• Próba przejęcia Autor: ~Silver [89.66.11.*]
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/Elemental-rozpoczal-negocjacje-ws-posredniego-nabycia-udzialow-w-spolce-Orzel-Bialy-7637202.html

• Re: Próba przejęcia Autor: ~Enigma [78.10.53.*]
    Ktoś chyba nie doczytał, że Elemental chciałby zamienić własne akcje na akcje Orzeł Biały .....
  • Re: Próba przejęcia Autor: ~owad2 [188.47.127.*]
    Jak by nie było, to jest pozytywna wiadomość. Chcą mieć jak najwięcej akcji w swoich rękach, zdecydowanie decydować o losie orła.
  • Re: Próba przejęcia Autor: ~Silver [89.66.11.*]
    Sam fakt, że ktoś się poważnie zainteresował Orłem jest bardzo pozytywny. Nie wiem tylko, czy to byłoby dla Orła dobrze, żeby znalazł się docelowo w grupie Elementalu? Wydawało mi się, że raczej zostanie obrany inny kierunek rozwoju. Zobaczymy, czy transakcja dojdzie do skutku? Jeżeli Elemental pośrednio nabędzie 60,55% akcji Orła, to będzie musiał zrobić wezwanie do 66% akcji.
  • Re: Próba przejęcia Autor: ~stalowy [37.47.4.*]
    To jaki podmiot jest zainteresowany jest bardzo ważne. Patrząc na akcjonariat Elementalu to raczej zagrywka funduszy a spółce jest potrzebny inwestor branżowy.
    Z dwojga lepszym byłby ZAP ale to nie ten poziom finansowy. Poza tym, bez zgody funduszy nic nie ugra. Może ściągnie 10%-15% akcji ale to nic im nie da więc zamrożona kasa.

Ja czekam na 14 PLN. Jeżeli obecny większościowy będzie się decydował na wyjście to można spodziewać się jeszcze sporej dywidendy za rok 2018.
  • Re: Próba przejęcia Autor: ~maxi [62.87.254.*]
    przy tych rozgrywkach i funduszy i branzowych wokol Orla robi sie ciekawie. Ja trzymam juz jako spolke dywidendowa, jesli nikt nie przejmie 100% to beda wyciagac calą dywidende co rok. Daje to tej spolce wysoki potencjal wzrostu przy przejeciu i ok 10% poziom dywidendy rocznie.
    pozdrawiam
  • Re: Próba przejęcia Autor: ~noniron [83.6.162.*]
    A spółka milczy jak zaklęta. Tak samo było z ZAP i rozeszło się po kościach. Już to widać po kursie i obrotach
  • Re: Próba przejęcia Autor: ~maxymuss [83.28.250.*]
    chyba to normalne że spółki są przejmowane, restrukturyzowane , sprzedawane itd:))
    Ktos sprzedaje, duze obroty.
  • Re: Próba przejęcia Autor: ~Paul [87.101.35.*]
    Ale przede wszystkim ktoś skupuje. Czyżby ZAP dalej odsysał free float ?
    Naprawde do tej spolki trzeba miec cierpliwosc.
    Ołów najdroższy od trzech miesiecy, moze to uskrzydli orla.
  • Re: Próba przejęcia Autor: ~real [80.54.193.*]
    Niestety zaraz zadziałają te "zabezpieczenia" od spadków ołowiu i nici z ekstra zysków. Popyt na akcje zaczyna się poniżej 10. Na szczęście nie ma zbyt dużo sprzedających i mamy klasyczny pat przy niskich obrotach. Dla inwestora super układ-buduje cenę pod ewentualne wezwanie
  • Re: Próba przejęcia Autor: ~noniron [178.42.195.*]
    Ciekawe kto im odsprzeda po tej cenie. Będzie tak samo jak ostatni buy back Orła - zero zainteresowania
  • Re: Próba przejęcia Autor: ~ore [81.190.232.*]
    Czy mi się wydaje czy jest ukryte K na 10,5 ? Może to już czas transakcji się zbliża!
  • Re: Próba przejęcia Autor: ~Orel [5.173.248.*]
    Tak to wygląda. Czyli komuś opłaca się brać w tej cenie. Dobry znak!
[x]
ORZBIALY 0,53% 37,80 2025-09-19 15:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.