• Spłącili pierwszą ratę Autor: ~zxc [87.207.165.*]
  • Re: Spłącili pierwszą ratę Autor: ~OBLI [5.173.24.*]
    Kaska na koncie. Patrzę że to była bardzo słuszna decyzja ze zmianą prezesa. ktoś wreszcie zabrał się za robotę
  • Re: Spłącili pierwszą ratę Autor: ~zxc [87.207.165.*]
    Większość jeszcze nie ma powodów do radości.
    Pozostało jeszcze 24 raty po milion każda.

No i tobie oddali dopiero połowę :)
  • Re: Spłącili pierwszą ratę Autor: ~hmm [62.121.133.*]
    Racja, tylko że gdyby nie wypłacili tego pierwszego miliona to byłoby już wiadomo że obligatariusze odzyskają nic lub niewiele. Teraz nawet dla kolejnych serii jest przynajmniej jeden milion złotych zobowiązań mniej w kolejce, chociaż nie mam wglądu w bieżące finanse spółki więc nie wiem jak to wygląda i czy czasem ten milion nie był zorganizowany rzutem na taśmę w nadziei na złapanie inwestora przed kolejną ratą której już nie dadzą rady spłacić choć to i tak byłoby lepsze niż niewypłącenie tej raty w ogóle. 
  • Re: Spłącili pierwszą ratę Autor: ~zorro111 [188.146.163.*]
    Pierwsza rata spłaty obligacji to znak że wszystkie serie będą spłacane
    A to oznacza dobrym sygnałem wiarygodności spółki - brawo -
  • Re: Spłacili pierwszą ratę Autor: ~zxc [87.207.165.*]
    Pochopne nadzieję.
    1. Rezerwy na tą spłatę w wysokości 1723113,00 zł były już w grudniu 2017
    2. Rezerwy w grudniu 2018 były w wysokości 1723651,29

Moim zdaniem firma ma rezerwy na może połowę następnej raty.
    3. Złożyli do sądu wniosek o wydłużenie okresu spłat o 1/3 ponieważ windykacja jest zbyt wolna

Po prostu pokazali dobrą wolę.
    Moja prywatna opinia jest taka, że problemy się zaczną przy pierwszej publicznej emisji.
    Domyślcie się dlaczego ;)
  • Re: Spłącili pierwszą ratę Autor: ~baza [95.215.232.*]
    Dopóki na GPW będą ludzie pokroju Konopka, Kowalczyk Krauze, Hajdarowicz, ( do tego ten od fachowców ) itp dopóki GPW będzie bagnem.
    W kontekście branży PiS na przeforsowaniu ustawy zyska wyborców w wyborach przez co gdy na szali są ludzie, których fascynuje polityka Putina a na drugiej wyborcy chyba nie ma wątpliwości, że ustawa wejdzie.

W kontekście Marki wierzycielom oczywiście życzę odzyskania pieniędzy to jednak gdy wziąć parametry raport, ustawa, długość życia wierzytelności, strata czasu (głównie w kontekście tego, że w pierwszych dwóch latach były ściągnięte najzdrowsze wierzytelności i niestety przejedzone) i odnosząc to do spadku zadłużenia (powiększonego o odsetki) w mojej ocenie wystarczy maks na 6 rat (nie na dwie jak sugeruje Zxc)

Swoją drogą wstyd panie Zimnoch, że mówił Pan co innego a co innego za miesiąc zapronowaliście )w kontekście moich decyzji niewiele to zmienia tym samym nie odbieram tego jak wprowadzenie w błąd, bo i tak uważam, że pomniejszenie raty niewiele zmienia (jedynym sensownym rozwiązaniem była redukcja0 ale mimo wszystko jest wymowne) - gdy chodzi o zmianę warunków procesu, ale to tylko potwierdza brak wiarygodności rynkowej.

W moich oczach ten proces restrukturyzacyjny jest farsą (ciągłe odchodzenie od celów (i to jest fakt niezaprzeczalny) i nie liczenie się z nimi) no ale widocznie taki w Białymstoku klimat

• Re: Spłącili pierwszą ratę Autor: ~baza [95.215.232.*]
    Zxc, niestety nic się nie uczysz. Rezerwa na zobowiązania o której piszesz nie jest na ratę z obligacji (tam są zobowiązania np. skarbowe - spór i bodaj UOKiK plus jeszcze)
    Tym samym nieświadomie wprowadzasz w błąd.
    Bardziej kluczowy jest przychód z windykacji i on w IV zmalał (znów odejście od planu) a z zapowiedzi Grodzkiego miał rosnąć.

cytat.
    Spółka odzyskała 617,00 tys. zł.
    koniec cytatu z raportu za IV kwartał

co jest poniżej średniej z poprzednich kwartałów.

• Re: Spłącili pierwszą ratę Autor: ~zorro111 [37.30.8.*]
    Jak już zaczęli spłacać raty za obligacji - to nie mogą wybiórczo jednych spłacić drugich nie bo to grozi sądem karnym - muszą te 1 raty obligacji spłacić wszystkich
  • Re: Spłącili pierwszą ratę Autor: ~zxc [87.207.165.*]
    Naiwność.
    Jak braknie pieniędzy to jak spłacą - z czego ?
    Moje prywatne zdanie jest takie, że prawdopodobnie w tych pierwszych emisjach prywatnych są znajomi królika i oni dostaną kasę.
    Czerwcowa rata pewnie jeszcze będzie wypłacona - potem zacznie się teatrzyk.
  • Re: Spłącili pierwszą ratę Autor: ~zorro111 [188.146.161.*]
    Sąd nie zgodził na nowy układ dokąd obligacji - muszą być spłacane jak uzgodnione -
[x]
MARKA 0,00% 0,20 2026-04-10 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.