a tak serio to moim zdaniem to bardzo smutna wiadomosc dla rynku kapitalowego. bo widac jak sa traktowani akcjonariusze i ze maja guzik do gadania oprocz bycia dawca kapitalu. Takie spolki powinny trafic do oddzielnego indeksu, ktory nie bedzie czescia wig20
i tu się mylisz , żaden PIS tylko w mojej ocenie Chodzik Księżycowy - wszyscy pamiętamy jak wielokrotnie wysuwał tezy o spadku kursu Taurona - podawał różne poziomy co można łatwo stwierdzić - wywołało to nieuzasadnioną panikę wśród inwestorów i zakończyło się dla samej spółki boczniakiem . Gdyby nie wpisy Chodzika kurs Taurona już dawno oscylował by pewnie koło 3 zeta , poza tym dawno temu on o sobie pisał cyt " jestem chodzącym fatum " więc gdzie się pojawiał spółka popadała w poważne tarapaty np Bomi czy Habeta ...
Dnia 2019-01-18 o godz. 12:18 ~antychodzik napisał(a): > i tu się mylisz , żaden PIS tylko w mojej ocenie Chodzik Księżycowy - wszyscy pamiętamy jak wielokrotnie wysuwał tezy o spadku kursu Taurona - podawał różne poziomy co można łatwo stwierdzić - wywołało to nieuzasadnioną panikę wśród inwestorów i zakończyło się dla samej spółki boczniakiem . Gdyby nie wpisy Chodzika kurs Taurona już dawno oscylował by pewnie koło 3 zeta , poza tym dawno temu on o sobie pisał cyt " jestem chodzącym fatum " więc gdzie się pojawiał spółka popadała w poważne tarapaty np Bomi czy Habeta ...
tak tak i przez Ole bo ta też pisała, że kurs ma gdzieś głęboko w róży czy jakoś tak to nazwała
Dnia 2019-01-18 o godz. 12:53 ~kaz napisał(a): > Dnia 2019-01-18 o godz. 12:27 ~zorro napisał(a): > > To oznacza jedno w pierwszej kolejności PPK będą skupywały te spółki.... > > Czyli do lipca będą dusili kurs na 2,20?
Dlaczego do lipca? Pierwsze niewielkie wpłaty pracowników wpłyną dopiero w sierpniu a przedsiębiorcy zgodnie z ustawą mogą podpisywać umowy z zarządzającymi do jesieni. Realny wpływ PPK na giełdę to dopiero koniec roku.
W sumie ja nie widzę związku, większy pakiet to jak zostało napisane pakiet dzięki któremu będzie mozna przejąć spółkę od 25 % włącznie, a kto tu chciałby przeprowadzić wykup, skoro tauron to i tak spółka strategiczna której nie da się przejąć.
Tauron to była jedyna tak duża spółka gdzie SP miał mniejszościowy pakiet kontrolny i tylko tu była nadzieja że wejdzie ktoś "tylnimi " drzwiami z kim SP musiałby się liczyć , widocznie przestraszyli się sytuacji jaka była na JSW , że ktoś mocniejszy może upomnąć się o swoje i skończy się ten bolszewicki folwark .