• Komuś znowu rozpruł się worek z akcjami Autor: ~Wiking [86.47.212.*]
    Podejrzewam, że jakimś "fachowcom" od zarządzania cudzymi pieniędzmi. Niech krwawią, ja bardzo lubię tanie akcje dobrych spółek,
  • Re: Komuś znowu rozpruł się worek z akcjami Autor: ~Arthurius [195.182.49.*]
    Dokładnie, Trigon, Altus, Rockbridge, to ostatnio moi najlepsi przyjaciele. Ale w tym przypadku nie wygląda na to, żeby to jakiś fund się wysypywał. Ot, ktoś potrzebował paru złotych na gaziki.
  • Re: Komuś znowu rozpruł się worek z akcjami Autor: ~Wiking [86.47.212.*]
    Pewności oczywiście nie mam, ale sypanie jest tak systematyczne, że raczej nie jest to "drobny inwestor". Odkąd podano szacunkowe wyniki za 2018, ktoś regularnie sypie, mniej więcej po 1000 akcji na sesję. Potem podbitka ceny 5 sztukami na koniec dnia i nazajutrz sypanie znowu. Podobnie to wyglądało w zeszłym roku. Niech sypią. Nieduży, ale zapas gotóweczki mam. Jeszcze trochę poczekam i jakiś pakiecik capnę.
  • Re: Komuś znowu rozpruł się worek z akcjami Autor: ~Pytek [95.160.156.*]
    Regulacja ceny akcji, teraz po 5 szt, nie jest tu nowością. Od lat kurs ma opiekuna, który podbija cenę na koniec sesji, kiedyś nawet po 1 szt. To mam sens przy tak małej płynności, urealnia cenę do wskaźników.
  • Re: Komuś znowu rozpruł się worek z akcjami Autor: ~Arthurius [89.72.94.*]
    Grubi grają na dziesiątkach tysięcy akcji. Popatrzcie na wykres i obroty za ostatnie kilka miesięcy. Jedyna transakcja ,,Grubego'' to 135 tys. akcji po 21,40 - więc tę cenę można przyjąć za dolną bazę w dłuższym terminie, bo wasz ,,Gruby'' nie po to kupował, żeby stracić.
  • Re: Komuś znowu rozpruł się worek z akcjami Autor: ~Arthurius [195.182.49.*]
    "Do 2014 r. mieliśmy duże napływy środków na giełdę, silny popyt ze strony OFE powodował, że rynek rósł jak na sterydach. Od 2014 r. ten doping jest odstawiany i musimy się uczyć osiągać dobre wyniki bez takiego wspomagania. Odchodzenie od tego wzmocnienia rynku kapitałowego jest oczywiście bolesne, bo odpływa z niego co roku netto kilka miliardów złotych. Jest to odpływ, który nie wynika z sytuacji rynkowej, np. słabszych perspektyw polskich przedsiębiorstw, tylko z tego, że wbrew warunkom rynkowym zarządzający OFE sprzedają akcje notowanych spółek. Wcześniej giełda radziła sobie nad podziw dobrze dzięki miliardom z OFE, a teraz radzi sobie nienaturalnie źle, kiedy te miliardy odpływają. Jedno cięcie, które spowoduje, że nie będzie nierynkowej podaży, będzie dla giełdy, lepsze, a co za tym idzie, także korzystniejsze dla PPK" - powiedział Dietl (Prezes GPW)
[x]
EUROTEL 1,07% 28,40 2025-10-21 17:00:54
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.