Wyniki biorąc pod uwagę presję na koszty (wzrost kosztów pracy, energii, minus 2 mln na kosztach walut) to wynik jest rewelacyjny. po wyniku za 2k/18 miałem spore obawy. dobrze że ceny miedzy w USD spadły z 7tyś na 6tyś kwartał do kwartału. raczej już tak zostanie. Fajnie by było, żeby jeszcze złoty do dolara sie umocnił, ale to raczej mało prawdopodobne. w przyszłym roku dywidenda zdecydowanie na poziomie powyżej 1zł, co daje stopę ok. 10% przy takim zysku jak dziś. super. Jakby jeszcze weszło pozytywne info w sprawie UKS to byłoby bardzo ciekawie na kursie.
Też tak myślę, 20mln pójdzie dla nas a reszta na zmniejszenie zadłużenia.
Obraz na plus może zmienić sprawa z Izbą Skarbową, choć w sumie nie wiadomo na jakim jest etapie, decyzja dyrektora musi się pojawić. Przy pozytywnym finale, choć małe szanse to spokojnie dywidenda na poziomie 2zł może być.
Technicznie wygląda o tak jakby kurs próbował opuścić kanał spadkowy i myślę, że jest 70% szans na wybicie w górę w grudniu w ramach rajdu Mikołaja. 15,5 zł powinniśmy osiągnąć na kursie. Umorzenia już ustają a CI którzy sprzedali akcje na początku roku będą szukać okazji do wejścia w atrakcyjne spółki pod dywidendy a w tej chwili wygląda, że Ferro powinno dać znów 1,2 zł dywidendy. Wyniki 3q też będą wspierać kurs.
Podsumowując - ostatnio jest tutaj trochę optymizmu. Oby tak dalej
Spółka dobra, może nawet bardzo dobra. rok rocznie większe przychody, zyski. zadłużenie niskie. wszelkie najważniejsze wskaźniki ma na bardzo dobrych poziomach. problemem na pewno był US ale to już temat zamknięty. Ewentualnie sąd może uchylić decyzję Urzedu i wówczas 29 mln wraca do firmy. Największy problem to brak kapitału na naszej giełdzie. jak kapitał jest to wystarcza na spółki z WIG20 plus takie co mają jakieś spektakularne osiągnięcia, np. branża gier. Należy mieć nadzieje, że jak wejdą PPK to kapitał napłynie. jak nie to raz po raz zagraniczne fundusze będą przejmowały spółki po okazyjnej cenie.