• Idiotyzm ... Autor: greyss [5.173.160.*]
    te zlecenia szt. 1
  • Re: Idiotyzm ... Autor: ~diana [89.68.128.*]
    czasem jak patrze na obroty i ilosc akcji w obrocie to myśle ze to przedszkolaki za kieszonkowe handluja na akcjach newagu.
  • Re: Idiotyzm ... Autor: ~Ech [31.1.164.*]
    Co się dzieje, kiedy podaż jest detaliczna? Ano rośnie, bo brak towaru. Ale tu nie rośnie, bo jak tylko zaczyna się pojawiać popyt, to jest szybko sprowadzany do parteru i ceny, gdzie odbywają się z góry ustalone transakcje. W normalnej sytuacji na małej podaży i po dobrych informacjach kurs idzie w górę.
    Ale nie tu. Komuś baaaardzo zależy na niskiej wycenie firmy.
  • Re: Idiotyzm ... Autor: ~moby_dick [89.64.55.*]
    @ech Za tą teorię powinni ci przyznać nobla z ekonomii.

Analfabetyzm ekonomiczny społeczeństwa w końcu znalazł odzwierciedlenie we władzy.
    @m_d Odnoszę wrażenie, że etykietujesz na tym forum każdego zabraniając mieć własne zdanie.
    Skoro uważasz się za ekonomistę, to pokaż dyplom.
  • Re: Idiotyzm ... Autor: ~majkel [79.191.154.*]
    @moby_dick Uważam, że @Ech pisze całkiem sensownie. Po co te uszczypliwości, to forum, chyba nie do tego służy...?
    @majkel, dziękuję. Ja od lepszych od siebie ekonomistów na tym forum, chciałbym się czegoś dowiedzieć albo coś lepiej zrozumieć. Przykładowo. Dlaczego po uspokojeniu rynków, bo panika ustala, po bardzo dobrych wynikach za III q i w perspektywie jeszcze lepszych za IVq oraz podpisaniu ustawy o PPK, wcześniej info o akumulacji powyżej 7% w PZU OFE na Newagu nadal jakiś pesymizm. Że tak zapytam, CO JEST GRANE?
  • Re: Idiotyzm ... Autor: ~PPP [85.193.222.*]
    He he. m_d nie odpowiada na pytania merytoryczne, on tylko wkleja jedno zdanie. Ale jeszcze muszę przyznać, że niedawno przy cenie 17 zł wkleił tez inne zdanie, że zakupy wtedy to najgłupsza rzecz jaką można było zrobić. No i miał rację.

Ja tylko pytam na gruncie ekonomii skąd to wiedział skoro wszystkie wskaźniki za 3q się poprawiły, a Zarząd przed spadkiem cen ogłosił tłuste miesiące pod koniec roku, co się sprawdza? Domniemuję, że z wskaźników opartych na kreskach. Czyli tyle wart jest Zarząd w wycenie firmy. Decyduje tylko TRYND? Jak były wskaźniki do d... to AS wskazywał na C/Z na poziomie 47 i mówił, że jak ma przy takich wskaźnikach rosnąć? A jak wskaźnik jest poniżej 15 to też jest uzasadnienie dla dalszych spadków, bo CO, po całym 2018 C/Z będzie zbyt wysoka jak spadnie za mało tylko do około 10?

Czy wniosek brzmi. Do wyceny wartości firmy Zarząd i uzyskiwany wynik firmy jest kompletnie niepotrzebny, zastąpmy go 3 osobami z forum od kresek?:
    AS-prezes bo zna się na wszystkim,
    m_d - wiceprezes od ekonomiki, bo pozostali poza AS-em to "analfabeci ekonomiczni" no i jeszcze może
    j23 - wiceprezes jako wizjoner od przyszłości i marketingu, bo rok temu przy pełnych portfelach zamówień przepowiadał cenę 10 zł?

Ja się nie znam, dlatego pytam. Chyba po to jest forum.
  • Re: Idiotyzm ... KU PRZESTRODZE Autor: ~AS [80.54.46.*]
    @MobyDick –tez nie wiem, czemu się dziwisz.
    Ech vel PPP rozkminił o podaży tak, ze beke miałby każdy hydraulik, jakies inne fake  konto mu zawtórowało, a Ty się dziwisz.
    Te wpisy generuja konta, którym chodzi tylko o nabijanie wejść i wyświetlanie reklam.
    O kształtowanie nastrojów raczej nie, bo ciężko o większy nieprofesjonalizm.

Ku przestrodze, miałem się nie odzywać, ale widze, ze ktos spać nie może jak mnie nie wywoła.
    Proponuje przejzec watek FORTE bo jest tam;

1. Ferajna tych samych troli co tutaj (lub jeden pod wieloma nickami)
    2. Od lata tego roku takie samy wpisy: „własnie zakoczyły się spadki”, siłę zobaczymy  bezapelacyjnie już w IIIkw/, „OFE Akumuluje” ---- skąd to znamy :))?

