To jest rozsądna polityka dywidendowa, pamiętajcie że spółka skupiła własne akcje. Gotówki będzie przybywać i nominalnie na pewno dywidenda się zwiększy (nawet do 3-4zl) w kolejnych latach. Nie mówiąc już o możliwej jednorazowej wypłacie po sprzedaży niepracującej nieruchomosci... sami sobie policzcie :)
Banan nauczył mnie jednego: lepszy wróbel w garści. nauczył mnie też drugiego, żeby nie ufać większościowym którzy zawiązują porozumienia akcjonariuszy.
Pod koniec 2016 roku glosno odtrabili podniesienie poziomu dywidendy z 50 do 60 %.przed rokiem wyplacili 1,1 zl.Teraz zyski wzrosly dwu i pol krotnie .Proporcjonalnie daje to 2,6-2,7zl za akcje.Dlaczego sa tacy pazerni?Wszyscy wiemy ,ze spolka rzadzi sitwa i robia wszysko by sie z nami nie dzielic.Oni tez od lat steruja kursem nie pozwalajac mu na godziwe wzrosty.Tak jak teraz zniechecaja potencjalnych nabywcow do zakupow.To sa ci sami ludze, ktorzy nie odpowiedzieli jeszcze za liczne wpadki spolki (chiny 10 milonow USD,kosztowne wpadki na wschodzie Europy czy legendarne opcje gdzie Firma cudem uniknela bankructwa).Niestety ani Prokuratura ,ani KNF niczego nie widzi.Na zdjeciu zarzadu widac za to spasione brzuchy,swiecace geby i pazerne, swiecace slepia.
dziwi mnie tylko dlaczego pozwolili na ten ostatni wyjazd na 39 zł.? To mi nie pasuje w tej układance. Chyba, że od jutra wszystko wróci na właściwe tory czyli na początek spadek o jakieś 8 %, a potem powrót na 28-30 zł.
Ludziki z Ropczyc czytają forum więc nie pisz tak wulgarnie,chociaż dużo w tym prawdy,dlatego w tej spółce nie ma Funduszy czysty PR czytaj PICER akcjonariusze mają prawo czuć się wściekli,ale oni to zrobili celowo i dywidendę PODWYŻSZA tj prawie pewne jak Śmierć
Ale akcjonariat, aż się płakać chce. 2000 sztuk papieru i spłoszyli drobnicę aż miło. I bardzo dobrze, że spółka zainwestuje kasę a nie rozda po 5 zł w dywidendzie. Kto chciał szybki zysk ten ma problem.
Albo jesteś inwestorem albo spekulantem. Albo Ropczyce albo Boryszew.
Skad wiesz,ze to drobni sprzedaja? Teoretycznie tym, co maja najwiecej akcji ,powinno tez zalezec na wysokim kursie.W naszym przypadku to zarzad ma ich najwiecej.Jednak oni Ida na calosc.Systematycznie dusza kurs celem wezwania a ze to kutwy, to duzo nie beda chcieli dac.Co nam z tego,ze Ropki zaoszczedza na dywidendzie.Sami hojnie obdziela sie sytymi premiami a my mamy sie cieszyc z zalosnej dywidendy i przezywac dotkliwe spadki kursu.,Pewnie wszyscy juz zauwazyli,ze kiedy oczekiwane sa wysokie zyski lub jakas znakomite info ,nastepuje gwaltowny spadek.TO wlasnie dzialanie tej bandy.Jedyny ratunek to nie sprzedawac,wrecz kupowac.Niech wreszcie skoncza z ta farsa i kupia nas przynajmniej po wartosci ksiegowej.Oczywiscie po anulowaniu skupionych akcji.Pozdrawiam wytrwalych.
Ależ wyniki na poziomie netto będą lepsze. Operacyjnie tez bym nie skreślał. Naprawdę tylko leszcze dzisiaj sprzedają. Słaba płynność to i możliwe takie zwały, ale to bez znaczenia.
Ok , zobaczymy za rok kto miał racje. Może się wtedy przypomnę kto wie.
Teraz już trzeba uciekać ze spółek przemysłowych, starych technologii budowlanki a w szczególności z górnictwa hutnictwa i metalurgii.
Ja zostawiam tylko w portfelu trochę medycyny i informatyki z reszty wychodzę.
Idzie spowolnienie gospodarcze i piątka Kaczyńskiego a to skutecznie rozwali gospodarkę. Już teraz każdy omija Polskę z inwestycjami szerokim łukiem a po dwóch latach socjalizmu PIS będziemy mieć pewnie blackouty jak w Wenezueli.
Teraz to lepiej zainwestować w kawałek pola ornego i panele fotowaoltaiczne.
Ja na miejscu Zarządu nie dalbym wiecej teraz. W kasie jest 23 melony, w tym 18 na walucie, acz za 3 miesiące jest wykup obligów w EUR, 4 mielony czyli ponad 17 w PLN.