1. skup taki jak z komunikatu o walnym, jeszcze raz przytaczam moją opinię, która raczej załatwia tę sprawę, Skup z komunikatu jest tylko opcją, do tego może być realizowany w ciągu 5 lat i tylko jeśli pojawią się jakieś nadwyżki kasy, jak się nie pojawią lub inny wymieniony w uchwale czynnik się nie spełni, to skupu nie będzie, już na dziś praktycznie kurs giełdowy jest równy wk/akcję, więc ten czynnik już taki skup wyklucza
spółka może skupować pod pewnymi warunkami, ale nie musi, to nie jest taki skup jak ostatnie 3 lata był, a ludzie chyba tak to odebrali
2. na taki skup jak był przez ostatnie 3 lata trzeba gotówki, z ich raportu dzisiejszego wynika, że gotówki nie ma (1,5 mln, czyli nic), więc trzeba by coś sprzedać, żeby skup mógł się odbyć, aby trochę gotówki było, to musieliby opchnąć PiP (wycena w papierach na 15 mln) albo certyfikaty funduszu private equity (wycena 13,5 mln), inne pozycje nie przekraczają 4 mln, każdemu zostawiam pod rozwagę, czy to jest możliwe i w jakim stopniu, bez sprzedaży któregoś z dwóch największych aktywów skup jest praktycznie niemożliwy (chyba, że jakiś bardzo mały)
pisałem, że po wynikach za q1 będzie zmiana, 2,70 to nie wiem skąd masz, w raporcie rocznym skonsolidowanym było 2,54 (stan na 31-12-2018), w q1 stracili około 0,50 pln/akcję, więc zostanie max ok 2,10 - 2,15, a może mniej
Spółka oprócz certyfikatów IFIZ posiada jeszcze inne aktywa np. 5,6 mln w kasie. Do tego posiada 100% udziałów w TFI co też jest przeceież aktywem. Wypłaty dla zarządu w przeważającej części idą właśnie z TFI więc spokojenie te 5,5 mln można przeznaczyć na skup akcji własnych.
wartość księgowa przytoczona w raporcie rocznym SKONSOLIDOWANYM obejmuje wszystkie aktywa spółki, razem z tfi i gotówką w kasie
mają te 5 mln, nie sądzę, żeby tego użyli do skupu, bo przecież nie zostaną z niczym w kasie, poza tym za 5 mln co to za skup, 2 mln akcji po 2,50? tyle co kot napłakał, żeby był skup odczuwalny musieliby coś sprzedać jak w pierwszym wątku pisałem
a jeszcze invest house - nie mam pojęcia ile to jest warte, ale na stronie piszą, że to jest niewiele ponad 19 ha, więc nie jest wycenione jak rolna na pewno
24 będzie upoważnienie walnego dla Zarządu w kwestii skupu akcji CP i zarys warunków = nie mylić ze skupem rzeczywistym bo nie spotkałem spółki która by za straty kupowała własne akcje , na obecną chwilę to cap wygląda jak żebrak