• o co chodzi? Autor: ~jw [89.77.175.*]
    Skąd ta panika na akcjach? Ujemny kwartał tak ciągnie czy insidersi sprzedają? Rosnące obroty przy spadkach kursu to zły znak. Oby to tylko chwilowa korekta bo nie chcę popłynąć znowu na kolejnej firmie.
  • Re: o co chodzi? Autor: ~and [77.252.63.*]
    Obroty są bardzo małe. Przy tych cenach mało kto chce sprzedawać. A wyniki kwartalne nie najlepsze (pierwszy raz bez zysku), ogólnie na giełdzie raczej kiepskie nastroje teraz, więc i chętnych do kupna nie ma. Efekt taki że mała liczba osób na małych obrotach może kurs dołować. Oby tylko biznes im w miarę szedł... pare dni temu opublikowali 3 oferty pracy, jest to może dobry znak. Jeśli tylko dalej dywidendy będą wypłacali, nawet jeśli miało być to rzędu 5 groszy, to i znów kurs zobaczymy bliżej złotówki. Nie ma się za bardzo przejmować chwilową zniżką kursu, tym bardziej na tak małych obrotach.
  • Re: o co chodzi? Autor: ~jw [89.77.175.*]
    Info o NWZA
    Zarząd Spółki uprawniony jest do podwyższenia kapitału zakładowego Spółki o kwotę nie wyższą niż 113.072,80 zł ... w liczbie nie większej niż 1.130.728 ...

Emisja akcji serii G emitowanych w ramach kapitału docelowego przeprowadzona będzie w drodze subskrypcji prywatnej skierowanej do kadry zarządzającej Spółki, w skład której wchodzi zarząd Spółki, wyższa kadra menedżerska oraz kadra menadżerska/kierownicza.

Cena emisyjna akcji serii G emitowanych w ramach kapitału docelowego będzie równa ich cenie nominalnej, tj. 0,10 zł (dziesięć groszy) za każdą akcję. 

O ile dobrze rozumiem to insidersi wypuszczają sobie nowe akcje dla siebie w cenie 10 groszy każda. Akcje kupione po 10 groszy będą uczestniczyły wypłacie dywidendy. My musimy kupować na rynku po cenie rynkowej. Czarno to widzę.
  • Re: o co chodzi? Autor: ~kc [178.217.249.*]
    tyle ile wezmą po 0,10 , to mogą swoje walić w rynek , ile zarobią ?
    Nie dziwię się, że dzisiaj zjazd kursu do 46 groszy. Przed końcem roku będziemy poniżej 40 groszy. Jak tak dalej pójdzie to nie będą musieli emitować akcji, bo z rynku będą mogli po 10 groszy zbierać.

Po co dokapitalizowanie spółki w wysokości 100 tyś zł przy zysku po 3 kwartałach ponad 500 tyś na czysto?
  • Re: o co chodzi? Autor: ~kc [178.217.249.*]
    jak się sprzeda po 0,50 np 1000 szt. ,to po 0,10 ile można kupić ?
    Emisja obejmuje maksymalnie 1.130.728 akcji więc tyle mogą sobie kupić po 10 groszy. Oferta prywatna skierowana do zarządu i kadry menagerskiej. "Ulica" jest wykluczona z emisji.
  • To są jakieś jaja. Zyski spadają z roku na rok, a zarząd sobie w nagrodę Autor: _prezydent_ [213.76.111.*]
    drukuje promocyjne akcje po 10 groszy. Chyba trzeba pojechać na walne i głosować przeciw.
  • To są jakieś jaja. Zyski spadają z roku na rok, a zarząd sobie w nagrodę Autor: ~jw [89.77.175.*]
    Co najgorsze to spadające przychody z roku na rok, ale ciężko będzie ich przegłosować skoro Rada Nadzorcza ma 60% głosów. Mogą robić co chcą.

Skoro insidersi wypłacają sobie rekompensatę za słabe wyniki w postaci drukowania akcji za bezcen to nie wygląda to dobrze. Uwierzcie mi, wiele razy to widziałem i nigdy dobrze się to nie kończyło. Ja już podjąłem decyzję.
  • Re: To są jakieś jaja. Zyski spadają z roku na rok, a zarząd sobie w nag Autor: ~eto111 [185.13.106.*]
    Podobno Knf ma blokować taki emisje dla "swoich" po zaniżonej cenie.
  • Re: To są jakieś jaja. Zyski spadają z roku na rok, a zarząd sobie Autor: _prezydent_ [88.156.49.*]
    Dnia 2018-12-28 o godz. 05:44 ~jw napisał(a):
    > Co najgorsze to spadające przychody z roku na rok, ale ciężko będzie ich przegłosować skoro Rada Nadzorcza ma 60% głosów. Mogą robić co chcą.
    >
    > Skoro insidersi wypłacają sobie rekompensatę za słabe wyniki w postaci drukowania akcji za bezcen to nie wygląda to dobrze. Uwierzcie mi, wiele razy to widziałem i nigdy dobrze się to nie kończyło. Ja już podjąłem decyzję.

Rady raczej nie przegłosujesz, ale można pojechać, zagłosować przeciw, a potem pójść do sądu. Jedynym warunkiem jest jednak obecność i głosowanie przeciw.
  • będzie dywidenda Autor: ~inwestor [37.47.204.*]
    Za niecały miesiąc raport, a potem jak zawsze jedna z największych dywidend na GPW.
[x]
AITON 0,35% 0,29 2026-03-25 15:59:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.