Cenę i wezwanie zostawiam bo to formalność na wykup emisji D i E oraz umorzenie.
A dalej ? Może po umorzeniu wszystkich akcji własnych i tych z wezwania, Interminex przystąpi do porozumienia i będą mieć powyżej 66%, czyli zobowiązani będą do wezwania na pozostałe akcje. Po wezwaniu nastąpi następne (przymusowy skup). I następnie dopiero sprzedaż działki (dziś tylko kawałek na przejazd był przedmiotem uchwały). Oczywiście końcowa sprzedaż nastąpi już po skupie, zgodnie z przepisami cena minimum to średnia z ostatnich 6 miesięcy (na dziś to prawie 30 zł). Po sprzedaży te kilkadziesiąt milionów zostanie przeznaczone na dywidendę już dla właścicieli 100 % akcji...
Więc co dalej ?
W interesie małych byłoby żeby rosła średnia cena czyli kurs do góry, inaczej nie liczmy że dołożą więcej niż kilka złotych do tych 30. I tyle, choć może się mylę ?
Do skupu przymusowego jeszcze bardzo daleko. Na bankierze ciekawy artykuł o GPW. Coś czuję, że szykują się zmiany aby przyciągnąć dawców. Warto przemyśleć pewne ruchy.
Może ja ci wyjaśnię Będzie dobrze a jak giełda się zawali bo zabraknie jeleni to dokupimy po 15 i poczekamy 8 lat żeby doszło do 30 Oby tylko nam prezes nie zabrał z giełdy tej naszej perełki
Właśnie o to chodzi że albo prezes, albo Interminex zrobią wezwanie i później przymusowy wykup, a średnia 6M tylko 30 zł, trzeba ją podnieść albo dostaniemy góra 35 za akcje...
na dzien dzisiejszy średnia półroczna to nie całe 25 zł nie mydl ludziom oczu, a więc do 30 zł brakuje wam 20 % i żeby taką cenę osiągnąć to min przez pół roku musi być kurs 30 zł a jak do tej pory nie było jeszcze takiej ceny zamknięcia w ostatnim półroczu :-)))) Nauczcie się liczyć bo stracicie kasę :-) dziś nie zaoferują wam więcej niż 26 zł
Napisałem czarno na białym moje przypuszczenia, przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem i przemyśl ! Już nie pierwszy raz wkładam kij w mrowisko (ZREMB), ale chyba ostatni raz...
Panowie ,wiem,że to fundamentalnie dobra spółka. Sam jestem drobnym akcjonariuszem Siedzę tu gdzieś od 2007/8.Taką mamy giełdę Proponuję zainteresować się również Patentusem.
Dnia 2018-12-27 o godz. 22:45 ~Marian napisał(a): > Panowie ,wiem,że to fundamentalnie dobra spółka. Sam jestem drobnym akcjonariuszem > Siedzę tu gdzieś od 2007/8.Taką mamy giełdę > Proponuję zainteresować się również Patentusem.
Ta propozycja z Patentusem taka sobie warta rozważenia. Mała dywersyfikacja przyda się.
Jeśli dominujący akcjonariusze chcą wyprowadzić RPC z GPW to zrobią to bez problemu, ale niekoniecznie tak musi być, ponieważ dominujący akcjonariusze mogą dostrzegać korzyści z obecności akcji na giełdzie. Obecnie Porozumienie + RPC + Interminex ma ok 80,9% więc wystarczy skupić 9,1% czyli ok. 570 000 akcji do uzyskania 90%. Umorzenie akcji własnych RPC spowoduje spadek udziałów tych podmiotów do ok. 73%-75% w zależności od wyników wezwania. Wówczas do uzyskania 90% potrzebnych byłoby ok. 600-700 tys. akcji tj. niewiele więcej. Przychód uzyskany ze sprzedaży nieruchomości na pewno jest wystarczający, aby skompensować koszty wykupu.
Ale wszystkie grube ryby musiałyby tego chcieć. A tak to już w życiu bywa, że o ile leszcze płyną w popłochu wszystkie w jednym kierunku o tyle duże ryby zawsze w swoją stronę.
I znowu muszę powiedzieć - a nie mówiłem !! (jak w przypadku ZRE i kilku innych...) Szukałem tego mojego posta długo, musiałem przekopać się przez kilkanaście stron wypocin...
