Bo ja technicznie widzę to w zupełnie odmiennych barwach. Od razu zaznaczę, że nie jestem przekonany czy analiza techniczna znajdzie tu prawidłowe zastosowanie z racji niskiej płynności i małej popularności spółki, ale jeśli mamy analizować sytuację na wykresie pod względem techniki to proszę bardzo:
1) w dniu 7.XII pierwszy raz w cenach zamknięcia cena przecięła spadkową linie prowadzoną po szczytach od 14.IX (4 punkty styczne, duża wiarygodność linii trendu). Tak samo ze średnią kroczącą SMA26, do tej pory każde jej naruszenie kończyło się niepowodzeniem.
2) zarówno w ciągu całego ruchu spadkowego jak i w ostatniej jego fazie (od lokalnego szczytu z 10.XII) obserwujemy malejące słupki wolumenu
3) pozytywne dywergencje na wskaźnikach RSI oraz MACD
4) linia ADX znajduje się na niskich poziomach, co wskazuje na wytracenie impetu trendu spadkowego. Linia kierunkowa +DI przebiła od dołu linię -DI, co wskazuje na możliwe odwrócenie trendu na wzrostowy. Dla potwierdzenia czekamy na wzrost linii ADX z niskich poziomów przy dalszym oddalaniu się kierunkowej dodatniej od ujemnej.
5) na wykresie można doszukiwać się jeszcze wciąż hipotetycznej formacji odwrócenia trendu oRGR z w pełni ukształtowanym już lewym ramieniem i głową. Spadek z ostatnich kilku dni po wybiciu może być tworzonym właśnie prawym ramieniem formacji, a ewentualne przekroczenie lekko opadającej linii szyi w okolicach 15.30zł może skutkować zwyżką do okolic 21zł wynikającą z rozpiętości formacji.
Tyle mówi mi technika. I bynajmniej nie są to złe perspektywy.
link