Dlatego podali wstępne wyniki pomimo że nie mieli tego w zwyczaju :). Było wiadomo że wyniki będą dobre ale powiem wprost.... jestem miło zaskoczony. Liczyłem że max będzie 45 mln zysku co też by było wspaniałym wynikiem. Zakupy przy cenie 13,xxx właśnie mi się odplaca :). Dobrze będzie się czytało raport. Pozdrawiam akcjonariuszy
ToMike, czy ja dobrze pamiętam, Newag IP na mocy jednej z umów dostaje za znak i inne takie tam, co roku 15 mln z jednostki dominującej na badania i rozwój. I czy dobrze kojarzę, że w wynikach skonsolidowanych trzeba dodać ów 15 mln, bo to kasa stanowiąca koszt jednostki dominującej, ale zarazem przychód Newag IP. Czy to może oznaczać, że w raporcie skonsolidowanym wynik może być duuużo lepszy? Bo w poprzednim roku zysk brutto w raporcie skonsolidowanym był wyższy o około 16,5 mln niż w jednostkowym a wynik netto o około 13,5 mln wyższy niż w jednostkowym.
No to doczekałem się odpowiedzi. Jest nawet lepiej! www.bankier.pl/wiadomosc/Grupa-Newag-miala-93-4-mln-zl-zysku-netto-w-2018-roku-szacunki-7652394.html
Sorry że dopiero teraz piszę ale i tak odpisał bym Ci że należy spodziewać się 75 z78 mln zysku. Nie mam pojęcia skąd te dodatkowe 15 mln.... ale pewnie się domyslacie że mnie to nie martwi :)
Może stąd o czym pisałem do Ciebie wcześniej - 15 mln idzie do Newag IP, który w ujęciu Grupy jest kosztem jednostki podstawowej ale przychodem Newag IP, czyli w grupie i tak zostaje :). A skąd wziął się w grupie? Może to część z rozliczenia kontraktu włoskiego?
Miałem właśnie o tym pisać. Kontrakt dla Fse posiadał wysoką marże i zgodnie z zapowiedzią w raporcie z III Q miał być w większości rozliczony właśnie w IV Q.... co nie zmienia tego że pozostałe kontrakty też dały radę
A widziałeś jaka marża szykuje się na Podkarpaciu? 18,5 mln za dwuczłonowego SZT-a i 19,7 mln za trójczłonowego EZT-a do tego stawki utrzymaniowe aż miło. link
Może tak, a może właśnie nie. Bo na tej spółce nic się nie dzieje i jak cokolwiek się zadzieje, to szykuje się wychodzenie z akcji przez tych, którzy kupili po 13-14. A pewne duże pakiety sprzedano nawet po 11 zł . Poza tym na poziomie 16,8-18,4 jest pancerny szklany sufit, od którego kurs ciągle się odbija. I to bicie łbem w sufit trwa od sierpnia 2015! Ech, szkoda gadać, zaraz znowu coś wymyśla na ostudzenie wzrostów.