• Jest info Autor: ~SSS [31.135.23.*]

W nawiązaniu do raportów bieżących nr 3/2018, 28/2018, 42/2018 oraz 44/2018 Zarząd PRIMETECH S.A („Emitent”) informuje, że w dniu 21 grudnia 2018 roku przedstawiciele Jastrzębskiej Spółki Węglowej S.A. („JSW”) jako Kupującej oraz PBSZ 1 Sp. z o.o. z siedzibą w Katowicach i Emitenta jako Sprzedających zawarli warunkową umowę zobowiązującą sprzedaży 4.430.476 akcji Przedsiębiorstwa Budowy Szybów S.A. w Tarnowskich Górach („PBSz”) stanowiących 95,01% udziału w kapitale zakładowym PBSz.

W wyniku negocjacji ostateczna cena rozliczenia transakcji została ustalona na poziomie 204.000.000,00 zł, z czego kwota 199.000.000,00 zł zostanie zapłacona w dacie zamknięcia transakcji natomiast kwota 5.000.000,00 zł zostaje zatrzymana w celu zagwarantowania zapewnień Sprzedającego i zostanie rozliczona po dacie zamknięcia transakcji, najdalej w terminie trzech miesięcy po tej dacie. Cała kwota ceny przeznaczona zostanie na spłatę zobowiązań kredytowych, w celu zwolnienia zabezpieczeń na akcjach i aktywach PBSz.

Umowa warunkowa uwzględnia zasadnicze warunki brzegowe ustalone w dokumencie obejmującym podstawowe warunki transakcji sprzedaży („Term-Sheet”), o którym Emitent informował w raporcie bieżącym nr 28/2018.

Możliwość zawarcia umowy rozporządzającej na zamknięciu transakcji uzależniona jest od wcześniejszego uzyskania przez Kupującą zgody UOKiK na przeprowadzenie transakcji nabycia akcji PBSz oraz uzyskaniu pozytywnej decyzji Rady Nadzorczej i Walnego Zgromadzenia JSW, a także od uzgodnienia przez strony działające w dobrej wierze, niektórych warunków technicznych rozliczenia transakcji lub od złożenia oświadczeń
    podmiotów trzecich o zasadniczo uzgodnionej treści. W związku z formułą locked box transakcji, po uzyskaniu pozytywnej decyzji Rady Nadzorczej JSW na transakcję, do składu radny nadzorczej PBSz zostanie powołany członek rady nadzorczej wskazany przez JSW i będzie delegowany do sprawowania indywidualnego nadzoru w PBSz.

Podstawa prawna: art. 17 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 596/2014 z dnia 16 kwietna 2014 r. w sprawie nadużyć na rynku oraz uchylającego dyrektywę 2003/6/WE Parlamentu Europejskiego i Rady i dyrektywę Komisji 2003/124/WE, 2003/125/WE i 2004/72/WE

• Re: Jest info Autor: ~jbl [178.235.182.*]
    w poniedziałek sie nie otworzy. nie wiem czy w tym roku w ogole sie otworzy. jedziemy na 50 zł.
  • Re: Jest info Autor: ~SSS [31.135.23.*]
    No w poniedziałek to się na pewno nie otworzy :)
  • Re: Jest info Autor: ~Mobil [83.10.54.*]
    Ale chwila panowie, przecież jak pamiętam to ta kwota nie była zadowalająca, gdyby tak było to już dziś kurs by wystrzelił przynajmniej kilkanaście procent, ja by wstydził emocje.
    Jak się w poniedziałek otworzy to wysyłaj numer konta, ok ? Przesyłam Ci całą moją kase :)
  • Re: Jest info Autor: ~Mobil [83.10.54.*]
    Nie wiem o co ci chodzi, ja nie pisałem o poniedziałku
    Masz rację, przez dobry humor nie przeczytałem dokładnie:)
  • Re: Jest info Autor: ~Mobil [46.134.77.*]
    Myślę że dokupie jeszcze spokojnie w przedziale 1,25-1,30 obserwując sytuację z kilku miesięcy wstecz, co nie zmienia faktu że wierzę w to że kopex w końcu zablysnie.
  • Re: Jest info Autor: ~PKC [79.184.58.*]
    Nie wiem,czy wy jesteście gamonie,czy tylko takich udajecie....Po sprzedaży jedynego jakiegoś sensownego aktywa,(które to oczywiście kasa pójdzie od razu do banków) ta spółka zostaje z długami i jedynie wiertłami do wiercenia.Na tą chwilę wartość księgowa jest ujemna,więc co do otwarcia na następnej sesji to macie rację,tak szybko się nie otworzy.....hehehe......
  • Re: Jest info Autor: ~Zbik07 [5.173.240.*]
    Czy masz pojęcie o górnictwie? Chyba nie.
  • Re: Jest info Autor: ~PKC [79.184.58.*]
    Mam pojęcie o finansach.A wiadomo jak się nie ma miedzi to się na du.ie siedzi......
  • Re: Jest info Autor: ~sergio [89.75.84.*]
    Umowa restrukturyzacyjna z grudnia 2016 r. jest realizowana. Gdyby nie doszło do sprzedaży PBSz-u, to wierzyciele (banki podpisujące się pod umową), mogłyby złożyć wnioski o upadłość. Zerknij sobie do ww. umowy, źródło poniżej.:

