Zwolanie walnego jest znacznie bardziej istotne niż się na pozór wydaje.
Obecna sytuacja: w akcjonariacie poza Trigonem pojawiły się dwa inny aktywistyczne fundusze: Value FiZ (fundusz który wyprowadził na prostą Mobruk, od ich wejścia do akcjonariatu wzrósł z 8zł do obecnych 69zł w 3 lata) oraz Fram Fiz - fundusz inwestujący oportunistycznie głównie w spółki prywatne. Te fundusze dostrzegły ze w spółce jest dużo większa wartość niż pokazuje to wycene giełdowa i chcą różnicę pomiędzy wartością faktyczną a giełdową zmniejszyć, a moim zdaniem obecnie to znacząco ponad 100%.
Walne: przy takiej liczbie akcji, fundusze będą mogły wprowadzić swojego członka do rady nadzorczej, czy się to prezesowi podoba czy nie. Wiec pierwszy raz Rada Nadzorcza wreszcie zajmie się nadzorem właścicielskim, gdzie do tej pory przypomina to bardziej zjazd rodzinny (ciężko mi sobie wyobrazić krytyczne komentarze od przewodniczącego RN Piotra Kuchno w kierunku prezesa, swojego ojca Jana Kuchno).
Niedowartościowanie spółki i marna komunikacja zarządu z rynkiem są zbyt duże żeby mogły trwać. Pierwsze podmioty już to zauważyły i podejmują ciężką pracę nad wyciągnięciem wyceny spółki do poziomów odpowiadającym jej faktycznej wartości.
Value FIZ to chyba fundusz powiązany z Robertem Buchajskim. Może Pan Robert zająłby się wyprowadzeniem na prostą Kredyt Inkaso bo podobno rolka obligacji to jedyna szansa dla tego podmiotu.
Co do FRAM FIZ może Pan Mania zająłby się wyprowadzeniem na prostą Getbacka bo jego TFI nieźle się obłowiły na współpracy z tym podmiotem. Niestety dla swoich akcjonariuszy i obligatariuszy Prezes Getbacka korzystał z kiepskim doradców prawnych i nie zabezpieczył interesów spółki przez co różnej maści podmioty obłowiły się na tej piramidzie.
Odnośnie obu funduszy, tutaj mniej mnie obchodzą ich inne zaangażowania, ważne żeby skutecznie poprawili sytuacje w Vin. Nie wiem Value FIZ ma zając sie rolowaniem czyichs obligacji i czy Fram ma zając sie jakąs inna spółką - ważne ze zwołują walne w Vin i zaczynają działać na rzecz mniejszościowych, co już widać ze nie podoba sie zarządowi, który w żenujący sposób próbuje odroczyć zwołanie walnego tłumacząc się brakami formalnymi.
Takie zachowanie przy spółce o wycenie prawie 100m PLN, notowanej lata na giełdze z wypuszczonymi obligacjami jest żałosne. Sa rozleniwionym rodzinnym zarządem, który traktuje notowaną spółkę jak interes rodzinny. Tym bardziej zachęcam wszystkich do zarejestrowania się na walne (jak w końcu będzie zwołane i zarząd przestanie sie mazać) i głosowaniem za postępem w spółce.
a to przepraszam bo z wypowiedzi zrozumiałem że przytaczasz świetne dokonania obu Panów. Dlatego przytoczyłem antyprzykłady inwestycji - np. Getback i Kredyt Inkaso gdzie akcjonariusze mniejszościowi zostali zrobieni całkowicie w trąbe. Myślę że za mało się mówi o roli Trigona i Altusa i współdziałania w wyciągnięciu kasy z Getbacku. Przez takie dziadostwo inwestorzy uciekają z GPW.
Zarząd próbuje przesunąć termin Walnego. Wydźwięk jest niedobry. Z drugiej jednak strony jak patrzę na żądanie zwołania Walnego i poza parafkami nie ma informacji kto wnosi o Walne to zastanawiam się nad profesjonalizmem wnioskujących. Jakby Zarząd działał w dobrej wierze to zapewne znalazłby inne rozwiązanie niż oficjalny komunikat ESPI. Chyba że jest prawnie związany ( ktoś wie jak to wygląda?). W pełni zgadzam się z Autorem. Trzeba wywrzeć większą presję na Zarząd. Jak poczują groźbę wrogiego wykupu to może zaczną się zachowywać inaczej niż towarzystwo wzajemnej adoracji.
A jesteś zadowolony z działań zarządu, tego ze spółka wyceniana jest na 4.5x cena / zysk? 0.5 wartość księgowa? Tego że raport roczny publikowany jest 7 tygodni później niż Kruka który ma do skonsolidowania nieporówywalnie wiekszy miedzynarodowy biznes? Tego że raport roczny Vin publikowany będzie jak analitycy będą już czytać raporty za 1 kwartał wiekszości spółek widykacyjnych? Tego że syn z ramienia rady nadzordzej zajmuje sie nadzorem swojego ojca?
Jeśli tak to faktycznie nie rejestruj sie na walne i cieszmy sie wszyscy, że spółka ma stronę www.