna ale nie wiecej jak 41.8 :). Co Panowie na to?

Widzieliście ten armagedon na OAT?
    Przy dość dużym obrocie jak na nich 19 ponad % winda na dół.
    Ciekawe czy tam jakiś trup w szafie z OTD-01 czy może OFE sobie dzisiaj jakieś wyszło?
    Na OAT to są bardzo duże obroty, myślę, że dzisiaj któreś z 3 OFE wyszło, z tym że tam OFE miały tylko ok. 3% kapitalizacji z tego co pamiętam. Obstawiam, że wielu zebrało dziś po tej mega przecenie
  • Re: Celon a likwidacja OFE ? Autor: mrcn_ [37.47.41.*]
    Wreszcie ciekawy temat. Co do IKE, to pamiętajcie, że to ma byc opcja domyślna, więc co najmniej połowie społeczeństwa nie będzie się chciało wypałniać wniosków o przeniesienie do ZUS-u. Propozycja może się też jeszcze zmienić. No i podobnie jak Tobik mam nadzieję, że do 2020 rzad PiS będzie juża tylko złym wspomnieniem.
  • Re: Celon a likwidacja OFE ? Autor: ~narodowiec [5.173.9.*]
    Wszystkie pomysły PIS o rozdawnictwie są pod wybory.Uważam,że wygrają wybory jesienią,ale nie będą mieć większości w Sejmie.
    Z drugiej strony opozycja oparta na antypisie też może mieć krótkie nogi w wyścigu o większość, stąd też mogą być drugie wybory w krótkim czasie.Wiosną 2020 Duduś już może nie pomoże,Stąd też czeka nas chybotanie jak na pełnym morzu,ile głów tyle teorii.
    Celon pharma prze do przodu niezależnie od politycznych wojenek. Od OFE chętnie odkupią akcje PPK.
  • Re: Celon a likwidacja OFE ? Autor: ~xyz [83.24.121.*]
    Ze spadkami na OAT OFE nie mają nic wspólnego.
    Akcje wywalali Ci którzy otrzymali je rok temu podczas emisji za 1 grosz.

https://www.pb.pl/lock-up-zdjety-kurs-zanurkowal-958808
  • Re: Celon a likwidacja OFE ? Autor: ~pkc [89.146.52.*]
    USA i eskimosi pomogą wygrać pisom wybory, z bo 447 trzeba się wywiązać. Taka wzajemna przysluga
[x]
CLNPHARMA 0,00% 21,25 2026-05-04 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.