https://www.mdm.pl/ds-server/25209?ticketSource=ui-pub
  • Re: Jest info Autor: ~tadek [83.4.119.*]
    Po wczesniejszym info że pbsz idzie za 204ml akcje spadly do 80gr. Wiecie dlaczego,jak nie to poszperać w wcześniejszych postach z lipca tego roku
    A potem w sierpniu urosło do ponad 2 zł. "Wiecie dlaczego,jak nie to poszperać w wcześniejszych postach z sierpnia tego roku"
    Z raportu Primetech SA za III kwartał:

29. WSKAZANIE CZYNNIKÓW, KTÓRE W OCENIE EMITENTA MOGĄ MIEĆ WPŁYW NA OSIĄGANE WYNIKI

W związku z dokonaną rejestracją podziału i przeniesieniem części majątku PRIMETECH S.A. (dawniej: KOPEX S.A.) w postaci zorganizowanej części przedsiębiorstwa obejmującej w szczególności aktywa operacyjne i udziały lub akcje w spółkach związanych z produkcją, serwisem oraz dystrybucją maszyn górniczych, a także wybranymi procesami produkcyjnymi czy inwestycyjnymi na FAMUR S.A. dalsza działalność PRIMETECH S.A. (dawniej: KOPEX S.A.) w kolejnych okresach będzie koncentrowała się na obszarach związanych z prowadzeniem działalności handlowo-usługowej obejmującej m.in. Przedsiębiorstwo Budowy Szybów S.A. i Śląskie Towarzystwo Wiertnicze Dalbis Sp. z o.o. oraz obrót węglem. Jednocześnie PRIMETECH S.A. (dawniej: KOPEX S.A.) pozostaje spółką wchodzącą w skład portfela spółek należących do Grupy FAMUR. Powyższe oznacza, że w kolejnych okresach sprawozdawczych, wskutek przeniesienia części majątku PRIMETECH S.A. (dawniej: KOPEX S.A.) na FAMUR S.A., skonsolidowane przychody Grupy PRIMETECH oraz skonsolidowane wyniki finansowe będą kształtowały się na niższym poziomie w stosunku do dotychczasowych okresów. Emitent zakłada, że dobra koniunktura w sektorze górniczym i na rynku obrotu węglem oraz przyjęty w styczniu 2018 r. rządowy „Program dla sektora górnictwa węgla kamiennego w Polsce do roku 2030” przewidujący m.in. ustabilizowanie rentowności i płynności finansowej sektora poprzez dostosowanie produkcji do potrzeb rynku, kontynuację integracji górnictwa z energetyką, inwestycje w dotarcie do nowych złóż i poprawę efektywności wydobycia, wspieranie i rozwój czystych technologii węglowych, dywersyfikację przemysłowego wykorzystania węgla kamiennego i dokończenie działań restrukturyzacyjnych pozwoli, w dłuższej perspektywie, na utrzymanie rentowności działalności Grupy PRIMETECH po przeprowadzonym podziale na satysfakcjonującym poziomie. Ponadto, w ocenie Emitenta, znaczący wpływ na osiągane przez niego wyniki finansowe, w perspektywie co najmniej kolejnego okresu sprawozdawczego, mogą mieć dodatkowo następujące czynniki:
    • Realizacja zapisów Umowy Restrukturyzacyjnej i kolejnych etapów spłaty w jej ramach zobowiązań Grupy PRIMETECH.
    • Wynik procesu negocjacji dotyczących ewentualnej sprzedaży akcji spółki Przedsiębiorstwo Budowy Szybów S.A.
    • ..................

źródło: https://money2.wpcdn.pl/gielda/gpw/espi/129/6314070939375233_1.pdf

[x]
PRIMETECH -32,50% 0,27 2024-03-27 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.