A co to,wystraszylismy sie reformy ze poszła lekka wysprzedaź?
Rozumiem ze przez skład akcjonariatu.
Jak dla mnie dobrze bo weszły zlecenia i dokupiłem. Tutaj nie powinno spadać bo ogranicznikiem spadkow jest dobra dywidenda.
Nie mniej zamieszanie wokół OFE podgrzewa atmosfere.
A tak wogole to co sadzicie o przedstawionym dzisiaj planie?
Najpierw znacjonalizowali 50% , cały czas zresztą OFE naliczało najwyższe w Europie opłaty za zarządzanie, teraz 15% opłata ( za co???) W cywilizowanych krajach Zachodnich opłąty od środków emerytalnych albo wcale nie istnieją albo są w ułamkach procentów a tutaj 15%
I teraz będę płacił podatek z biednego OFE na 13 emerytury dla UB -eków i dzieci lekarzy i informatyków, którzy zarabiają po kilkadziesiąt tysięcy miesięcznie bo Marawieckiemu brakuje pieniędzy.
ja mam generalnie podobne zdanie do przedmówców, niemniej nie to jest najważniejsze. Najgorsza jest kwestia zaufania obywatela do Panstwa. jakie mamy mieć zaufanie, jak mamy inwestować w ten kraj jak co rusz mamy takie niespodzianki i to ze wszystkich stron. Ktoś inwestuje w KGHM to ma podatek od kopalin z dnia na dzień, 10 gr do paliwa też mamy dołożone bo niby na walkę ze smogiem, jednoczesnie budujemy elektorownie na węgiel, uwalamy OZE (wiatraki itd) z dnia na dzień po raz kolejny. to jest najgorsze, że budujesz sobie jakiś biznes plan a tu z dnia na dzień ktoś jednym ruchem wszystko psuje. Co do tego OFE tam niby jest 162 mld ale przecież nie gotówki, to wartość aktywów (akcje itd). Przecież nikt do nowego OFE czy ZUS nie przekaże żywej kasy a aktywa. i za chwile okaże sie zę pół GPW należy do Skarbu Państwa. zaraz zacznie sie obsadzanie swoimi "kompetentnymi" ludzmi spółki. O ile w takim Orlenie, PZU czy NBP :) jest kilku Misiewiczów to raczej świat sie nie zawali, ale w takim mniejszych podmiotach tj. Ferro, Vistula. to są ryzyka. zobaczymy co będzie i czy to przejdzie. zobaczymy. Reasumując myslę że wielu z nas nie chce ani złotówki od tego państwa a chce tylko nie być zaskakiwanym takimi atrakcjami i już będzie super.
Dziadzio bez wątpliwości wpisuje się w Prima Sort.
A wy zachowujecie się jak strajkujący nauczyciele. Zamiast brać sprawy w swoje ręce to tak jak Ci nieudacznicy stękacie.
Ja kiedyś wziąłem sprawy w swoje ręce. ( Branża OZE - wiatraki) . Przyszedł PIS, pani Zalewska ( specjalistka od głoszenia morałów o wiatrakach w radio maryja i firma ledwie uniknęła bankructwa, a teraz jestem bezrobotny.
Własnie dlatego, że taki jest prestiż nauczyciela, jak wynika z wypowiedzi Dziadka, to własnie o to m.inn. walcza.. Pieniadze sa tylko drogą do celu.. To walka o poprawę warunków pracy .. Jakim prawem deprecjonujesz i obrażasz te grupę społeczną.. Wpisuje sz się w narracje Pisiej sitwy - dzielic Polaków na lepszych i gorszych.. Edukacja jest ważna dla kraju, nie pisz andronów a la wyznawca Pisiej sekty
"...z powodu niskich płac wielu z nas rezygnuje z pracy w szkole?
Jednak my chcemy nadal uczyć Wasze dzieci. Dlatego walczymy o godne wynagrodzenia i prestiż tego zawodu..."
O czym świadczy publikacja z powyższą treścią? Normalni ludzie zwyczajnie zmieniają pracę. Piszę o nauczycielach którzy podpisują się pod takim plakatem. W istocie definicja braku zaradności i szantażu w esencji. Tacy ludzie mają uczyć nasze dzieci?
A od kiedy pieniądze budują prestiż? Prędzej eksponują dziadostwo. Akurat więcej klasy i mojego szacunku zyskali Ci nauczyciele, którzy do tej farsy nie przystąpili.