• Małe podsumowanie Autor: ~ToMike [185.69.0.*]
    Witam!!!
    Zbliża się koniec roku i koniec IV kwartału. Pozwole sobie na krótkie podsumowanie. Pod względem fundamentalnym był on niezwykle udany dla firmy Newag. Na super wyniki w tym kwartale będą miały wpływ zrealizowane całościowo lub w części kontrakty w tym kwartale a więc EZT (ŁKA, Pomorskie, Świetokrzyskie, Opolskie) a także w końcu produkcja pełna parą Lokomotyw (np. 7 Dragonów 2 dla PKP Cargo, STK, CTL). Zgodnie z zapisem w raporcie na wyniki w IVQ wpłyna także kontrakty eksportowe (FSE oraz metro Sofia).
    Do roztrzygnięcia jest kilka kontraktów z których część Newag wygra (np. Dolnoślaskie czy szt dla podkarpackiego). Jest duża szansa że druga noga Newagu a więc lokomotywy nadal będą się tak dynamicznie rozwijać jak 2018. Nadal będzie realizowany eksport (FSE, Vulcano, może Czechy).
    Jest szansa że Newag podpisze mega duży kontrakt jako podwykonawca dla Hundaya (przetarg dla warszawy gdzie jest on faworytem).
    Dobre wyniki w 2018 i jeszcze lepsze perspektywy w 2019 pozwalaja sądzić że wróci dywidenda choć sadzę że nie będzie ona jeszcze znaczna ze względu na olbrzymi backlog i konieczność zachowania płynności bez zadłużania (przewiduje że dywidenda będzie wynosić 0,3-0,4 zł).
    Co ceny akcji to koniec roku to optymalizacja podatkowa. SWIG 80 znajduje się już w 7Q bessy a więc powyżej sredniej jej trwania. Wyceny nawet swietnych spółek są bliskie dna bessy  . Dodruk pieniądza na rynkach światowych spowodował niespotykana wcześniej sytuacje. Rynki rozwinięte (SP500,dax) znajdują się albo nadal w hossie ale po sporej korekcie albo na początku bessy. Rynki rozwijające się znajdują w okresie bessy już 1,5 roku lub dłużej i ich wyceny sa atrakcyjne.
    Podstawowym problemem SWigu 80 jest płynność która powoduje że nawet przy niewielkiej sprzedaży akcji przez TFI wskutek umorzenia jednostek wycena spada gwałtownie. Powinno się to zmienić wraz z wejściem programu PPK. Akcje spółek z WIG80 mogą być łakomym kąskiem gdyż są znacznie nizej wyceniane niż spółki z WIG20 a jest tu kilka spółek które maja bardzo dobre perspektywy. Spółkom tym nie grożą tez w takim samym stopniu jak spółkom z WIG 20 wyprzedaż akcji przez zagraniczny kapitał spekulacyjny w przypadku krachu gdyż go tu po prostu nie ma
  • Re: Małe podsumowanie Autor: ~sadeczanin [188.146.32.*]
    No to skoro jest tak dobrze to dlaczego jest tak źle?
  • Re: Małe podsumowanie Autor: ~ToMike [185.69.0.*]
    Przecież masz odpowiedź w mojej wypowiedzi ;))))
  • Re: Małe podsumowanie Autor: ~PPP [85.193.222.*]
    Przez ostatnie 2 lata na spadki oczywiście duży wpływ miały umorzenia jednostek TFI i chol...erny suwak OFE.
    Tylko jeśli obecne poziomy cenowe przy tym, co ładnie zebrał ToMike są uzasadnione... (podobno rynek wycenia przyszłość), to ja pytam gdzie był KNF jak wyceniano NEWAG, kto odpowiadał za wycenę i szachy, które nastąpiły tuż przed debiutem i przez pół roku po nim. Co właściwie się stało we wrześniu 2014 i w okresie do około 6 lipca 2015 kiedy nastąpiło przeparkowanie akcji z odpowiednią wyceną "ze snu" Pana Jakubasa . I jaką rolę w tym odegrał TRIGON i grupa trzymająca pakiet kontrolny akcji? Gdzie wtedy był KNF? Bo gdzie teraz jest poprzednie kierownictwo KNF, już wiemy! Ale ja się nie znam jestem tu tylko "analfabetą ekonomicznym".

