• Jednak wezwanie Autor: markos28mr [176.103.74.*]
    Pisałem, że będzie wykup ? Nic konkretnie nie wiedziałem bo jestem ze Śląska, ale po ruchach zarządu można się było domyślić co planują . Tak jak pisałem cena realna to 2,51 po jakiej obejmował Mirbud ostatnią emisje razem z Mirgosem. Niższa nie może być tylko ewentualnie wyższa, ale to po nieudanym pierwszym wezwaniu. Zależy od Mirgosa, czy przeczeka pierwsze wezwanie i sprzeda przy drugim wyższym.
  • Re: Ogłosi przymusowy wykup- po 1.50 Autor: ~fin [89.64.7.*]
    Człowieczku- ogłosi przymusowy wykup po-1.50 i finito -przymusowy wykup -bo ma powyżej 80 %
  • Re: Ogłosi przymusowy wykup- po 1.50 Autor: markos28mr [176.103.74.*]
    Czemu piszesz głupoty człowieku ? Jesteś nasłany czy co ? Są odpowiednie przepisy odnośnie przymusowego wykupu. Kupowałem razem z ostatnia emisją po 2,51 dosyć dużą ilość. Sam Mirbud ,żeby ogłosić przymusowy wykup musi mieć ponad 90% akcji. Jeżeli sprzeda mu Mirgos do 90% po niskiej cenie to jest już manipulacja kursem bo kupował też po 2,51. A jeżeliby zaniżali teraz kurs to jest również manipulacja, a jest to karalne. Nie pójdą na to. Minimalny kurs po jakim mogą ogłosić wezwanie to 2,51 po jakim obejmowali i po jakim ja również kupowałem. Jeżeli zrobią przymusowy wykup po cenie niższej niż kupowali to byłaby to manipulacja i idę z tym do sądu i jestem w stanie udowodnić im przekręt. To na tyle i proszę nie pisać bzdur. Poza tym w rękach małych akcjonariuszy jest tak mała ilość akcji ,że nie wiem czy opłacało by im się włóczyć po sądach gdzie mają przegraną jak w banku.
  • Re: Ogłosi przymusowy wykup- po 1.50 Autor: ~fin [89.64.7.*]
    Piękny biznes -sprzeda po1.70 a ogłosi przymusowy wykup po 1.50
  • Re: Ogłosi przymusowy wykup- po 1.50 Autor: ~jaan [89.64.32.*]
    niestety zrobi przymusowy wykup po dowolnej cenie...przerabiałem juz to na kilku spółkach...walczyłem z prawnikami...nie da rady nic zrobic ..takie sa obecnie przepisy...
  • Re: Ogłosi przymusowy wykup- po 1.50 Autor: ~Tomik [83.22.254.*]
    gdzie walczyłeś z prawnikami z przymusowym wykupem?
    Hahahahahahaha walczyłeś na szpady czy szable. Daj sobie chłopie siana, takie pierdoły pisać. Oj będzie się tu działo , będzie po latach zastoju.
    A to jest podstawa jeżeli cena będzie mniejsza niż te 2,51 : Podważenie wyceny akcji w trybie art. 312 § 8 K.s.h.
    Na podstawie art. 417 § 1 zd. 1 w zw. z art. 418 § 3 zd. 1 K.s.h. określenia ceny wykupu akcji w prywatnych spółkach akcyjnych dokonuje biegły. Akcjonariusz, który nie zgadza się z wyceną akcji dokonaną przez biegłego ma również możliwość poddania tej wyceny pod ocenę sądu rejestrowego. Art. 417 § 1 zd. 3 w zw. z art. 418 § 3 zd. 1 K.s.h. nakazuje odpowiednio stosować art. 312 § 8 K.s.h., który reguluje spór przed sądem rejestrowym pomiędzy założycielem a biegłym rewidentem. W omawianej sytuacji pod pojęciem założycieli należy rozumieć nie tylko akcjonariuszy "wyciskanych", ale również akcjonariuszy większościowych. Możliwość ochrony interesów drobnego akcjonariusza na podstawie art. 312 § 8 K.s.h. może być stosowana obok zaskarżenia uchwały walnego zgromadzenia.
    Przepisy Kodeksu spółek handlowych nie określają wprost terminu na złożenie wniosku w trybie art. 312 § 8 K.s.h. Przyjąć jednak należy, że skoro do złożenia wniosku legitymowany jest akcjonariusz, to uprawnienie to przysługuje mu tak długo jak długo pozostaje akcjonariuszem, czyli do chwili wykupu akcji. Przedmiotem zainicjowanego postępowania jest wyłącznie ocena dokonanej przez biegłego wyceny i ustalenie ostatecznej ceny wykupu akcji. Jeśli zachodzi taka potrzeba sąd może wyznaczyć nowego biegłego. Co ważne, sąd sprawdza poprawność wykonanej wyceny w chwili jej przeprowadzenia, lecz nie dokonuje ponownej wyceny na dzień wydania postanowienia. Oznacza to, że ewentualne zmiany, które zajdą po wykonanej wycenie pozostaną bez wpływu na treść wydanego postanowienia. Na postanowienie sądu wydane w wyniku rozpatrzenia wniosku nie przysługuje środek odwoławczy.
    Autor jest aplikantem radcowskim w Kancelarii Radców Prawnych K & L Legal Granat i Wspólnicy Sp.K.
    Tagi: przymusowy wykup akcji, wiadomości, prawo spółek, porady, porady prawne, prawo, wiadmości, najważniejsze, czołówki
    Źródło:
    K&L LEGAL

• (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [78.11.79.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
[x]
JHMDEV 0,00% 1,76 2019-12-16 16:23:26
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.