co znaczy, ze akt oskarżenia przeciwko wk i innym. komu jeszcze przedstawiono zarzuty . pk? i dobrze. nie będzie miał kto wozić wazeliny do przystani spokoju.
Pamiętać jedynie należy, iż zgodnie z art. 49a Kodeksu postępowania karnego, wniosek o naprawienie szkody należy zgłosić w nieprzekraczalnym terminie (tzw. prekluzyjnym) do końca pierwszego przesłuchania pokrzywdzonego na rozprawie.
"Pamiętać jedynie należy, iż zgodnie z art. 49a Kodeksu postępowania karnego, wniosek o naprawienie szkody należy zgłosić w nieprzekraczalnym terminie (tzw. prekluzyjnym) do końca pierwszego przesłuchania pokrzywdzonego na rozprawie."
Na zawiadomieniu jest formułka, że "wniosek o którym mowa w art. 46 &1 KK (art. 49a kpk) możne złożyć prokurator lub pokrzywdzony aż do momentu zamknięcia przewodu sadowego na rozprawie głównej". Więc jak to jest...?
nigdzie nie zgłaszałem, krawczyki troche mnie okradli ponad 10 tys bedzie, po takim czasie juz człowiek sie przsyzwyczaił do tej straty... powiedzcie mi jak to by było człowiek jest wzywany do sadu czy jak to wyglada?
Witam. temat bardzo stary i również już o nim zapomniałem, a tu nagle coś się dzieje...jak to wygląda na obecną chwilę - w jakiej formie należy złożyć wniosek, czy lepiej mieć pełnomocnika, czy będzie to wymagało osobistego zaangażowania w wizyty w sądzie...czy można do tematu podejść grupowo czy tylko indywidualnie?
Dnia 2019-01-09 o godz. 18:17 ~_olo_ napisał(a): > To była poprzednia wersja tego artykułu, który PiS zmienił na początku 2018r., mój błąd.
Olo, dostałem pismo z prokuratury. Czy muszę składać jakiś wniosek, czy prokurator za mnie złoży. Nie za bardzo to wszystko rozumiem. Nie jestem prawnikiem
trochę to dziwne wszystko. Najpierw człowiek idzie na komisariat, składa zeznania, wszystko robi i zamiast na tych zeznaniach ich wsadzić to teraz raz jeszcze będą przesłuchiwać w sądzie. A najlepiej jest to informowanie o naprawieniu szkody. Noż kurde nie po to pozywam gościa żeby nie domagać się rekompensaty i to powinno powinno być automatycznie nadawane w ramach bycia pokrzywdzonym .
Zawsze w sądzie ktoś może zmienić zeznania albo sobie coś jeszcze przypomnieć i dostarczyć dodatkowe dowody, tak to dział na całym świecie, nie tylko w Polsce.