Skoro nikt mnie nie słuchał ponad 2 lata temu, to napiszę co i jak teraz: Cena w wezwaniu na dziś, minimalna to 23,40. wg KPMG skuteczna to w przedziale 25,80-27 Jeśli drobni przycisną to są w stanie podnieść w kilka dni do 30 zł, popyt musi się ożywić. Możliwe jest i 35 i 40 w wezwaniu, ale tylko jeśli popyt weźmie się w garść, co pisałem ponad 2 lata temu...
Dodam również, że wystarczy nie sprzedawać, jak również wykorzystać obecny okres zamknięty i dodatkowo odebrać akcje słupom Siwca, bo tylko oni mogą handlować.
Nie ma ceny wezwania, to może dobrze ;) Pewnie porozumienie i inwestor z Austrii nie mogą się dogadać co do podziału po wycofaniu ? Może będą 2 niezależne wezwania ?
Jest kasy jak lodu, klienci z USA, działki sprzedane deweloperowi do rozliczenia i zysk operacyjny. Kombinowanie kto to przejmie ? Polacy ? Inwestor z Austrii ? Ktoś nowy z USA gdzie kasy wydrukowanej mają jak lodu ? Może będą 3 wezwania ?
Z tym wczesnym raportem wiadomo-wyniki słabiutkie będą ,pewnie rezerwy będą musieli utworzyć. Łatwiej będzie niektórym decyzje podjąć i sprzedać w wezwaniu akcje.
Tak ,zupełnie się nie orientuje- spory pakiecik zbierałem kilka lat w ciemno,lubię takie emocje. Coś tam ogniowego produkują,fajerwerki czy jakieś tam foremki. Najbardziej lubie te czerwone łapki ,wtedy wiem who is who. Dobranoc.
Ja zawsze patrzę na imiona przywódców jak jest John Ben George Viktor Marek Adam Dominik Paweł Piotr Michał to kupuje jak jest Tadeusz Wiesław Stefan Bogumił Marian Józef to nie kupuje
Chodzi o to że deweloper już chce te działki za kilkadziesiąt milionów. I wg deklaracji zarządu, wtedy dywidenda wyniosłaby ... Wyniosłaby tyle, że trzeba ogłosić wezwanie. Po co dzielić się zyskami...
Sytuacja może być bardzo ciekawa... Deweloper pewnie już naciska strasznie, zaliczki na mieszkania, markety itp. prawdopodonnie pobrane. A tu trochę zajeżdża zatajeniem umowy przed akcjonariuszami... Będzie się działo...
Tu sytuacja jest zmienna, poczytajcie tu: https://rrs24.net/2020/11/w-sedziszowie-mlp-kroi-sie-gigantyczna-inwestycja-i-1200-nowych-miejsc-pracy-niestety-jest-problem/ Pytanie jest czy Sędziszów czy Ropczyce ? Są tacy co wiedzą więcej ode mnie, mówi się że to chyba Amazon. Rolls-Royce już otworzył fabrykę, są następni chętni na biznesy w tych okolicach...
Ja to już wiedziałem ponad 2 lata temu, teraz jest tak : - wezwanie po tej śmiesznej cenie nie pomoże raczej w zgromadzeniu 90% - jak faktycznie się zorganizuje porozumienie drobnych, możecie na mnie liczyć, ale wydaje mi się, że wkrótce cena zostanie znacznie podniesiona. Jeśli nie, wkrótce się dogadamy. Póki co bez nerwów, jest trochę czasu.
Krótka rozkminka na temat wystawionych akcji jest taka. Ja, skoro nikt mnie nie słuchał od 2 lat, zbojkotowałem sprawę. Ale po przejrzeniu arkusza, wydaje mi się że jak się porozumiemy, to 5% spokojnie mamy. Jeśli faktycznie ktoś to ogarnie, to dołączę ze swoim pakietem do Was.
Dnia 2021-03-13 o godz. 00:08 ~allmighty napisał(a): > Dokładnie. I ja będę. I się wszyscy zdziwią...
Strasznie tajemniczy jesteś szczególnie z tym zdziwieniem. Czy mam brać krople na Walne? Nie lepiej to policzyć szable, żeby zdziwieni byli Chciwce - a nie drobni. Daj znać ile szabel uzbierałeś na mojego maila balony@onet.pl My mamy deklaracjie na 116k.