Jak dla mnie mogiła, od wejscia na giełde tylko nizej i nizej. Im wyższa dywidenda tym niższy kurs - ktoś sobie wyliczył, że po dywiedendach zrobiła się niższa średnia za akcje wiec postanowił wyjsc w obecnych cenach (to moja wersja optymistyczna)
Jeżeli kurs akcji jest pięć razy niższy od aktywów firmy po powiedz mi jak można stracić . Jeżeli C/WK dywidendowej spółki wynosi 1 to jest okazja a tutaj mamy 0,21 wartości aktywów więc to jest mega okazja.
Odnoszę wrażenie, że naganiasz. Jeszcze raz napiszę , teraz wprost. Jeżeli okaże się, że spółka przestała robić przychody - bo interes po prostu przestaje być opłacalny to aktywa i współczynniki szybko znikną i ze spółki zostanie wydmuszka. Boję się tego, a chyba na to sie zanosi co dyskontuje (wybiega w przyszłość) aktualna wycena. Dla mnie to lipa taka działalność, jakaś hala jakaś montownia jakiś urządzeń elektronicznych. Dzisiaj jest, jutro nie ma. To nie gigant z aktywami w środkach trwałych itp. Może się mylę to mnie oświeć. Czym podzieli się spółka z akcjonariuszami gdy straci aktywa które budują obecną wartość ksiegową akcji.
Zgodzić się można co do niepewności biznesu, ale struktura akcjonariatu jest przeważona na rzecz właścicieli. Jak wygląda kwestia informowania o sprzedaży akcji? Może być i tak, że próbują wymęczyć kurs, aby potem odlecieć, czy nawet zrobić wezwanie. Gdyby to była ucieczka po 2 złote, to raczej na stracie.
To chyba Ty naganiasz bo piszesz że to firma krzak z jakąś halą do montażu. Firma krzak nie podpisze umowy na dostawę 365 komputerów z oprogramowaniem dla Policji na kwotę 14.000.000 zł