Ni stąd ni zowąd zaczęła ładnie rosnąć nasza Rokita! Już drugi dzień z rzędu. Ciekawe, jaka przyczyna... (?) Info? Rekomendacja? Wstęne wyniki za Q4 i cały 2018 już znane? ;)
To tylko moje domysły. Czwarty kwartał roku 2017 Rokita miała nie najlepszy, więc można spodziewać się poprawy r/r. W związku z tym dywidenda tez powinna być wyższa niż ta w 2018 r. - (wynosiła 7,56 zł). To oznacza około 10 proc., a może nawet wyższą stopę zwrotu z dywidendy. Rokita płaci ją jako jedna z pierwszych spółek - zwykle w maju - stąd być może niektórzy uznali ten moment za dobry, by kupić akcje, bo potem ich cena może znowu przekroczyć 110-115 zł.
Dnia 2019-01-21 o godz. 10:20 ~Leon napisał(a): > Ktoś uznał że czas uwolnić kurs dlatego rośnie. Zresztą czasu coraz mniej do rewelacyjnych wyników dlatego chętnych nie brakuje. ---------------------------------------------------------- Faktycznie wygląda na to, że sprzedajacy został rozebrany z akcji i teraz powinniśmy zacząć marsz w na północ.Spólka jest stabilna, świetnie zarządzana i dzieli się zyskiem z akcjonariuszami, dla mnie rewelacja. Ciech i Azoty odbiły od dołków dość sporo to może teraz czas na Rokitę.
Ja zakładam dywidendę za 2018 na poziome 9,5---11zł brutto. I to byłoby pięknie, ale jest też łyżka dziegciu, spadek wyceny w ciągu roku z okolic 110zł do okolic 80zł. i to jest problem. Jak zachowa się wycena papieru po odcięciu tegorocznej dywidendy? Tyle.
A może tym razem wszyscy myślą że będzie podobnie a po odcięciu wróci do poziomu z przed i co?? Wiele kapitału nie potrzeba do takiego ruchu i przy obecnie niskiej cenie akcji
Sympatycznie szło dzisiaj ale niestety ktoś uznał, że za wysoko polecialo i teraz z ukrytego rozdaje chojnie po 87,2. Ciekawe ile tego jeszcze tam jest bo obroty jak na tą spółkę ogromne a wzrostu nie ma, na szczęście akcjonariat świadomy i nikt nie sypie na lewo więc w tej materii mamy istotny pozytyw.
Jest rekomendacja DM BOŚ z 24 stycznia na 122.1 PLN. Jest to wprawdzie o 13 PLN mniej niż ostatnio (w połowie października 2018 było 135 PLN), ale pamiętajmy, że jest to rewizja aktualnej sytuacji i perspektyw oraz w dalszym ciągu gigantyczne 38% potencjału wzrostu w stosunku do dzisiejszego zamknięcia.
Tu też jest prowadzona jakaś gra, o której my maluczcy nie mamy pojęcia. Ja opieram się na swoich analizach,, wynikach i wiadomościach. Gram tym papierem już kilka lat. Wyniki raczej pozytywne. Liczenie na wielkie zyski, raczej dla marzycieli, ale widmo wtopy też niewielkie. Tyle.
Tutaj jest zbieranie tanich akcji pod wyniki i może się okazać że wbrew myśleniu co poniektórych że po dywidendzie spadnie to może się okazać że będzie inaczej, tym bardziej że małych tutaj już praktycznie nie ma. Fundusze jak widać zwiększały zaangażowanie pod koniec roku więc i teraz też pewnie zbierają. Uwzględniając to że wieszcząca przez anali bessa chyba zamieni się w hossę to cena może się znaleźć powyżej 200zł Bo kto funduszom zabroni.
1. czy ktoś zbiera, czy sprzedaje, nie wiem ty masz taką wiedzę gratuluje. 2.gdzie znalazłeś dane , że fundusze zwiększyły zaangażowanie i wiesz to już 30 stycznia? 3.te 200zł wyceny jak ustaliłeś? 4. zakładasz wzrost po wypłacie dywidendy? ciekawe. Na 100% będzie odcięcie wartości dywidendy BRUTTO, a ty dostaniesz NETTO . i w tym momencie jesteś puknięty w plecy 19%.
Tak sobie napisałem, aby ostudzić gorące głowy. Dla "myślących " proponuje popatrzeć na np. wykres ostatnich 3 lat. Wnioski są jednoznaczne, ci którzy mają akcje od 3 lat są zarobieni, ale ci mający akcje od roku są mocno w plecy. Czy warto teraz kupować akcje, odpowiedzcie sobie sami .
Dane dotyczące zaangażowania funduszy mam z biznes radaru co jakiś czas uaktualniają a ja robie printscreany i porównuje i jest tak jak napisałem 35k na plus. Ja akcje mam od debiutu a sukcesywnie po odcięciu dywidendy dobierałem w tym roku jeśli będzie podobnie również kupię, chociaż jeśli będzie hossa na GPW to nie wiem czy się uda. Ewidentnie ktoś duży widzi potencjał na Rokicie. Czas pokaże jak będzie. To że kilka razy tak było nie oznacza że powtórzy się w tym roku.
-dopiero 13 marca 2019 r. będzie raport za 2018r i wtedy będzie można realnie ocenić, a tak to spekulacje. -wykaz zaangażowania funduszy jest unormowany , co 3 lub 6 miesięcy, i nie pisz , że co jakiś czas, bo mijasz się z prawdą. - czytaj ze zrozumieniem, nawet biznes radar, szczególnie jeśli chodzi o wyniki spółek, .....
Witam! Czy koledzy wiedzą może jak w tej nowej rekomendacji BOS na 122 zł przedstawiają się prognozy zysku na 2018 2019 i 2020r i poziom dywidendy na te lata, 8,5 zł ? Dzięki
Dnia 2019-02-03 o godz. 11:44 ~Oszczedzajacy napisał(a): > Prof wiatr sadzisz ze obecny kurs to okazja? --------------------------------------------------------------------------------------------
Moim zdaniem kurs ok. 80zł był okazją. I kisił się dość długo. A teraz trudno powiedzieć. Wydaje mi się , że przebicie 90zł może dać sygnał do dalszych wzrostów. Tyle. -
Dnia 2019-02-07 o godz. 17:22 prof_wiatr napisał(a): > Jednak miałem 51% racji. > Fajna gra, lobię to.............. > Pozdrawiam myślących. --------------------------------------- Mój pakiet może sobie leżakować, a że mam cenę zakupu poniżej 84 zł to spokojnie sobie obserwuję. Jedynie żal, że Azoty zasuwają a my dość mozolnie zdobywamy wyższe poziomy.