Nie odpowiada spółka to sprzedaj :). Jak kupiłeś po 2.xx to współczuję. Ale jest dla Ciebie nadzieja.
To co się dzisiaj wydarzyło to dobry sygnał zwiastujący wzrosty więc powinieneś odrobić stratę.
Dzienne wahania kursu przy prawie zerowym wolumenie prezentują nam tylko krótki wycinek. Trzeba spojrzeć z szerszej perspektywy.
![]()
SMA 50 = 1,75
SMA 200 = 1,75
Z technicznego punktu widzenia nic się nie dzieje. Jestem spokojny. Cena od kilku/kilkunastu dni utrzymuje się +/-3% od poziomu 1,75 na którym są dzisiaj obie średnie.
Scenariusz bazowy to wzrosty ale obecnie trwający krótkookresowy trend boczny może jeszcze potrać ok 2 tygodni. Może ale nie musi.
Wszelkie zdarzenie, które tutaj powodują płacz u ludzi nie interesują mnie dopóki cena nie spadnie poniżej 1,60 (mam SL na 1,55) lub dopóki nie skończy się maj. (taki czasowe ograniczenie).
W ursusa wszedłem po 1,76 z jasnym planem i scenariuszami.
A) Zysk realizuje po 2,50 - 2,60 ( Zysk ponad 40%. potem decyduję o kolejnym wejściu w zależności od sytuacji, jak trend wzrostowy się utrzyma to pewnie się podepnę)
B) Wywalam po 1,55 (Max dopuszczana strata to 12%. Duża jak dla mnie ale ursus to burzliwa spółka, duże zmienności).
C) Jak będzie trend boczny do końca maja i brak oznak do jego zakończenia a wcześniej scenariusz A i B się nie zrealizuje to biorę co będzie i wychodzę.
teraz jest dobra cena wg. mnie. tzn warto zaryzykować. ale wiem, że na pewno wielu czeka na info z NCBR i dopiero wtedy się podebnie. narazie znikam i cierpliwie czekam bo strata czasu tu wchodzić na te forum i czytać te lamenty.