• Cena godziwa Autor: ~wezwanie [188.146.231.*]
    Jeden z kolegów przytacza tu suche artykuły co do ceny minimalnej, co zresztą jest prawdą, zapomina jednak o - Prawo Unii Europejskiej. Dyrektywa 2004/25/EC z dnia 21 kwietnia 2004 r. w sprawie ofert przejęcia. " Państwa Członkowskie powinny zapewnić taką ochronę poprzez zobowiązanie osoby, która przejęła kontrolę nad spółką, do złożenia oferty wszystkim posiadaczom papierów wartościowych spółki na wszystkie ich papiery po godziwej cenie, zgodnie ze wspólną definicją". Zgodnie z tą dyrektywą to KNF odpowiada za jej stosowanie i może zgłosić zastrzeżenie co do ceny proponowanej.
  • Re: Cena godziwa Autor: markos28mr [176.103.74.*]
    Ta cena godziwa to minimum 2,55 zł za akcję , tzn tyle po ile przejmowali spółkę w 2014 roku. Wtedy przychód wynosił ok. 50 mln/2014 a teraz za 2018r około 150 mln , zysk na akcje ( ilość akcji się nie zmieniła) za 2014 r 0,09 zł , a za 2018 r 25 gr czyli prawie 3 razy więcej obecnie. Czyli cena poniżej ostatniej emisji nie może być godziwa.
  • Re: Cena godziwa Autor: ~wezwanie [188.146.231.*]
    Nie wiem dlaczego Ty ciągle te 2,55 zł. W mojej ocenie 2,55 zł na akcje warta jest tylko Marywilska.
  • Re: Cena godziwa Autor: markos28mr [176.103.74.*]
    Ja piszę o cenie minimalnej bo po tyle Mirbud i Mirgos obejmowali akcje podczas ostatniej emisji co właściwie pozwoliło im na całkowitą kontrolę nad spółką łącznie z możliwością wspólnego wezwania. Bo sam Mirbud nie może , chyba że część swoich akcji sprzeda mu Mirgos.
  • Re: Cena godziwa Autor: ~Tak [37.47.4.*]
    A skąd wiesz ze nie ma spółki z 4 proc. ? Wy już jesteście pozamiatani
  • Re: Cena godziwa Autor: ~wezwanie [188.146.231.*]
    A ja myślę, że już najwyższy czas aby przerwać proceder wyciskania dawców kapitału na GPW. Nie widzę uzasadnienia dla wycofania spółki z notowań, poza chęcią zysku, w czasie kiedy spółka zaczęła generować dobre zyskowne przychody. A kapitalizacja - wystarczy aby spółka należycie wypełniała swoje obowiązki - czyli dzieliła się zyskiem, jak na spółkę kapitałową przystało.
    Przerwać ? Może ktoś z poważnej spółki a nie banda kmiotow z jhm
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [188.146.231.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
    Jureczek ma dwa wyroki właśnie dlatego ze go prawo interesuje :)
  • Re: Cena godziwa Autor: ~golec [5.173.70.*]
    Jakie wyroki ma Jurek?
  • Re: Cena godziwa Autor: ~Tak [37.47.13.*]
    Karne :) leszczyku
  • Re: Cena godziwa Autor: ~czy_to_prawda [83.22.254.*]
    co takiego przeskrobał?
    nie pisali o tym w raportach
  • Re: Cena godziwa Autor: ~Polco [83.14.224.*]
    W Polcoloricie też chcieli wycofać spółkę z GPW i p. Barbara Marconi (większościowy akcjonariusz) zaproponowała w wezwaniu cenę za 1 akcję 75gr ale nie dostała ani sztuki. Niemniej jednak i tak podjęła uchwałę na NWZA o wycofaniu spółki z GPW.
    Plan zarobienie kilku milionów na mniejszościowych akcjonariuszach jej się nie powiódł , gdyż zawiązało się Porozumienie Mniejszościowych Akcjonariszy sp. Polcolorit, które zaskarżyło wykonanie podjętej Uchwały i Sad wstrzymał jej wykonanie. Sprawa toczyła się kilkanaście miesięcy i w tym czsie pojawił Inwestor Strategiczny i zaproponował Cenę Godziwą 5,75 zł (bardzo blisko wartości księgowej).
    Tu też WZYWAJĄCY nie będzie miał wyjścia i będzie musiał zapłacić cenę godziwą. Spodziewam się ceny zbliżonej do WK.