Trend się zawalił, kurs z minus 50-60% niezgodnie z przewidywaniami, a teraz maja rozkmine o ustawionych transakcjach :)
    Kopiuj wklej tego szamba co tutaj.

ps. niczym feniksa z popiołów, reaktywowano antysyfa
     niejaki Tomike zamienił się w mjesn1, a ten z kolei w PPP

Autor: ~mjesn1 [85.193.222.*]2018-12-05 16:56
    https://www.bankier.pl/forum/temat_re-forte-wyniki-za-3kw-rewelacja,30370417.html
    Autor: ~PPP[85.193.222.*]2016-09-19 11:47

Buehehehehheheh - - - :)))

• Re: Idiotyzm ... KU PRZESTRODZE Autor: ~PPP [85.193.222.*]
    No to po kolei:

AS od kilku lat ZAWSZE pojawia się w okresie machinacji kursem i ZAWSZE usprawiedliwia wielkie pakietowe transakcje oświeconym głosem znawcy AT. W istocie odwraca uwagę od tych transakcji bełkotem o rzekomym pisaniu z wielu adresów IP. (Pozdrawiam pozostałych forumowiczów, którzy mieli czelność mieć inne zdanie niż AS i nie daj Boże podobne jak moje). AS jest bardzo zaniepokojony treścią zwracająca uwagę na sterowaniem kursem w celu dokonywania pakietowych transakcji. Gdyby tak nie było, dlaczego tak bardzo by go to bolało??? Komu szkodzą te wpisy, jak nie grubasom i ich forumowym pieskom AS-om. Czy Wy zyskujecie, kiedy wprowadza się do obrotu przewartościowane akcje lub kurs się zwala zupełnie bez sensu, jak w IV q tego roku i przed publikacją świetnych wyników?

Warto dodać, że na FORTE owszem też piszę, i też pod nickiem PPP, bo tam zaczęły się zagrywy podobne jak tutaj i podobnie po strategicznej, przełomowej sytuacji, która uniezależniła producenta od produktów oferowanych przez uczestników zmowy cenowej. Jest nawet kara UOKiK przekraczająca 100 mln zł za tę zmowę przeciw m in FORTE. Jednak kurs spadł zgodnie z opisem innego forumowicza o prawie 70%, bo chodziło o strategiczne wykończenie FORTE albo przez kontrolę płyty wiórowej, potem protesty "zatroskanej społeczności" przeciwko budowie fabryki, a jak to nie wyszło, to za pomocą zerwania derywatów finansowych. AS tego strategicznego tła sprawy zwyczajnie nie ogarnia, albo również tam chce odwracać uwagę. Na szczęście międzynarodowemu układowi to wyszło tylko połowicznie. Dlatego po wykonaniu potężnych pakietowych transakcji, obecnie liczonych w grubo ponad milionie akcji kurs solidnie odbija... I nie jest to tylko "odbicie zdechłego kota" tylko powrót do rekomendacji rozważanej w kwietniu 2018, kiedy właśnie oddawano do użytkowania nową fabrykę, której powstania nie udało się zablokować. AS oczywiście kpił, jak to możliwe, że wtedy wiedziano. Ja nie wiedziałem, że spróbują to wykonać poprzez wartość notowań, ale jednak był forumowicz, który to wyraźnie zasugerował.

Na NEWAGU sytuacja była bardzo podobna, pamiętamy LEO z września 2014? Wtedy narodził się wniosek o upadłość Newagu! Może forumowicze tego nie pamiętają, wiec przypomnę, że taki wniosek złożono formalnie wywołując panikę na akcjach Newagu. Już piesku ASku zapomniałeś, pisałeś wtedy prześmiewcze uwagi... Twierdzono, że NEWAG nie ma przyszłości i zapewnie uapadnie, tak jak niedawno mówiono o FORTE.
    Tegoroczny spadek na NEWAGU z 17.XX zł do 14.XX tuż przed publikacją bardzo dobrych wyników za IIIq był niczym innym, jak manipulacją rzekomo uzasadnianą szerokim rynkiem. Bzdura. Nie było ŻADNYCH PODSTAW, do tak wielkiej przeceny na tym etapie rozwoju firmy, nawet w obliczu spadków na szerokim rynku. Chodziło wyłącznie o takie zbicie kursu, aby po publikacji bardzo dobrych informacji, technicznie niemożliwe było szybkie wybicie kursu ponad wieloletnią strefę oporu w okolicach 18 zł. Zbiegło się to z rezygnacją z przeglądu opcji strategicznych, który to przegląd jakby znowu wraca, a przynajmniej jest spekulowany przez sama firmę.
    Tymczasem cierpliwie czekam na kontrolę działań KNF pod rządami aresztowanych osób z kierownictwa KNF. Mam nadzieję, że wyjaśni się brak działań pomimo formalnych zgłoszeń. Kto wie, może wtedy zostaną odkryte wszystkie adresy IP Twój też AS :))))
  • Re: Idiotyzm ... KU PRZESTRODZE Autor: ~PPP [85.193.222.*]
    ... i tytułem uzupełnienia wypowiedzi sprzed chwili.
    NEWAG-owi uruchomiono we Włoszech opcję na dostawy EZT-ów za ponad 100 mln netto. Gdyby to wszystko się wydarzyło przed nieuzasadnionym zbiciem ceny do 14.XX, już dzisiaj mielibyśmy trwałe przebicie szklanego sufitu.
    Najwyraźniej nie ma takiej woli, w obliczu nowych przeglądów opcji strategicznych.
[x]
NEWAG -0,95% 104,40 2026-03-30 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.