Z pozytywnych info jest takie, że prawdopodobnie uruchomili metatezę w Płocku. Teraz są na etapie sprawdzanie parametrów. Najważniejsze jest pytanie, ile firma straciła na dostawach materiałów i kosztach ludzi oraz czy Orlen ukarze spółkę. Orlen ogłosił, że w połowie kwietnia mają przejąć instalację do eksploatacji.
To wiem na pewno ale ile oto jest pytanie ja się spodziewam kary w granicach 10-15 mln zł ostatecznie po kompromisie na pewno nie 60 tj. 1\4 kontraktu jak wszystko będzie działać- czyli budowa skończona to nie ma podstaw żądać nawet tych 29 a już o 60 nie wspomnę. Ja teraz liczę ile będzie zysku w tym roku i wychodzi ok 22-28 mln zł - wyliczenia własne. Ja jestem zły na zarząd o ten zbyt wielki odpis ale trzeba powiedzieć że to dzięki niemu mogłem się obkupić w taniutkie akcje - jaka tu może być stopa dywidendy od tego kursu co teraz jest. Ja sobie nawet nie potrafię wyobrazić sytuacji jak spółka by się rozwinęła do 1,5-2 mld przychodów i ponad 100 mln zł zysku i by poszło 20 zł dywidendy.
Doświadczony prezes tak właśnie robi, zawiązuje rezerwy i obarcza nimi poprzedników, za to teraz, wszystkie sukcesy spadną na niego. Myślę, że z Orlenem dogadają się na korzystnych dla Elb warunkach i w drugim kwartale rozwiążą rezerwę a co za tym idzie pokażą ładny wynik. Czego nam wszystkim na pokładzie życzę