Psy szczekają, karawana jedzie dalej. Manipulacje kursem można zgłosić na stronie KNF: https://www.knf.gov.pl/dla_konsumenta/formularze_zgloszeniowe/skarga_na_spolke_publiczna?articleId=26378&p_id=18
Chłopaki przecież te wszystkie wasze teorie są warte tyle ile zeszłoroczny śnieg. Oparte na domysłach. Zero faktów. Przeżuccie się np. Na trakcje, spółka podobny cap, przychody, zarząd porządny, ebitda porządna, przynajmniej ta obiecana :). po kiego wuja się tutaj męczycie sami ze sobą. Czytałem dwa tygodnie czytam teraz . Cały czas to samo. Ktoś to czyta poza wami ?
Kurczę sam jestem niebywałym zwolennikiem tej spółki, ale do czasu kiedy jest sterowana odgórnie nie liczę na wzrosty. Szefowi nie jest to na rękę w kontekście skupu. Elemental na pewno będzie po 2.5-3 zł ale na kilka miesięcy uzbroiłbym się w cierpliwość. 1.1 jest jak najbardziej realne w krótkiej perspektywie.
Musiało do tego dojść za dużo obłowiła się spekuła kwiecień-czerwiec aż wreszcie musieli te pakiety pozrzucać.Na szczęście otoczenie pawła zbiera .Ciekawe jak długo potrwa ta wymiana.Nie ma w tej chwili żadnych przesłanek fundamentalnych żeby te akcje były zagrożone.
A nie pomyslales, ze recykling bedzie przez EU kierowany na poziomy ,ktore w Polsce jeszcze sa odlegle, co oznacza dla prezesika wiecej kasy. teraz pozbiera akcje za tanioche od zmeczonych maluskich, a pozniej bedzie liczyl sam zyski.
Jeżeli gość deklaruje skup akcji w tak długim terminie, to już to śmierdzi wałem, to gdzie niby lokowana jest ta gotówka. Na miejscu fundow bym już dawno po cichutku zwiększał zaangażowanie w spółkę, na dzisiaj maja super opcje, ze nigdy nawet nie wyjdą na zero.
Gotówką jest potrzebna na jakieś okazję w akwizycji np. zakup orzełka i dla tego nie chcą od razu się spłukać z całej kasy bo się zablokują finansowo.Teraz ładnie leszczyna oddaje ze stratą
Prezesik nakupi tanich akcji. Pozniej napompuja kurs, bo po tej cenie to 34 mln akcji to 44,2 mln zlociszy, a orzelek drogi, ten skromny pakiecik co chca kupic to ok 100 mln zl. Wychodzi mi, ze cena akcji Elemelka musi byc ciutke wyzsza.
Na razie to nikt śmiecia nie rusza, przeważanie z wora do wora celem zaniżenia kursu i tyle w temacie, żeby napompować to trzeba mieć kasę i to konkretna a tu z dnia na dzień obroty zamierają.
Leszczu ma rację teraz im się wymiana nie opłaca ale jak zbiorą od drobnicy to przed samą wymianą kurs urośnie do 3 zł i wtedy będzie im się opłacało dla tego zbierają akcje .Drobnica robi im prezent widać to dziś na kursie
A ja uważam, że zebrali po taniości i do 1,5 upchali towar skupiony poniżej 1 zł dodatkowo podając nieautoryzoana informację o skupie do 1,75. W chwili obecnej powoli zjezdzają i odkupią co sprzedali a za kółeczko 40% będą mieli na przejęcia i po wszystkim podbiją kurs i znowu sprzedadzą co skupią. Tyle według mnie szkoda tylko, jak już wczesniej wspominałem, że dy...ją małych grajków bo prawda jest taka że dzięki nam przez giełde i fundy które zarządzają naszą kasą się dorobili i jak już się ustawili to się wy...nają na rekę która karmi.
Teraz pytanie czy przy niższych poziomach tak dużo zbiorą wtedy dołączają się inni i wcale nie jest łatwo zebrać a po za tym wtedy może wejść gruby i przejąć w tanich pieniądzach firmę.Także za nisko nie mogą sobie pozwolić .Uważam że straszą małych inwestorów łamiąc na wykresach średnie.A w tej chwili zbierają i to teraz jest czas się przyłączyć
Pytanie co to znaczy nisko? W holdingach łatwo stosować "kreatywną księgowość" i może się okazać że teraz jest bardzo wysoko a realny poziom to np. 0,5 zł i w tym momencie upychaja towar z niezłym zyskiem a wszyscy mogą pomysleć że okazja a prawda może być bolesna.
To policz wartość poszczegolnych firm Elemental A. Odlicz od tego zadłużenie to wyjdzie Ci realna wartość .Mi wychodzi 1,40-1,50 za akcję to teraz jest ok.A cały czas firma przynosi zysk.W związku z tym wartoś co kwartał po parę groszy rośnie to co ma się dziać ze spółką też będzie musiała rosnąć nawet jak nie będziesz tego chciał.
Wiesz...wartość księgowa holdingu tez odzwierciedla cene poszczególnych spółek w ujęciu całościowym ale ma się nijak do obecnej ceny a wydaje mi sie że jest bardziej wiarygodna niż Twoje wycena.
Wartość księgowa wynosi 2,80 zł od tego odejmujemy zadłużenie i wychodzi 1,40-1,50.Narcos spałeś na matematyce! I dlatego Pawełek wam wciskał po 1,50 A teraz zbiera i znowu będzie wam wciskał przy dobrych wiadomościach np. rekordowe wyniki za 2018 po 1,79 i znowu będziecie mnie krytykować.Teraz zbierają!!!!
Nie będę z Tobą polemizował bo karty zna tylko krupier ale moim zdaniem teraz jest upychanie papiera od poziomu 1,5 a jak zjada poniżej 1 zł to większość odda.
I tu kolego się mylisz, podaj choć jedna podstawę, by kurs miał zanurkować poniżej 1zl? Popatrz jakie były obroty jak szło na 1.80 i pomysl ? Jedno info, ze są dogadani na przejęcie Orzełka i łamiemy 2 w tydzień bez mrugnięcia. Ciekawe jak to rozegrają. Patrzeć na transakcje i godzinę, będziecie wiedzieć więcej.
Ciekawe kto da 2 zł jak widełki skupu ustalone na 0,5 - 1,75. Ogólnie nie podoba mi się te całe zamieszanie...Fundy, Firmy Słupy itp. Powinni na naszej giełdzie w jakiś konkretny sposób to ogarnać przepisami bo coraz więcej spółek wychodzi i coraz mniej małych widząc jakie machloje są na naszym rynku chce inwestować.
A co maja z tym widełki? Rynek zrobi swoje, a skupu nie będzie i tyle. Najlepsza opcja z możliwych to przejęcie tej firmy i dogadanie z fundami. Niech Pawełek sprzedaje swoje akcje zakupione po 1.10.