• Fundusze wchodza do akcji Autor: ~analityk [83.21.81.*]
    chryja bedzie ogromna
  • Re: Fundusze wchodza do akcji Autor: ~oldboy [89.70.127.*]
    chcą przejąć kontrolę
  • Re: Fundusze wchodza do akcji Autor: ~Inwestor [31.179.122.*]
    Z jednej strony to dobrze bo może prezes będzie dalej skupował akcje żeby zwiększyć swój udział w akcjonariacie.
    Z drugiej strony źle bo fundusze nie znają się na zarządzaniu spółką jak i się nie znają na specyfice danej branży więc nie powinny się specjalnie wtrącać w to co prezes robi- szczególnie jak widać pozytywne efekty jego działania. Ale kontrola nad tym co robi jest jak najbardziej potrzebna.
    Pytanie czy działanie funduszy oznacza że mają inna wizje rozwoju Elementala niż prezes. Być może tak. Być może nie chcą dalszego rozwoju i inwestycji a oczekują dywidendy co by oznaczało brak rozwoju.
  • Re: Fundusze wchodza do akcji Autor: ~goldenboy [5.62.43.*]
    Jaką kontrolę chłopie, głosowanie grupami może mi jedynie dać 1 członka rady nadzorczej i to wszystko.
    Często jest tak , że akcjonariusze mniejszościowi wnioskujący o to mają z tego więcej szkody niż pożytku

• Re: Fundusze wchodza do akcji Autor: ~set [5.173.168.*]
    A według mnie fundusze chcą troszkę zarobić na tym torcie i pewnie będą domagać się jakiś dywidendy z inwestycji.
  • Re: Fundusze wchodza do akcji Autor: ~analityk [83.21.79.*]
    Źle liczysz. Fundusze mogą w drodze grupami wziąć 3 miejsca w radzie przy obecnym układzie akcjonariatu. To daje pełną kontrolę. Prezes się zakiwał.
  • Re: Fundusze wchodza do akcji Autor: ~Inwestor [194.242.62.*]
    Pytanie czy ktoś dokładnie wie jak działa te głosowanie grupami?
    I pytanie które TFI OFE popierają obecny zarząd a które nie.
    Z tego wynika ze NN i Metlife są przeciw prezesowi.
    Reszta może mieć inne zdanie
  • Re: Fundusze wchodza do akcji Autor: ~ssdssd [195.117.93.*]
    To głosowanie to jeden wielki bubel prawny....Same z tego kłopoty tylko....
    Jeżeli jest tak jak myślę tzn:

Jarski 26,22% ( przez Altus )
    OFE te które się buntują mają 26,4%
    Jest jeszcze reszta OFE

To prezes właśnie stracił kontrolę nad RN. (3-2) A to już początek pięknej katastrofy. Dziwnym trafem info wyskakuje po kolejnej możliwej inwestycji ( i to sporej !!! ).
    Czyli wniosek z tego taki że OFE tej inwestycji nie chcą....
    Czyli kolejny nasuwający się wniosek to to że OFE chcą maksymalizacji zysków...
    Czyli czeka nas konsolidowanie grupy i dojenie ile się da....
  • Re: Fundusze wchodza do akcji Autor: ~jack_strong [89.228.136.*]
    Różnica między OFE a p. Jarskim jest minimalna. Prezes nie może skupować przed ogłoszeniem raportu.

• Re: Fundusze wchodza do akcji Autor: ~Inwestor [194.242.62.*]
    Ale to zarząd zwołuje jak rozumiem NWZA i może się wstrzyma z tym przez jakiś czas- chyba że ma na to określony czas?
    Robi się ciekawie.
    Ale też tak rozumiem postawę OFE że chcą doić spółkę maksymalnie, czyli optymalizacja działania grupy i dywidenda zamiast dalszy rozwój.
    Moim zdaniem doić spółkę można jak już rynek jest dojrzały a rynek recyklingu ciagle dynamicznie rośnie i będzie rósł jeszcze zapewne przez wiele lat i trzeba zająć na tym rynku dominująca pozycję żeby się liczyć stąd popierałbym w tym momencie dalszy rozwój przez najbliższe 3-5 lat i dopiero później odcinanie kuponów.
  • Re: Fundusze wchodza do akcji Autor: ~aleks [31.130.96.*]
    Jaki to jest rozwój jak kurs spada w 3 lata z 4,7zł na 80 groszy???

Gdzie tu widzisz rozwój przyjacielu.

Popatrz na Kęty jak przez ostatnie 3 lata się pięknie rozwinęły płacąc przy okazji tłuste dywidendy.
    A Kęty są zarządzane przez OFE.
  • Re: Fundusze wchodza do akcji Autor: ~bolo [85.115.54.*]
    Zalezy jak sie patrzy na spóke ja akurat patrze w horyzoncie maks 2 lata wiec jak dla mnie bardziej zalezy mi na juz pokazaniu wynikow / cash flowu co bedzie mialo przelozenie na kurs i wyjscie ze spolki przy zadowalacjacej stopie zwortu - wiec podejscie moze byc rozne.
  • Re: Fundusze wchodza do akcji Autor: ~goldenboy [5.62.43.*]
    Ale porozumienie tych akcjonariuszy dotyczy 20% kapitału więc jedynie 1 członka RN mogą obsadzić
[x]
ELEMENTAL 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.