Dlatego pytanie można zadać dalej, dlaczego każdy przejaw optymizmu i każda super informacja z przetargów czy sprzedaży, uruchomienia wielkich opcji jak w we Włoszech jest duszony przez podaż? To co, oni są kompletnymi idiotami i przy takim backlogu i wynikach chcą mieć przecenioną firmę? Nie chcieli, aby im urosło powyżej wieloletniej linii oporu? Nie są zainteresowani wzrostem wyceny firmy i ewentualną sprzedażą akcji z dużym zyskiem? To oni są tu po to, aby strategicznie tracić? Bez sensu, prawda?
    I tu chyba jest przysłowiowy pies pogrzebany.
    Albo komuś zależy na zakupie tanio, bo jest dogadany albo.. co też możliwe, obecnym posiadaczom pakietu kontrolnego zależy, aby teraz nie dało się skupić większej liczby akcji od ulicy. To jest możliwe tylko wtedy, gdy kurs jest trzymany w parterze i ulica na tych poziomach nie jest zainteresowana sprzedażą. Dlatego taki stan letargu trwa mać. Obroty, a w zasadzie ich brak są tego wyraźnym przejawem.
    Firma ma bardzo zdrowe fundamenty i bardzo dobre perspektywy, te udokumentowane i szacowane. Pan Jakubas nie jest kolejarzem i NEWAG rozwijał dla zysku. Nie udało się w 2014/2015 - stąd przeparkowanie. Pewnie spróbuje teraz, kiedy firma będzie atrakcyjniejsza. Dlatego Będzie taki moment, kiedy ktoś PFR albo duży miś z zagranicy ogłosi chęć przejęcia pakietu strategicznego i ewentualne wzrosty zaczną się od obecnego poziomu, a nie powyżej 17-18, gdzie przebiega linia długoletniego oporu. Gdyby jednak do takiego przekrętu miało dojść, wtedy z gotowym materiałem dowodowym..., ale co ja tam będę uprzedzał. Śmiali się ze mnie przy okazji OLAF-u a zapomnieli, że w PL to takie same służby, które zwinęły towarzystwo z KNF.
    Dlatego myślę, że jednak rok 2019 będzie spokojny i bardzo obfity dla wszystkich akcjonariuszy NEWAGU, bo zbyt mocno patrzymy Wam na ręce abyście wykonali powtórkę Enea/Bogdanka. Prawda grubasy? Mordy Wy moje ;)

Wesołych Świat i Szczęśliwego Nowego Roku 2019 dla nas "małych z ulicy" tzw. "analfabetów ekonomicznych" ;)
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/NEWAG-S-A-Skorzystanie-przez-Zamawiajacego-z-prawa-opcji-zamowienia-kolejnych-10-pojazdow-metra-7637438.html
    Sofijskie metro skorzystało z opcji na zwiększenie zamówienia. Na poczatku lutego umowę na nastepne ezt podpisze FSE.
    Ciekawa rzecz wyrysowała sie na wykresie WIG 80 która może świadczyć o końcu 7 kwartalnej BESSY na tym indeksie (sam okres jej trwania jest juz dłuższy od średniego okresu). Być może to TFI już wchodzą w małe spółki aby wyprzedzić efekt PPK. Na Newagu jeszcze może tego nie widać, obroty śmieszcne ale mysle że i tu fundamenty też zostaną zauważone. Ja przynajmniej od 2 miesięcy odbudowuje swój portfel. Czas pokaże czy mam rację. Pozdrawiam
  • Re: Małe podsumowanie Autor: ~moby_dick [83.25.212.*]
    Zgodnie z logiką analfabetów ekonomicznych, po takim info kurs NWG powinien wystrzelić w górę jak Falcon 9.
    Jak na razie chętnych na akcje brak, no ale wiadomo Zarząd trzyma rękę na pulsie by nikt nie kupował. To jest tak dobry towar, że żal go sprzedawać.
  • Re: Małe podsumowanie Autor: ~Ech [5.174.204.*]
    Zmaffco moby_do d, taki kontrakt za 80 mln netto to jest powód do pozbywania się akcji?
    Dlatego przestań już się naśmiewać z ludzi, kiedy czarno na białym widać, że tu pakiety chodzą wyłącznie między umówionymi stronami i to z otoczenia Zarządu lub wprost z Zarządu.

