Dnia 2018-11-30 o godz. 16:34 ~Rex napisał(a): > Ludzie Romana są w stanie wygenerować każdy sygnał z poradnika analizy technicznej.
Niech rysuje kto chce (tak naprawdę rysuje rynek, bo wszyscy należą do rynku), ważne że działa. Wystarczy spojrzeć na wykres historyczny Impexmetalu aby zobaczyć jakie ładne miał trendy wzrostowe i spadkowe.
Dnia 2018-12-03 o godz. 22:54 ~flcn napisał(a): > Taaak bardzo ładne i zupełnie oderwane od fundamentów :DDD
Być może masz rację że oderwane od fundamentów, ale spekulant zarabia na trendach. Wystarczy spojrzeć na wykresy setek spółek aby zobaczyć, że w ciągu kilkunastu tygodni cena spada lub rośnie o kilkadziesiąt procent a fundamenty pozostają bez zmian. Tak się dzieje ponieważ o cenie decydują ludzkie emocje, prawidłowe lub nieprawidłowe przewidywania przyszłości oraz różnorakie strategie inwestycyjne.
Nie wiem co to te twoje STW, ale jak można się opierac tutaj na analizie jak wiadomo kto rysuje ? Wiadomo ile spólka jest warta fundamentalnie i wiadomo, że nigdy nawet nie zbliży sie do tej wyceny. Na dodatek przy takich obrotach to wiarygodność analizy jest mocno wątpliwa. na dodatek nikt nie zna planów pana K .
Zawsze można dorobić jakąś formację wystarczy analizie poddać wystarczająco długi okres.
AT na spółkach Romana :DDD Żeby jeszcze ci technicy oprócz analizowania i mądrych komentarzy raczyli kupować akcje.
Rok temu akcje kosztowały około 4,3 PLN. Spółka prezentowała rekordowe wyniki i spadła do 3 PLN. W międzyczasie nie było żadnych zawirowań na rynkach finansowych więc co niby się wydarzyło ?
Dla porównania, kurs Kęt jet na tym samym poziomie co rok temu. W między czasie poruszał się w zakresie +-10% ale wypłaciła dywidendę gdzie stopa wyniosła prawie 7%. IPX stracił na wycenie 30% i standardowo nie wypłacił akcjonariuszom dywidendy. Tak oto mamy rynek i Romana.
Dnia 2019-03-28 o godz. 15:09 ~vic napisał(a): > Nie wiem co to te twoje STW, ale jak można się opierac tutaj na analizie jak wiadomo kto rysuje ? Wiadomo ile spólka jest warta fundamentalnie i wiadomo, że nigdy nawet nie zbliży sie do tej wyceny. Na dodatek przy takich obrotach to wiarygodność analizy jest mocno wątpliwa. na dodatek nikt nie zna planów pana K .
STW - Średnioterminowy Trend Wzrostowy i jak widać można się opierać na AT identyfikując momenty zmiany trendów. Uważasz, ze to głupie? Masz prawo tak uważać tak ja mam prawo używać metody opartej na AT.
Jeżeli dzięki AT udaje Ci się zarobić na akcjach spółek Romana to gratuluję. Dla mnie AT na akcjach o małych obrotach i akcjonariuszu, który aktywnie steruje kursem nie ma żadnego zastosowania.
Dnia 2019-03-28 o godz. 22:45 ~flcn napisał(a): > Jeżeli dzięki AT udaje Ci się zarobić na akcjach spółek Romana to gratuluję. > Dla mnie AT na akcjach o małych obrotach i akcjonariuszu, który aktywnie steruje kursem nie ma żadnego zastosowania.
Popatrz na wykres za ostatnie kilka lat. Trendy na tym walorze są wyraźne i stosunkowo łatwe do identyfikacji. Nie rozumiem, dlaczego akurat na Impexmetalu AT ma się nie sprawdzać skoro... się sprawdza.
Czytałem już dziesiątki takich wpisów jak twój. Każdy fundamentalista który nie ma pojęcia o AT i uważa tę dziedziną wiedzy za szamaństwo, twierdzi że AT się nie sprawdza akurat na tym walorze o którym on wie wszystko. Miliony postów fundamentalistów jest całkowicie bezsensownych a technicy potrafią z dużym prawdopodobieństwem przewidzieć zachowanie rynku. Błędy oczywiście są ale poszukaj moich watków o trendach na Torpolu, Trakcji, Lenie, Azotach, ENEi, to zobaczysz że trafność jest spora.