W razie czego mam namiary na Kancelarię Prawną która prowadziła sprawę POLCOLORITU. (z sukcesem)

• Re: Cena godziwa Autor: ~Polco [83.14.224.*]
    wyniki finansowe (sytuacja stabilna i ugruntowana pozycja na rynku).

https://www.bankier.pl/wiadomosc/JHM-DEVELOPMENT-S-A-wyniki-finansowe-7650147.html
  • Re: Cena (NIE) godziwa ? 1,60 Autor: ~Pati [188.147.104.*]
    Niestety kolejny główny akcjonariusz próbuje (chce) powiększyć swój majątek kosztem Mniejszościowych Akcjonariuszy.
    Wartość księgowa w granicach 5 zł za akcję, a proponuje się 1,60 zł.
    Skandal.
    Proponuje jechać na NWZA i zgłosić swój sprzeciw do uchwały na NWZA z żądaniem zapisaniem do protokołu o podwyższeniu kapitału po zaniżonej cenie skierowanej do wybranych akcjonariuszy. Również zgłosić swój sprzeciw  do uchwały na  NWZA z żądaniem zapisaniem do protokołu mówiącej o WYCOFANIU SPÓŁKI Z GPW.
    Jest to bardzo istotne przy ewentualnym zaskarżeniu do Sądu podjętych uchwał na NWZA lub WZA.
     Jeżeli wzywający zaproponuje cenę godziwą, to wtedy można rozważyć zaakceptowanie ceny, ale nie ceny około 30 % wartości księgowej.
    Patrzcie jak to się działo w POLCOLORICIE.
    WK - była ponad 5 zł a propozycja pierwszego wezwania 0,75 zł
    Inwestor zapłacił 5,75 zł
  • Re: Cena (NIE) godziwa ? 1,60 Autor: ~Tak [37.47.13.*]
    Jureczek ci powie ze dostaniesz akcje mrb tez poniżej wk
  • Re: Cena (NIE) godziwa ? 1,60 zł Autor: ~Pati [188.147.104.*]
    …uzupełnienie do powyższego wpisu.

Zresztą każdy ma swój rozum i powinien pilnować swoich interesów podejmując przemyślane decyzje.
    Kto jak postąpi, to indywidualny wybór każdego z inwestorów.
    Niemniej jednak przykład z Polcoloritu daje wiele do myślenia i pokazuje że warto walczyć o swoje, co pokazali w zawiązanym Porozumieniu Mniejszościowi Akcjonariusze Polcoloritu. (dobra lektura)
    Może warto nad takim Porozumieniem się zastanowić.

• Re: Cena (NIE) godziwa ? 1,60 zł Autor: ~pol [178.235.180.*]
    Witam miałem przyjemność należeć do grona ponad 100 inwestorów porozumienia POLCOLORIT , ale nam udało się zgromadzić ok 12 % akcji . W przypadku JHM 7,5 % ,,WOLNYCH'' może nie wystarczyć aby zablokować wykup .Osoby które odpowiedzą na wezwanie dostaną możliwość objęcia skrajnie niedowartościowanego MIRKA .Możecie się czuć jak wybrańcy . Próbować można ale moim zdaniem szkoda nerwów i energii .Pozdrawiam i proszę się nie sugerować moim wpisem .
  • Re: Cena (NIE) godziwa ? 1,60 zł Autor: ~dds [157.25.189.*]
    masz racje mirbud jest tak niedowartosciowany ze nie ma kilkunastu mln zeby kupic akcje jhm
    i posilkuje drukiem pustego papiera
    mirbud wykazuje zyski od lat
    a jak co do czego nie ma 15 mln zeby kupic akcje jhm z gieldy ha ha ...

jedyna wartosc w mirbudzie to JHM
    bez tego to mirbud z tymi dlugami ktorych narobil bylby wyceniany moze na 20 mln kapitalizacji
  • Re: Cena (NIE) godziwa ? 1,60 Autor: markos28mr [176.103.74.*]
    Ale na jakie walne chcesz jechać ? Mirbudu ? Bo to tam bedzie podjęta uchwala o wykupie. Ja nie jestem akcjonariuszem Mirbudu i chyba nie będę po tym co się wyprawia z JHM. Można tylko zaskarżyć cenę po jakiej będą chcieli ogłosić przymusowy wykup.
  • Re: Cena godziwa Autor: ~Tak [37.47.13.*]
    Po co pisać ? Żeby leszcza spłoszyć
  • Re: Cena godziwa ( POROZUMIENIE) Autor: ~Pati [188.147.104.*]
    Cena godziwa ( POROZUMIENIE)

W grupie zawsze siła.
    A może mogłoby pomóc SII (Stowarzyszenie Inwestorów Indywidualnych)
  • Re: Cena godziwa ( POROZUMIENIE) Autor: markos28mr [176.103.74.*]
    Zapisujcie się do Stowarzyszenia Inwestorów Indywidualnych. Pomagają tylko członkom. Ja już się zapisałem.Składka członkowska to tylko 199 na rok i możecie liczyć na pomoc w takich sytuacjach , analizę techniczna i inne ciekawe rzeczy. A to jest link do strony : https://www.sii.org.pl/95/zostan-czlonkiem/jak-przystapic-do-sii.html#ak95
  • Re: Cena godziwa ( POROZUMIENIE) Autor: ~da-mo [83.26.204.*]
    Myślę, że dostaniesz od nich analizę, z której będzie wynikało, że 1,60 to dobra cena.
[x]
JHMDEV 0,00% 1,76 2019-12-16 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.