https://www.bankier.pl/static/att/emitent/2019-01/Zalacznik_do_raportu_biezacego_nr_2_2019_-_zawiadomienie_o_transakcjach_201901080180269446.pdf

https://www.bankier.pl/static/att/emitent/2019-01/Zalacznik_do_raportu_biezacego_nr_1_2019_-_zawiadomienie_o_transakcjach_201901081843465702.pdf
  • Re: Małe podsumowanie Autor: ~moby_dick [83.25.212.*]
    Zlecenie sprzedaży 150 szt cena 14,45 zł - wisi w tej chwili (10:02) już 40 min. Chętnych brak...
    ...bo przez kilka lat skutecznie przyzwyczajono ulicę, że NEWAG to bardzo dziwna spółka, gdzie dobre informacje skutkują spadkami.
    i TFI nie mają komu sprzedać, bo nadal umorzeń więcej niż nowych pozycji. Najwyraźniej dlatego muszą się dogadywać z samym Zarządem. Słabe to, ale sami spijają śmietankę z poprzednich lat układania sobie portfeli kosztem ulicy. Ulicę wypłoszyli.

A czy ToMike ma rację, że to powoli wygląda, jak końcówka tego marazmu na całym SWIG80 i może cały rynek średniaków nieco odbije? Nie wiem. A to też ciekawe:
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/Ktos-postanowil-zabawic-sie-w-Buffetta-7637258.html
    Generalnie sytuacja na WIG80 sie znacznie poprawiła. Na takich spółkach jak Lentex, Alumetal czy też Amica mam już wymierne korzyści. Nasza "lokomotywa" jeszcze sie opiera...ale i ona ruszy. Generalnie zwiększyłem zaangażowanie w maluchy które zostały zmasakrowane przez redukcje jednostek w funduszach. Zobaczymy co z tego wyniknie. Wygląda obiecująco
  • Re: Małe podsumowanie Autor: ~AS_ [80.54.46.*]

"Ciekawa rzecz wyrysowała sie na wykresie WIG 80 która może świadczyć o końcu 7 kwartalnej BESSY na tym indeksie"

Próbować kupowac gdy  na ulicy leje się krew to jedno, a wyrokować o zmianach makro trendów to zupełnie inna historia.
    Jedna od drugiej dzieli przepaść.
    Udowodniłes, ze pomimo 1000% wzrostów za plecami nie widziałes  hossy na  Forte i porówałes w pewnym momencie sytuacje tam do sytuacji tutaj – drugi raz - nie zorientowałes się gdy zaczeła się tam bessa.
    Teraz rozumiem, czas przerzucić się na jeszcze większego konia? :)) Brawo.
    Pokaz to coś interesującego co się wyrysowało bo wieje nuda na tutejszym cmentarzu?
    @ToMike, czy mi się zdaje, czy AS ma dalsze urojenia i myśli, że Ty, to ja? ...
    On to nawet jakiś czas temu napisał. :)))))
    A końcówka notowań go zupełnie zaskoczyła. Pewnie grają nawet przeciwko AS-owi i mobiemu. Normalnie koniec świata :)

• Re: Małe podsumowanie Autor: ~Ech [95.41.111.*]
    ToMike, ale Cię AS przyatakował za FORTE. No to przed poniedziałkiem poczytaj to:
    https://stooq.pl/n/?f=1271078&search=+forte+
    Ale jaja, ale jaja, ale jaja. zwłaszcza w kontekście PFLEIDER-a
    PS o NEWAG-u cisza.

• Re: Małe podsumowanie Autor: ~alo [31.0.123.*]
    Według mojej wiedzy Newag zaczyna się rozkręcać na północ wkrótce się dowiemy, wtajemniczeni już wiedzą :)
    Dnia 2019-01-17 o godz. 19:35 ~alo napisał(a):
    > Według mojej wiedzy Newag zaczyna się rozkręcać na północ wkrótce się dowiemy, wtajemniczeni już wiedzą :)

Hmm. Jesteś wtajemniczony?
  • Re: Małe podsumowanie Autor: ~Ted [37.47.127.*]
    Newag zakupił Fablok Chrzanów. Coś ktoś wie?
    A zamierzał kupić???
    No i jak to się ma do niedawnego zamykania Gliwic?
[x]
NEWAG 0,56% 108,60 2026-05-20 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.