Sam fakt, że ktoś się poważnie zainteresował Orłem jest bardzo pozytywny. Nie wiem tylko, czy to byłoby dla Orła dobrze, żeby znalazł się docelowo w grupie Elementalu? Wydawało mi się, że raczej zostanie obrany inny kierunek rozwoju. Zobaczymy, czy transakcja dojdzie do skutku? Jeżeli Elemental pośrednio nabędzie 60,55% akcji Orła, to będzie musiał zrobić wezwanie do 66% akcji.
To jaki podmiot jest zainteresowany jest bardzo ważne. Patrząc na akcjonariat Elementalu to raczej zagrywka funduszy a spółce jest potrzebny inwestor branżowy.
Z dwojga lepszym byłby ZAP ale to nie ten poziom finansowy. Poza tym, bez zgody funduszy nic nie ugra. Może ściągnie 10%-15% akcji ale to nic im nie da więc zamrożona kasa.
Ja czekam na 14 PLN. Jeżeli obecny większościowy będzie się decydował na wyjście to można spodziewać się jeszcze sporej dywidendy za rok 2018.
przy tych rozgrywkach i funduszy i branzowych wokol Orla robi sie ciekawie. Ja trzymam juz jako spolke dywidendowa, jesli nikt nie przejmie 100% to beda wyciagac calą dywidende co rok. Daje to tej spolce wysoki potencjal wzrostu przy przejeciu i ok 10% poziom dywidendy rocznie. pozdrawiam
Niestety zaraz zadziałają te "zabezpieczenia" od spadków ołowiu i nici z ekstra zysków. Popyt na akcje zaczyna się poniżej 10. Na szczęście nie ma zbyt dużo sprzedających i mamy klasyczny pat przy niskich obrotach. Dla inwestora super układ-buduje cenę pod ewentualne wezwanie