Po 3 kwartałach mamy 5 mln zysku za co niemal w połowie odpowiada ostatni kwartał. 4 kwartał powinien być najlepszy ze względu uruchomioną fabrykę w Argentynie. Cieszy wzrost marży netto.
Spokojnie. Rynek musi zacząć nową falę wzrostową, wtedy inwestorzy będą szukać takich rozwojowych spółek. Ciekawe czy w przychodach są ujęte dostawy na zamówienie dla Argentyny?
mnie by ucieszyła emisja. 10% całości po 10 zeta i spółka ma 7 mln. Dziwię im się, ze tego nie zrobią, a wolą non stop posiłkować się kredytami i pożyczkami.
Nie ma co rozwadniać. Ff jest ok. Teraz tylko płacić dywidendy i się rozwijać. Ciekawe czy fabryka w Argentynie pozwoli spółce wypłynąć w Ameryce południowej. Tam jest ogromny rynek, a branża oświetleniowa ma dużo do nadgonienia. Tym bardziej że konieczna jest redukcja kosztów wydatkowanych na energię. Do tego utworzenie spółki zależnej w Turcji pewnie też jest pod jakiś projekt/kontrakt.
to lepiej się zadłużać? Emisja jest najlepszą rzeczą, pod warunkiem że cena jest na odpowiednim poziomie i wchodzi dobrej jakości fundusz. I to by była gwarancja stabilności.
I jeszcze jedno. Wejście PPK pewnie najpozytywniej odbije się na spółkach WIG20, ale jeśli LUG przeszedł by na rynek główny to byłby idealnym obiektem do zainwestowania w niego środków z PPK.
Fakt, mała emisja pod przejście na rynek główny by się przydała. Tym bardziej, że o ile pamiętam to ff powinien przekraczać 30% a jest niespełna 29, więc może być potrzebna.
myślę, że raczej nie bo dostawy miały być realizowane w terminie 3 miesięcy od uruchomienia zakładu w Argentynie. Zarazem prezes mówił, że dostawy są realizowane z Polski, więc pewnie w 4 kwartale albo 1@2019 zaksięgują te 5,6 mln euro przychodu.
Czyli można się spodziewać w którymś z tych kwartałów albo w obu przychodów powyżej 50mln! Przy rentowności netto 5% daje to nadzieję na zysk w 2019 powyżej 10 mln.
Dla mnie najciekawsze 3 rzeczy w raporcie: 1. Do 2021 chcą mieć 75% przychodów z zagranicy. 2. Wzrost zobowiązań głównie ze względu na leasingi maszyn - trzeba było np. wyposażyć Argentynę. 3. Wzrost zapasów pod najlepszy 4 kwartał.
Moim zdaniem zysk za ten rok wyniesie 7,5-7,7 mln. W przyszłym roku powyżej 9 mln.